Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Musiikin syntymäpäiväkalenteri pääkuva

Cembalisti Elina Mustonen toteuttaa lapsuuden rakkauttaan teatteria – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

Lassi Rajamaan piirros cembalisti Elina Mustosesta.
"Jos ensimmäisessä näytöksessä seinällä roikkuu cembalo, kolmanteen näytökseen mennessä sillä tulee soittaa." Lassi Rajamaan piirros cembalisti Elina Mustosesta Tshehovia mukaillen. Lassi Rajamaan piirros cembalisti Elina Mustosesta. Kuva: Lassi Rajamaa Elina Mustonen

Elina Mustonen on siitä poikkeuksellinen suomalaismuusikko, että hänen pääinstrumenttinsa on alusta pitäen ollut cembalo. Nyt soittamisen rinnalle on noussut rakas harrastus lapsuudesta, näyttämö. Oppia lavatyöskentelyyn Elina on hakenut muun muassa Lontoosta.

Kun Elina Mustonen (s. 24. heinäkuuta 1961 Helsinki) oli kahdeksanvuotias, hän sai oman cembalon. Vuosi oli 1969, ja silloin oli tarkoitus aloittaa myös cembalotunnit. Helposti se ei käynyt, sillä musiikkiopistoista ei siihen aikaan löytynyt cembalo-opetusta.

Yleensä cembaloon siirrytään pianosta, ja piano-opetusta olisi Elinallekin ollut tarjolla. Mutta isä Seppo Mustonen oli sitkeä, eikä antanut periksi ennen kuin cembalo-opettaja löytyi.

Vuosina 1969–77 Elina Mustonen opiskeli yksityisesti Kati Hämäläisen johdolla. Mukana opetuksessa oli alusta pitäen continuosoittoa, kuten vanhan soittimeen aikakauteen kuuluikin.

Lukiota käydessä Elina Mustonen opiskeli cembaloa Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa.

Tärkeä päätös ryhtyä muusikoksi syntyi lukion toisella, kun hän esitti huilisti Ilpo Mansneruksen kanssa J.S. Bachin sonaatteja Helsingin Vanhassa kirkossa. Kokemus oli musiikillisesti niin vahva, että se jätti muut kiinnostuksen kohteet taka-alalle.

Tärkeä opettaja Ton Koopman

Elina Mustosen cembalo-opinnot eivät päättyneet diplomiin Sibelius-Akatemiassa 1983, vaan jatkuivat Amsterdamissa Sweelinck-konservatoriossa Ton Koopmanin johdolla 1983–88.

– Silloin aloitin koko soittamisen alusta, aivan kuin olisin opetellut uudelleen kävelemään. Koopmanin soitto kuulosti aivan erilaiselta kuin siihen asti kuulemani cembalonsoitto. Hän ei niinkään soittanut cembaloa kuin musisoi sen kanssa. Hänen opetuksellaan oli suuri merkitys minulle.

Johtaminen ja näytteleminen tulivat soittamisen rinnalle

Soittavan muusikkouden rinnalle Elina Mustosella ovat hiipineet hiljalleen johtaminen ja rakas innostuksen kohde lapsuudesta – näytteleminen.

Kesällä 2017 Mustonen opiskeli Lontoossa Royal Academy of Dramatic Art -teatterikoulussa RADAssa. Kurssilla keskityttiin perus näyttelijäntyön ohella erityisesti Shakespeareen.

Jo 2015 oli syntynyt Elinan näyttämöllinen teos Her Infinite Variety – Shakespearen naiset sanoin ja sävelin, jossa hän esittää William Shakespearen näytelmien naishahmojen monologeja ja soittaa aikakauden musiikkia cembalon sukulaissoittimella virginaalilla.

Shakespearen jälkeen Elina Mustonen kokosi tunnin mittaisen esityksen näytelmäkirjailija Molièren tuotannosta ja aikakauden musiikista. Johanna Freundlichin dramatisoima ja ohjaama ja Nina Mansikan visualisoima esitys JOUEZ! - Molièren matkassa on saanut lukuisia esityksiä ympäri Suomea.

Lapin Kamariorkesterin vieraana Elina vastasi musiikista ja musiikinjohdosta, kun tanssija ja koreografi Aku Ahjolinnan 50-vuotisjuhlaa vietettiin 2013. Ohjelmassa oli Ahjolinnan Kaarina Maununtytär -baletti.

Syksyllä 2014 hän harjoitti ja johti Lapin Kamariorkesterin Rovaniemen ja Sodankylän konsertit, joihin hän oli valinnut Händelin, Purcellin sekä isä- ja poika-Bachien musiikkia.

Sibelius-Akatemian konserttisarjassa 2012 Elina Mustonen johti ja soitti yhtenä cembalisteista, kun konserttiohjelmassa kuultiin J.S. Bachin konsertot kolmelle ja neljälle cembalolle ja jousille.

Työn alla oleva esitys valmistuu yhteistyössä säveltäjä Eero Hämeenniemen kanssa

Vuoden 2017 alusta lähtien Elina Mustonen on voinut keskittyä taiteelliseen työhön viisivuotisen taiteilijaprofessuurin turvin. Tulossa on lisää esityksiä, joissa hän yhdistää soittamisen ja näyttelemisen.

Keväälle 2020 ajoitettu esitys Laura Maddalena syntyy yhteistyössä säveltäjä Eero Hämeenniemen kanssa.

Hämeenniemen laatima musiikillinen monodraama kertoo Venetsian orpokodeista. Kahden eri aikakausilla eläneen ospedale-tytön tarina yhdistää historiallista faktaa ja fiktiota. Esityksen musiikki on paitsi tarinan aikakaudelta, 1600- ja 1700 -luvuilta, myös omalta ajaltamme sillä mukana on Hämeenniemen uusia sävellyksiä.

Norppa, linnut, koirat, kummiaasi ja kummikarhu

Luonto, ympäristö ja eläimet ovat aina olleet läheisiä Elinalle. Julkisuudessa hän on esittäytynyt aktiivisena Saimaan norpan suojelijana. Linnut ovat saaneet tärkeän roolin muun muassa hänen levyllään Bird ja varhaisessa poikkitaiteellisia produktiossa Laulustaan lintu tunnetaan.

Komeat linnut koristavat myös Elina Mustosen oman soittimen, hollantilaisen soitinrakentaja Willem Kroesbergenin rakentaman cembalon sisäkantta.

Koiraa ei kotoa tällä hetkellä löydy, mutta kummiaasi löytyy Englannista ja kummikarhu Kiinasta.

Elina Mustonen valmistui musiikin tohtoriksi 2006 Sibelius-Akatemiasta aiheenaan Johann Sebastian Bachin cembalopedagogiikkaa. Hän on myös levyttänyt ahkerasti sekä koti- että ulkomaisille levymerkeille, muun muassa Bachin koko cembalosarjatuotannon.

Vuonna 2013 Elina Mustoselle myönnettiin Pro Musica -tunnustus hänen ansioistaan pedagogina ja taiteilijana.

Musiikin syntymäpäiväkalenterin kuvittaja Lassi Rajamaa on Sibelius-Akatemian rehtori emeritus ja Rondo-lehden kuvakolumnisti.

Musiikin syntymäpäiväkalenterin loppukuva.
Musiikin syntymäpäiväkalenterin loppukuva. pilapiirrokset,Lassi Rajamaa

Lähteet ja linkit
Heikinheimo, Päivi-Liisa: Cembalotaiteilija Elina Mustonen kirjassa Musiikkia ja musiikin taitajia Hällström-suvussa neljällä vuosisadalla. Petter ja Elisabet Hällströmin sukuseura ry. Bookwell Oy. Porvoo 2017.
Iitti, Kaisa: Mustonen, Elina kirjassa Suomen musiikin historia. Esittävä säveltaide. WSOY. Jyväskylä 2002.
Elina Mustonen, renessanssinainen. WellSpoken Oy 2019.
Elina Mustonen. Kotisivut.
Elina Mustonen. Fazerin konserttitoimisto.

Elina Mustosen YouTube-kanava

Haastattelussa Elina Mustonen kertoo muun muassa rakkaudestaan näyttelemiseen. Haastattelija Pia Antikainen. HKO Screen 2017.