Hyppää pääsisältöön

Itse asiassa kuultuna: Claes Andersson

Claes Andersson.
Claes Andersson (1937- 2019). Claes Andersson. Claes Andersson

TV1 sunnuntaina 28.7.2019 klo 10.00 - 10.40, Areenassa

Miten kansanedustaja, psykiatri ja runoilija Claes Anderssonin tie vei politiikan huipulle? Miten porvarisperheen pojan vasemmistolainen maailmankatsomus syntyi?

Claes Andersson kertoi elämästään Itse asiassa kuultuna -ohjelmassa vuonna 2012. Ykkönen esittää haastattelun 82-vuotiaana kuolleen Anderssonin muistoksi.

Marraskuun liike

Työskentely mielisairaalassa 1960-luvulla avasi Anderssonin silmät yhteiskunnalliselle epätasa-arvolle. Ohjelmassa hän kertoo 1960-luvun mielenterveyshoidosta ja siitä, millaisia uusia tuulia hän oli tuomassa alalle.

Andersson oli mukana perustamassa ns. Marraskuun liikettä, joka ajoi asunnottomien alkoholistien, mielenterveyspotilaiden ja vapautuvien vankien asioita.

Marraskuun liikkeen kautta hän liittyi lopulta SKDL:än, jonka riveistä tuli valituksi eduskuntaan 1987. Ehdokkaaksi hän sanoo suostuneensa, koska hänelle vakuutettiin, että läpimenon vaaraa ei ole.

Kirjoittamista ja runoutta

Andersson oli yhdistämässä kansandemokraattista liikettä ja kommunisteja nykyiseksi Vasemmistoliitoksi. Hän muistelee Vasemmistoliiton alkutaivalta 1980-luvulla ja pitää tehtyjä ratkaisuja oikeina.

Vaikka Andersson teki leipätyönsä psykiatrina ja poliitikkona, hän piti rakkaimpana työnään kirjoittamista ja kirjallisuudenlajeista läheisimpänä runoutta. Myös keikkailu jazzmuusikkona oli kulttuurivaikuttajalle rakas harrastus.

Claes Anderssonia haastattelee toimittaja Juho-Pekka Rantala.

Tuotanto: Yle Asia, 2012. Haastattelu on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2012.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.