Hyppää pääsisältöön

Panorama: Koukussa älypuhelimeen – Näin luodaan riippuvuus sosiaaliseen mediaan

Sosiaalinen media kuten Facebook pyrkii saamaan käyttäjänsä yhä useammin ja pysymään yhä pidempään sovelluksensa parissa.
Sosiaalinen media kuten Facebook pyrkii saamaan käyttäjänsä yhä useammin ja pysymään yhä pidempään sovelluksensa parissa. Kuva: Matthew Hill / BBC Yle TV1,Panorama: Koukussa älypuhelimeen

TV1 maanantaina 5.8.2019 klo 20.00 - 20.30, uusinta tiistaina 6.8. klo 6.25, Areenassa

Älypuhelimet koukuttavat käyttäjiään ennennäkemättömällä tavalla. Sosiaalinen media kuten Facebook pyrkii saamaan ihmiset palvelun ääreen yhä useammin ja pysymään siellä yhä pidempään.

Brittitoimittaja Hilary Andersson tapaa Piilaakson sisäpiiriläisiä, jotka paljastavat teknologiayhtiöiden toimintatapoja ja taktiikoita. Missä piilee älypuhelimen koukku?

Puhelinsovelluksissa on käytetty alusta asti psykologisia keinoja, joilla kuluttajille tuotetaan riippuvuutta. Matkapuhelin on yhtä addiktoivaa kuin kokaiini, sanoo sisäpiiriläinen BBC:n tutkivan journalismin Panorama-reportaasissa Koukussa älypuhelimeen.

Ominaisuudet kuten tykkääminen ja skrollaaminen löytyvät suurimmasta osasta sovelluksia. Ne saavat ihmiset viettämään aikaa kännykän äärellä.

"Puhelimesi jokaisen ruudun takana on kirjaimellisesti tuhansia insinöörejä, jotka ovat yrittäneet tehdä näkymästä mahdollisimman koukuttavan", kertoo skrollaustoiminnon kehittänyt Aza Raskin. Kännykän loputtomastia selaamisesta on tullut arkinen ominaisuus.

”Olemme keskellä tähän asti suurinta ihmiskoetta. Älypuhelimen käyttäjiä testataan koko ajan heidän huomaamattaan. Kyse voi olla pienistä asioista kuten Tykkää-nappulan värisävystä, jota kokeillaan käyttäjällä eri aikoina – kunnes löydetään koukuttavin väri ja muoto", Raskin kertoo.

Dokumentissa haastatellaan muun muiassa Facebookin entintä työntekijäa Sandy Parakilasta, joka paljasti palvelun käyttäjien yksityisten tietojen päätyneen sovelluskehittäjille ilman kunnollista valvontaa.

Panorama: Smartphones: The Dark Side. Tuotanto: BBC, Britannia, 2018.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.