Hyppää pääsisältöön

"Saunomisen he kyllä muistavat" – Muistisairaat pääsevät saunomaan lahtelaisessa palvelutalossa Saunapäivänä

Löylykauha lauteilla
Löylykauha lauteilla Kuva: Linda Wendelius Saunapäivä

Saunominen herättää monella muistisairaalla voimakkaita lapsuudenmuistoja. Kärpäsen palvelutalo Lahdessa päätti osallistua tulevaan Saunapäivään luomalla asukkailleen kokonaisvaltaisen saunaelämyksen saunottamisineen, vihdantekoineen ja tilanteeseen kuuluvine saunaruokineen ja -juomineen.

Lahtelaisessa Kärpäsen palvelutalossa asuu 38 noin 70-98-vuotiasta, ympärivuoroikautista hoivaa tarvitsevaa muistisairasta ja liikuntarajoitteista vanhusta. Saunapäivänä myös Kärpäsen asukkaat pääsevät saunomaan.

Lähihoitaja Heidi Heikkilä sai idean, että myös palvelutalossa osallistuttaisiin koko Suomen Saunapäivään 27.7.2019. Palvelutalon johtaja Miia Auvinen innostui Heikkilän ideasta, ja niinpä Kärpäsen palvelutalon halukkaat ja saunomiseen kykenevät vanhukset saavat tulevana lauantaina viikkoonsa ylimääräisen saunomiskerran ja aivan erityisen Saunapäivän.

Palvelutalon sähkösauna on asukkaiden tarpeiden mukaan tehty ja sinne mahtuu viisi saunojaa kerrallaan. Tulevana lauantaina Heidi Heikkilä toimii heidän saunottajanaan. Jokainen saunova vanhus autetaan lauteille ja löylyä heitetään maltillisesti.

Saunomisen he kyllä muistavat – niin viimeisimmät kuin ne elämän alkutaipaleenkin saunareissut.― Heidi Heikkilä

– Saunottaja on saunassa aina mukana. Asukkaamme tarvitsevat avustusta lähes kaikissa toimissa, Heikkilä kertoo.

Heikkilän mukaan saunominen tuo muistisairaiden mieleen varhaisia muistoja ja tunteita.

– Kaikki ovat lapsuudessaan saunoneet. Pelkkä suihkussa peseytyminen ei ole muistisairaille vanhuksille niin iso juttu, mutta saunomisen he kyllä muistavat – niin viimeisimmät kuin ne elämän alkutaipaleenkin saunareissut.

Sauna
Näillä lauteilla Kärpäsen palvelutalon asukkaat pääsevät saunomaan Saunapäivänä 27.7. Sauna Kuva: Kärpäsen palvelutalo Saunapäivä

Saunan jälkeen herkutellaan

Saunapäivänä Kärpäsen palvelutalon asukkaat pääsevät saunomisen jälkeen herkuttelemaan saunan terassilla.

– Saunaolut on erityisesti miehille tärkeä juttu. Meillä tarjotaan alkoholitonta olutta. Mutta saunaoluessahan on oleellista se tölkin avausääni, se tuttu sihahdus.― Heidi Heikkilä

Saunamenussa on ainakin pasteijoita, vesimelonia, limsaa, saunaolutta ja jäätelöä sekä kahvia ja itse tehtyä kakkua.

– Saunaolut on erityisesti miehille tärkeä juttu. Meillä tarjotaan alkoholitonta olutta. Mutta saunaoluessahan on oleellista se tölkin avausääni, se tuttu sihahdus, Heikkilä kertoo.

– Yksi talon asukkaista on innokas vihdantekijä, ja hän on luvannut tehdä saunojille kunnon vihdat. Vielä kun saamme henkilökunnan pianistin innostumaan soittamisesta, juhlat voivat alkaa!

Katso Saunapäivän kartalta, missä kaikkialla voit saunoa 27.7.2019 tai ilmoita oma saunasi mukaan! Saunapäivänä 27.7. sivuillamme aukeaa myös Löylymittari, johon voit ilmoittaa omat tai saunaporukkasi saunomiset!

Teksti Kirsi Markkanen