Hyppää pääsisältöön

Kansanedustaja avaa saunansa kaikelle kansalle Saunapäivänä

Anne Kalmari saunassa
Anne Kalmari avaa kotisaunansa ovet Saunapäivänä 27.7. Anne Kalmari saunassa Kuva: Anne Kalmari Saunapäivä

Yli 700 saunaa on jo ilmoitettu Saunapäivään 27.7.2019. Mukana on myös runsaasti koti- ja mökkisaunoja. Yksi näistä on kansanedustaja Anne Kalmarin (kesk) Kivijärvellä sijaitseva kotisauna, jonka ovet aukenevat Saunapäivän kunniaksi “kenelle tahansa kulkijalle”, kuten Kalmari itse sanoo.

– Pihasaunamme on itse remontoitu, jätimme sen aika rouheiseen kuntoon. Sauna on aiemmin toiminut lampolana ja kanalana. Emme yrittäneetkään tehdä sellaista sliipattua spata. Saunassamme on kunnollinen vanhanajan saunan meininki, Kalmari kertoo.

Pihalla on myös palju. Anne Kalmarin mukaan saunavieraat pääsevät halutessaan myös modernin sisäsaunaan.

– Siellä on enempi kylpylämeininkiä. Olen sen itse sisustanut.

Kalmarilla on miehensä Riku Kalmarin kanssa kokemusta maratonsaunomisista vieraissa saunoissa:

– Menimme yksi päivä kylällä isolla porukalla saunasta toiseen. Se oli aivan mahtavaa! Kuljimme kylpytakit päällä kuin menninkäiset metsäpolkuja pitkin yhdestä saunasta toiseen, Kalmari muistelee.

– Matkan varrelle sattui hulppeita kelohonkasaunoja ja betonisia navetan perälle rakennettuja saunoja – ja ne kaikki olivat yhtä hienoja!

Anne Kalmarin kotisauna
Anne Kalmarin pihasauna. Anne Kalmarin kotisauna Kuva: Anne Kalmari Saunapäivä

Kalmari lupaa, että heidän saunassaan on kosteat ja lempeät löylyt. Lauteille mahtuu kerrallaan 8–9 kylpijää. Pesuhuoneessa on pata, josta saa lämmintä vettä.

Kalmarien Saunapäivässä ei ole erillisiä vuoroja miehille ja naisille. Uikkareita voi pitää päällä halutessaan. Anne Kalmari osallistuu toki itsekin saunomiseen.

– Saunajuomaksi on tarjolla mehua. Muut eväät jokainen huolehtii itse.

Tuntemattomien ihmisten päästäminen kotiinsa ei Anne Kalmaria huoleta.

– Tervetuloa meille! Täällä maaseudulla on yhä se tapa, että ihmisiä pölähtää kylään milloin sattuu. Eikös se ole niin, että talo elää tavallaan, vieraat poistuu ajallaan.

Haluatko sinäkin avata saunasi Saunapäivänä 27.7.? Voit ilmoittaa saunasi mukaan Saunapäivän kartalle 26.7. asti tästä! Saunapäivän kartasta voit selailla, millaisia saunoja päivän aikana on auki. Kartalla on jo yli 700 saunaa ympäri Suomea!

Teksti Kirsi Markkanen