Hyppää pääsisältöön

Muusikko ja kirjailija Kauko Röyhkä: Nuoren pojan taivas on sininen ja korkea

Kauko Röyhkä.
Kauko Röyhkä tunnetaan erityisesti muusikkona ja kirjailijana, mutta hän toimii myös käsikirjoittajana Hänen tunnetuimpia bändejään ovat olleet Narttu ja 500kg lihaa. Kauko Röyhkä. Kuva: Parad Media ja Mathias Heinänen / Yle Kutsuvieras,Kauko Röyhkä

Kauko Röyhkä ottaa kuulijat mukaan omaan nuoruuteensa. Kutsuvieras-ohjelmassa hän kuvailee teini-iän maagisia kesiään, jolloin musiikillinen ja seksuaalinen herääminen kietoutuivat luonnossa seikkailemiseen.

Kauko Röyhkä on kasvanut Oulussa, mutta vietti kesät mummolassa Tornionjokilaaksossa.

– Kun koulu loppui ja Suvivirsi oli veisattu, hyppäsin heti junaan ja matkustin Pelloon.

Kauko Röyhkä soittaa kitaraa
Kauko Röyhkän omaelämäkerta julkaistaan syksyllä 2019. Kauko Röyhkä soittaa kitaraa Kuva: Yksityinen Kauko Röyhkä,Kutsuvieras

Kerran pojat päätyvät Mäntynenän autiotalolle, joka oli hylätty vasta muutamia vuosia sitten. Talo herätti monia kysymyksiä.

– Sen pihalla oli vaja, jonka lattialla oli kasoittain kioskikirjoja: agentti-, sota- ja lännentarinoita. Joku tiesi kertoa, että kirjoja oli lukenut talon invalidipoika.

– Talossa ei ole ollut sähköjä eikä sinne asti mennyt tietä, vain vaivainen melkein umpeenkasvanut polku, joten poika ei ollut päässyt liikkumaan minnekään. Miksi perhe oli ylipäätään rakentanut talonsa niin syrjäiseen paikkaan?

Kauko Röyhkä soittaa kitaraa lavalla
Kauko Röyhkä Pellossa asuvan kaverinsa Arto Högmanin huoneessa vuonna 1975. Kauko Röyhkä soittaa kitaraa lavalla Kuva: Yksityinen Kutsuvieras,Kauko Röyhkä

”Lou Reed on mies eikä bändi”

Kutsuvieras-ohjelmassa kuullaan, kuinka Röyhkä tutustuu Pellossa uuteen kaveriin, Arto Högmaniin ja pääsee käymään tämän bändin treenikämpällä. Silloin Röyhkä näkee ensimmäistä kertaa oikean bändin kamat: rummut, kitaravahvistimet ja mikrofonin telineessä.

– Kellarin seinät oli akustiikan parantamiseksi peitelty pahvisilla munakennoilla.

Röyhkä olisi halunnut kokeilla laulamista, mutta pelkäsi bändin soittamien Beatlesien biisien menevän liian korkealta hänelle.

– Minulla oli jo pitkät hiukset ja näytin enemmän bändijätkältä kuin heidän kakkoskitaristinsa, joka oli tavallisen maalaisjunturan näköinen.

Vähitellen musiikki alkaa vallata Röyhkän elämässä yhä enemmän tilaa. Ohjelmassa kuullaan esimerkiksi Jethro Tullia, Pink Floydia ja Jukka Tolosta.

Mieleenpainuva kohtaus tapahtuu koleassa autiotalossa, kun Kate Bushin esittämä kappale Wuthering Heights yhtäkkiä kuuluu patteriradiosta.

– Ravistelen radiota, mutta biisi ei tule toista kertaa. Ohjelma jatkuu tylsääkin tylsemmän iskelmän merkeissä. Tekisi mieli itkeä. Kuka on Kate Bush? En ole koskaan kuullut tuota nimeä. Miksei meillä ole täällä tuollaista tyttöä?

Bändikaverit Jukka Savilaakso ja Kauko Röyhkä
Bändikaveri Jukka Savilaakso ja Kauko Röyhkä vuonna 1979. Bändikaverit Jukka Savilaakso ja Kauko Röyhkä Kuva: Yksityinen Kauko Röyhkä,Kutsuvieras

”Emme osanneet soittaa, mutta meillä oli jo muutamia hyviä biisejä”

Ohjelmassa päästään mukaan myös Kauko Röyhkän ja hänen Narttu-yhtyeensä ensimmäiselle keikalle Pateniemen nuorisotalolle. Tuolloin eletään kevättä 1979.

– Me kaikki olimme vielä kakaroita joilla on äidin ostamat vaatteet. Olimme omaksuneet Englannista levinneen punk-aatteen ja New Yorkin taidepiirien dekadenssin, mutta olimme vielä kokemattomia nynneröitä.

Kauko Röyhkä soittamassa bändinsä kanssa lavalla
Kauko Röyhkä ja Narttu ensimmäisellä keikalla Pateniemen nuorisotalolla vuonna 1979. Kauko Röyhkä soittamassa bändinsä kanssa lavalla Kuva: Yksityinen Kauko Röyhkä,Kutsuvieras

Ensimmäisestä keikasta tulee tänä kesänä kuluneeksi 40 vuotta.

– Kuka olisi silloin uskonut, että minusta tulee musiikintekijä ja kirjailija? Soittotaidon, laulun ja muun tekniikan voi opetella, ja alussa pitää olla valmis munaamaan itsensä. Mutta kyky kertoa on synnynnäinen ominaisuus.

Ohjelma Kutsuvieras lähetetään Yle Radio Suomessa heinäkuussa arkipäivisin klo 13.02. Uusinta keskiyöllä.

Katarina Blomqvist

Biisilista:
Jethro Tull: For A Thousand Mothers
Pink Floyd: Fat Old Sun
David Bowie: Rebel Rebel
Lou Reed: Walk On The Wild Side
Jukka Tolonen: Wedding Song
Kate Bush: Wuthering Heights
Television: See No Evil
Kauko Röyhkä & Riku Mattila: Kaikki menee hyvin kun olet nuori

Kuuntele ja lataa Kutsuvieras-podcasteja Areenassa

Kutsuvieraat kesällä 2019: Pekka Ruuska, Saara Aalto, Maarit Feldt-Ranta, Jari Sinkkonen, Salla Simukka, Mika Anttonen, Sirpa Kähkönen, Kari Enqvist, Tiina Jauhiainen, Miki Liukkonen, Minna Tervamäki, Pata Degerman, Päivi Lipponen, Henrik Dettmann, Heli Vaaranen, Risto Pelkonen, Mimosa Willamo, Kauko Röyhkä, Hilkka Olkinuora ja Peter Vesterbacka.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi