Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Teflonin kirous – arkisen pinnoitteen hyytävä tarina

Dokumentti teflonin vaikutuksista amerikkalaisten elämään.
DuPontin tehdas Länsi-Virginiassa Parkersburgin pikkukaupungissa. Dokumentti teflonin vaikutuksista amerikkalaisten elämään. Yle TV1

TV1 torstaina 8.8.2019 klo 19.00 - 20.00, uusinta sunnuntaina 11.8. klo 13.00, Areenassa

Kemikaalijätti DuPontin kehittämä teflon mullisti ruoanlaiton. Pinnoitetut paistinpannut ja kattilat olivat helppohoitoisia ja valtasivat keittiöt. Kuulostaa hyvältä, mutta onko ihmepinnoite ollut turvallista?

Länsi-Virginiassa Yhdysvalloissa DuPontin teflontehdas sai luvan laskea saastuneen, kemikaaleja sisältävän jätevetensä juomaveteen. Seurauksena oli yksi aikamme pahimmista ympäristökatastrofeista.

Amerikkalainen dokumentti Teflonin kirous kertoo, kuinka teflontuotteiden valmistukseen käytettävä kemikaali, perfluorioktaanihappo eli PFOA tuhosi ympäristön ja ihmisten terveyden ja ympäristön.

Idyllisen Parkersburgin pikkukaupungin asukkaat ryhtyivät rohkeasti vaatimaan kaupungissa toimivaa kemikaalijättiä DuPontia vastuuseen.

Dokumentti teflonin vaikutuksista amerikkalaisten elämään.
Bucky Baileyn äiti työskenteli DuPontin kemikaalitehtaalla. Mies kävi ensimmäisten elinvuosiensa aikana 30 leikkauksessa, joissa korjattiin sikiöaikana aiheutuneita epämuodostumia. Dokumentti teflonin vaikutuksista amerikkalaisten elämään. Yle TV1,Dokumenttiprojekti: Teflonin kirous

Asukkaat olivat vuosien ajan huomanneet vakavia terveysongelmia. Tehtaassa työskennelleiden naisten lapsilla oli epämuodostumia. Viereisen maatilan karja kuoli ja läheisestä Ohiojoesta löytyi kuolleita eläimiä.

Kansalaiset ryhtyivät selvittämään ympäristömysteeriä. He saivat selville, että kymmenien tuhansien ihmisten juomavedestä löytyi myrkyllistä kemikaalia, teflonin valmistuksessa käytettävää perfluorioktaanihappoa.

DuPontia vastaan nostettiin ryhmäkanne. Paikalliset asukkaat syyttivät yritystä teflonin riskien peittelystä.

Kemikaalia on Yhdysvalloissa laskettu juomaveteen, sitä on tuprunnut tehtaiden savupiipuista ja käytetty vuosikymmenien ajan lukemattomiin kuluttajatuotteisiin – kuten pinnoitteet, likaa hylkivät matot, vettä hylkivät vaatteet, ruokien pakkaukset ja kääreet sekä hammaslanka.

Uudet tutkimukset osoittavat, että tefloniin liittyy suuria ongelmia. DuPont aloitti teflonin valmistuksen vuonna 1945. Nykyisin 99,7 prosentilla amerikkalaisista – vauvoillakin – on perfluorioktaanihappoa veressään. Kemikaalia löytyy myös juomavedestä ympäri Yhdysvaltoja.

The Devil We Know. Ohjaus: Stephanie Soechtig ja Jeremy Seifert. Tuotanto: Atlas Films/Diamond Docs, Yhdysvallat, 2018.