Hyppää pääsisältöön

Näyttelijä Mimosa Willamo: Jussi-palkinto oli fantastinen alkusysäys näyttelijänuralle, jota ei koskaan pitänyt tulla

Mimosa Willamo.
Mimosa Willamo on näytellyt esimerkiksi elokuvissa Aurora, Bodom, Teit meistä kauniin ja Swingers. Hän sai naissivuosan Jussi-palkinnon roolistaan elokuvassa Päin seinää. Mimosa Willamo. Kuva: Parad Media ja Mathias Heinänen / Yle Kutsuvieras,Mimosa Willamo

Mimosa Willamo kasvoi suuressa perheessä. Pienenä hän halusi tulla uimaopettajaksi, Batmaniksi tai eläinlääkäriksi. Yllättäen hänestä tulikin näyttelijä.

Mimosa Willamo soitti nokkahuilua toisen luokan kevätjuhlassa ja juhlan jälkeen luokkakaverin isä ehdotti, että hän voisi tulla kokeilemaan elokuvien dubbaamista. Se oli jännittävää työtä.

– Me nähtiin lasin läpi luokkakaverin iskä ja kuultiin kuulokkeisiin kun se puhui ja antoi ohjeita. Studion mikit oli niin hyviä että kuulin kun mahani murisi ja kun joku rapsutti hiuksiaan.

Willamo esiintyi useissa Astrid Lindgrenin elokuvissa ja teki dubbauksia koko lapsuutensa.

Hän arvostaa saamaansa työkokemusta. Hän oppi sen avulla itsenäistä rahankäyttöä ja omien asioiden hoitamista. Oman puhelimen Willamo sai 13-vuotiaana.

– Halusin niin kovasti puhelimen, että lupasin maksaa laskuni itse, olinhan säästänyt dubbauspalkkojani jo viisi vuotta.

Mimosa Willamo ja kulhollinen mansikoita
Mimosa Willamo tulee isosta perheestä ja harrasti pitkään nokkahuilun soittamista. Nokkahuilulla onkin osansa siinä, että Mimosa päätyi näyttelijäksi. Mimosa Willamo ja kulhollinen mansikoita Kuva: Yksityinen Kutsuvieras,Mimosa Willamo

Kaoottista mutta turvallista

Mimosa Willamolla on yksi isoveli ja hänestä tuli isosisko kolme kertaa. Hän muistelee, että heillä oli aina vauva kotona. Vauva ja hirveesti mökää ja juoksentelua ja älämölöä.

– Nirvanaa yhdestä huoneesta, nokkahuiluläksyjä toisesta. Äiti, joka laittaa ruokaa samalla kun joku tarvitsee apua kokeisiin lukemisessa.

Lapsuuden perhe on Willamolle edelleen tärkein tukiverkko ja hänestä tuntuu hyvältä olla osa perhettä, osa laumaa.

Eikö rooleja saisi ottaa vastaan?

Mimosa Willamolla ei ole näyttelijän koulutusta, mutta silti hän nykyään näyttelee työkseen. Aina roolin saaminen ei ole helppoa.

– Roolin saaminen on joskus tosi pitkä prosessi. Ja vain paras lasketaan. Toiseksi paras ei saa roolia, ei se lämmitä. Mä en tiedä, miksi mä saan jotkut roolit ja toisia en.

Joidenkin mielestä on epäreilua, että kouluttamaton free lancer saa paljon rooleja.

– Oli outoa kuulla ensimmäistä kertaa juoruja itsestään. En tiedä, miten ilkeämielisyyksiin pitäisi suhtautua. Miten niihin tottuu ja pitääkö niihin edes tottua?

Willamo pohtii, että hänet on kasvatettu nöyräksi ja ystävälliseksi ja reiluksi. Silti hän löytää joskus itsensä pohtimasta, pitäisikö hänen kovettaa itseään pärjätäkseen alalla.

– Oli onnenpotku, että sain ensimmäisen roolini ja Jussi-palkinnon. Mutta jos olisin hirvittävän huono työssäni, työtarjouksia tuskin olisi tullut näin monen vuoden ajan.

Mimosa Willamo ja kissa
Elokuvanteko on epäsäännöllistä työtä. Nukkuma-aamuina kissa herättää Mimosan. Mimosa Willamo ja kissa Kuva: Yksityinen Mimosa Willamo,Kutsuvieras

Elokuvanteko on hupaisaa ja rankkaa

Kuvausjaksojen aikana elämään ei juuri muuta mahdu kuin näytteleminen. Pyykinpesu ja ja muut arkiaskareet jäävät helposti hoitamatta.

– Koti on tauolla nyt. Alkuvuoden aikana kävin kolme kertaa kaupassa ostamassa lisää pikkareita, koska puhtaat loppuivat enkä jaksanut keskittyä ajattelemaan pyykin pesemistä.

Kuvausten jälkeen Mimosa Willamo siirtyy intensiivisestä yhdessäolosta suoraan yhtäkkiseen yksinäisyyteen.

– Työntäyteiset kaudet vuorottelevat sen kanssa, kun makaan sängyssä enkä jaksa nousta ilman pakottavaa syytä. Nykyään minulta puuttuu rytmi.

Perheen organisaattori

Willamo rakastaa karttoja, organisointia ja kontrollia. Hän viihtyy matkanjohtajana ja tekee listoja. Hänen elämässään mikään ei kuitenkaan mennyt niin kuin hän suunnitteli.

– Millään listalla ei ikinä lukenut, että musta tulee näyttelijä.

Kutsuvieras-ohjelmassa kuullaan, miten Mimosa Willamo sattuman kautta sai ensimmäisen elokuvaroolinsa ja minkälaista hänen arkensa on nykyään.

Ohjelma Kutsuvieras lähetetään Yle Radio Suomessa heinäkuussa arkipäivisin klo 13.02. Uusinta keskiyöllä.

Katarina Blomqvist

Ohjelman musiikki:
Sitoi: Kun Jumalat Sulavat
Lac Belot: D’n’A
The Holy: Letter
Ursus Factory: Pinkki Pilvi
Pimeys: Veli
Oona: Brahenkenttä
Karina: Kenkäkaverukset
Pasa: Kunhan oot siinä mun vieressä

Kuuntele ja lataa Kutsuvieras-podcasteja Areenassa

Kutsuvieraat kesällä 2019: Pekka Ruuska, Saara Aalto, Maarit Feldt-Ranta, Jari Sinkkonen, Salla Simukka, Mika Anttonen, Sirpa Kähkönen, Kari Enqvist, Tiina Jauhiainen, Miki Liukkonen, Minna Tervamäki, Pata Degerman, Päivi Lipponen, Henrik Dettmann, Heli Vaaranen, Risto Pelkonen, Mimosa Willamo, Kauko Röyhkä, Hilkka Olkinuora ja Peter Vesterbacka.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi