Hyppää pääsisältöön

Ed Sheeran on popmusiikin ABC-asema: musiikki uppoaa suureen yleisöön, mutta loputon tavallisuus tylsistyttää

Ed Sheeran esiintymässä Helsingissä Malmin lentokentällä heinäkuussa 2019.
Ed Sheeranin tuplakeikka Helsingin Malmilla kerää paikalle yhteensä yli 100 000 kävijää. Ed Sheeran esiintymässä Helsingissä Malmin lentokentällä heinäkuussa 2019. Kuva: Nelli Kenttä / YleX Ed Sheeran

Keikka-arvio: Ed Sheeran tarjosi faneilleen yhteislauluiltaman, joka kaipaa räikeämpää väritystä. Fanikuplan ulkopuolella yhden miehen show’sta on vaikea saada kiinni.

“Hei, minun nimeni on Ed. Tehtäväni on viihdyttää teitä ja teidän tehtävänne on viihtyä”, on lausahdus, jolla Ed Sheeran usein aloittaa konserttinsa.

Tällä kertaa lausahdus jää kuulematta. Ensimmäisellä keikallaan Helsingin Malmilla laulaja ryntää lavalle, tarttuu kitaraansa ja alkaa totutusti loopata kitarakomppia.

Jalkaa takova singlehitti Castle on The Hill lähtee rullaamaan.

Viihdyttämiseen ja viihtymiseen tiivistyy pitkälti koko Ed Sheeranin artistiolemus. Hän on viihdyttäjä, joka tekee äärimmäisen laadukkaita popkappaleita totutulla ja toimivalla kaavalla.

Biisit solahtavat Spotifyn suosituille soittolistoille ja nousevat helposti myös radiosoittoon.

Ärsyttäväksi ne käyvät vasta siinä vaiheessa, kun tuntuu, ettei kappaleiden kuulemiselta pääse enää pakoon. Ennen sitä pistettä ne ovat lähinnä harmittoman koukuttavia popkappaleita.

Niin on käynyt esimerkiksi Shape of You -hittikappaleen myötä, joka soi vuonna 2017 kaikkialla. Samalla se veti perässään kokonaista tropical house -villitystä popmusiikissa, jolla Kygon kaltaiset artistit ovat ratsastaneet.

Ja Shape of You on kuitenkin vain yksi Ed Sheeranin järkälemäisistä hiteistä. Sitä seuraavat muun muassa Thinking Out Loud, Photograph, A Team ja tänä keväänä julkaistu I Don’t Care.

Eivätkä Sheeranin kynäilemät hitit jää ainoastaan hänen omaan tuotantoonsa. Niiden lisäksi hän on kirjoittanut musiikkia muun muassa Justin Bieberille, Major Lazerille ja Benny Blancolle.

Ed Sheeran on yksi sukupolvensa lahjakkaimpia biisinkirjoittajia. Hänen reseptinsä toimii, ja sitä voidaan perustella luvuilla.

Shape of You on Spotifyn suosituin kappale yli 2,2 miljardilla kuuntelukerralla. Viime vuonna hänen keikoilleen myytiin lähes viisi miljoonaa lippua. Wall Street Journalin mukaan Divide-kiertueesta on hyvää vauhtia tulossa kaikkien aikojen tuottoisin kiertue, joka ohittaisi U2-yhtyeen ennätyksen. Arvion mukaan kiertueen bruttotulot nousevat 750 miljoonaan dollariin.

Ed Sheeran esiintymässä Helsingissä Malmin lentokentällä heinäkuussa 2019.
Ed Sheeran esiintyy massiivisella lavalla seuranaan vain akustinen kitara sekä loopperi, jolla hän rakentaa kappaleensa livenä. Ed Sheeran esiintymässä Helsingissä Malmin lentokentällä heinäkuussa 2019. Kuva: Nelli Kenttä / YleX Ed Sheeran

Kahden päivän aikana Ed Sheeran kerää Malmin lentokentälle Helsingissä yhteensä yli 100 000 suomalaisfania. Hän kertoo ilahtuneena uutisesta, joka hänelle kerrottiin ennen lavalle astumista: hänen tuplakonserttinsa vei Suomen lipunmyyntiennätyksen U2:lta.

Sen lisäksi, että Ed Sheeran haluaa viihdyttää, hän haluaa yli kaiken miellyttää.

Spiikeissään hän toivoo, että yleisö laulaisi mukana niin, että ääni lähtee, koska se on hänelle hyvän keikan merkki. Koska hän esiintyy vain kitaransa ja looperinsa kanssa ilman bändiä, yleisö on hänen yhtyeensä.

Hän muistaa mainita sen, miten vietti vuosi sitten syntymäpäiviään Suomessa, jolloin hän saunoi ja kieri lumihangessa. Encoren ajaksi Sheeran vetäisee ylleen Suomen jalkapallomaajoukkueen pelipaidan.

Hän tarinoi, miten paljon Suomessa esiintyminen merkkaa hänelle, koska ei osannut edes unelmoida sen olevan mahdollista silloin, kun hän vielä kiersi lontoolaisia pubeja.

Hän pyytelee anteeksi, ettei voi soittaa kaikkia kappaleita, joita yleisö häntä toivoo. Siksi hän soittaa kolmen kappaleen sikermänä debyyttilevyltään sydäntäriipivän trion Lego house, Kiss Me ja Give Me Love, ettei vanhan tuotannon ystävät harmistu.

Onnistunut brändäys ikuiseksi altavastaajaksi

Laulajan ympärillä kiistellään, onko hän laskelmoiva bisnesmies vai aito ja kotikutoinen artisti, jollaisena hän näyttäytyy.

Kaksi vuotta sitten GQ-lehden haastattelussa Sheeran kertoi siitä, miten aamulla ensimmäiseksi hän tarkistaa myyntilukunsa ja miettii, kuinka voisi parantaa niitä. Levyjen suhteen hänellä on viiden albumin jaksoissa kulkeva suunnitelma.

Multiply-albumin suosion kiintopisteenä hän sanoo olleen Coldplay, ja sitä seuranneella Divide-levyllä puolestaan Bruce Springsteen. Stadionluokka ja vuosikymmeniä kestänyt ura huipulla on se, mihin myös Ed Sheeran on myös tähdännyt.

Tai kuten hän itse laulaa keikan päätösbiisillä You Need Me, I Don’t Need You, ettei aio lopettaa ennen kuin on stadionluokan kuuluisuus.

Ja siellä hän nyt on yhtä tavallisen oloisena jamppana ja helposti lähestyttävänä mukavana veikkosena kuin Bruce Springsteen farkuissaan. Kenties ovelin silmänkääntötemppu, jonka Ed Sheeran on onnistunut toistuvasti tekemään on se, miten hänet nähdään jatkuvasti altavastaajana.

Malmin lentokentällä Ed Sheeran on valtavalle lavalle nostettu trubaduuri lontoolaisesta pubista, joka coverien sijaan laulaa omia laulujaan.

Siellä hän seisoo kitara kaulallaan mikkitelineen takana, vaihtaa kitaraa useammin kuin pystyy laskea ja rakentaa kappaleiden livesovitukset rakkaalla looperillaan.

Hän on maailman suosituimpia tähtiä, mutta hänen olemuksessaan siitä ei ole häivääkään. Hän on tavallinen Ed Sheeran tavallisesta britannialaisesta pikkukaupungista. Tarina on mennyt läpi.

Ed Sheeran esiintymässä Helsingissä Malmin lentokentällä heinäkuussa 2019. Laula pitää akustista kitaraa päänsä takana ja hymyilee kohti yleisöä.
Ed Sheeranissa vetoaa hänen olemuksensa tavallisena tallaajana, vaikka hän samaan aikaan on aikamme menestyneimpiä artisteja. Ed Sheeran esiintymässä Helsingissä Malmin lentokentällä heinäkuussa 2019. Laula pitää akustista kitaraa päänsä takana ja hymyilee kohti yleisöä. Kuva: Nelli Kenttä / YleX Ed Sheeran

Menestyksekkään uransa eteen Ed Sheeran on tehnyt paljon työtä ja häntä arvostetaan yhä enemmän mitä nopeammin hän myy stadioneita täyteen. On “pakko arvostaa sitä, että Ed Sheeran myy Suomessa yli 100 000 lippua”.

Vähän samaan tapaan Suomessa aiemmin puhuttiin toisesta yleisön rakastamasta, mutta kriitikoiden vieroksumasta artistista: Cheekistä.

Sheeranin temput eivät kanna koko keikkaa

Ed Sheeran työstää jatkuvasti hittejä, jotka uppoavat suoraan suureen yleisöön.

Hänen nimensä kappaletiedoissa on lupaus takuuvarmasti toimivasta popista, joka flirttailee vuoroin hiphopin, vuoroin folkin ja vuoroin rockin kanssa. Sen verran turvallisesti kuitenkin, ettei suunnanmuutos pääse yllättämään.

Ed Sheeran on erinomainen biisintekijä, joka osaa jäljitellä ajankohtaisia trendejä ja sorvata sheeraniaanisen kitarapopin muottiin. Laulajan tuore No. 6 Collaborations -levy on esimerkki siitä, miten Sheeran sulauttaa musiikissaan yhteen tyylisuuntia popmusiikin eri laidoilta.

Samalla se myös tuo hänen musiikkinsa nousee mahdollisimman laajan yleisön ulottuville helposti paketoituna.

Brittiläinen laulaja-lauluntekijä on kuin lähes jokaisen suomalaisen valtatien varrelta löytyvä ABC-asema. Keltaisena hohkaavat kirjaimet ovat lupaus suhteellisen samanlaisesta ruuasta ja palvelusta oltiin sitten Suomen eteläisessä tai pohjoisessa päädyssä.

Automatkaaja voi pitää tyytyväisenä taukonsa, ellei nimenomaan halua pysähdykseltään jotain erityistä ja ainutlaatuista. Enemmistö kuitenkin haluaa kahvin, muoviin käärityn sämpylän tai ehkä lehtipihvin.

Samanlainen kuluttajalupaus on Ed Sheeranin musiikki.

Helppoa ja huoletonta popmusiikkia, jonka voi lisätä omille soittolistoilleen piristämään vaivattomuudellaan. Kokeellisuutta ja erikoisuutta kaipaavat kuuntelijat voivat etsiä musiikkinsa muualta.

Lähes kaksituntisen keikan aikana Ed Sheeranin tuotannon tasapäisyys alkaa puuduttaa.

Laulajan esiintyminen nojaa vahvasti kolmeen asiaan: hänen tavallisen hymypoikakaverin olemukseensa, looperilla rakennettuihin sovituksiin ja yleisön aktivoimista yhteislaulutuokioihin.

Yleisö Ed Sheeranin keikalla Helsingissä heinäkuussa 2019.
Yleisö nautti, kun Ed Sheeran esitti suurimpia hittejään Helsingissä. Yleisö Ed Sheeranin keikalla Helsingissä heinäkuussa 2019. Kuva: Nelli Kenttä / YleX Ed Sheeran,yleisö

Samat temput eivät jaksa kuitenkaan enää innostaa, kun ne toistetaan illan aikana toistakymmentä kertaa. Suoraviivaiset popsävellykset eivät taivu miehen, kitaran ja looperin voimin sellaisiin stadionrock-mittoihin kuin niitä kappaleita venyttämällä yritetään viedä.

Keikkasovituksina laulajan yksi tunnetuimmista kappaleista A Team jää vaisuksi, koska hyväntuulisena lavalla pomppivan Sheeranin on vaikea saada biisiin sisään sen kaipaamaa traagisuutta.

Samoin lyhennettynä versiona esitettyä Give Me Love -kappaletta on vaikea kuvitella yhtä vaikuttavana ilman biisin loppupuolella esiin astuvaa jousisektiota. Vaikka Ed Sheeran kuinka hyvin hallitsee kitaransa, dramaattisia jousisäveliä hän ei siitä sentään saa irti.

Raivokkaaseen kitararummutukseen päättyvä Bloodstream erottautuu kappaleiden joukosta soimalla niin ylväästi, että lähes unohtaa seuraavansa soolona esiintyvää artistia.

Kun viimeistä kappaletta U Need Me, I Don’t Need You Ed Sheeran venyttää räpätyillä lisäsäkeistöillä, kiinnostus tapahtumiin lavalla syttyy todella.

Ed Sheeranin viehtymys hiphopiin ja räppäämiseen jaksaa aina yllättää, vaikka se on ollut läsnä hänen musiikissaan ensimmäisistä julkaisuista lähtien.

Öisin Ed Sheeran kenties unelmoi voivansa tehdä räppärinä yhtä menestyksekästä uraa kuin pehmoisena popparina. Painajaisia hän näkee siitä, ettei onnistuisikaan miellyttämään.

Laulajan tuotantoa rakastava yleisö syö Sheeranin kädestä hänen helppoja ja mutkattomia hittejään. Lähes kaksituntinen keikka tasapainoilee viihdyttävyyden ja tylsistyttävyyden, kun itseään toistava tuotanto ja looper-temput käyvät tutuiksi kohtuuttoman nopeasti.

Se on kuin katsoisi taikuria toistamassa bravuuritemppuaan, kun se on käynyt jo tutuksi.