Hyppää pääsisältöön

Saunaidylli keskellä Helsinkiä vie aikamatkalle menneeseen

“Saunominen on mulle tietynlaista meditointia”

Kaurilan saunan emäntä Saara Lehtonen perusti yleisen saunan, koska halusi jakaa oman pihasaunansa kiireettömyyden ja rauhan muillekin. Vanhan Meilahden keskellä sijaitsevaan pieneen saunaan mahtuu kerrallaan vain kymmenen kylpijää.

Koristegrafiikkaa
Koristegrafiikkaa Grafik

Banneri jossa teksti Egenland-matkakohde Klikkaa tästä niin näet kaikki kohteet kartalla
Banneri jossa teksti Egenland-matkakohde Klikkaa tästä niin näet kaikki kohteet kartalla kartat,egenland_karta

Meilahden huvila-alueella, mäen päällä, piilottelee idyllinen pihapiiri. Keltaisen puutalon emäntä Saara Lehtonen kopistelee portailla ja tervehtii vieraita. Isäntä Jaakko Heikkinen kantaa puita punaiseen saunarakennukseen.

Pihalla temmeltää kaksi kissaa. Välillä ne puskevat vieraiden jalkoja ja kerjäävät silityksiä. Vanhat tammet kurkottelevat pihan yllä. Vain etäinen liikenteen humina muistuttaa siitä, että olemme aivan Helsingin keskustan tuntumassa.

Kaurilan sauna lämpiää yleisillä saunavuoroilla maanantaisin, tiistaisin ja keskiviikkoisin ja tilauksesta myös torstaisin, perjantaisin ja lauantaisin.

– Saunominen on mulle tietynlaista meditointia ja rauhoittumista ja oman itsen hoivaamista. Olen aina ollut intohimoinen saunoja, Saara Lehtonen toteaa.

– Sunnuntai on meidän vapaapäivä. Silloinkin käymme Jaakon kanssa saunomassa, mutta ihan jossain muualla.

Portti, jonka vieressä kyltti 'Kaurilan sauna', taustalla näkyy keltainen puurakennus.
Portti, jonka vieressä kyltti 'Kaurilan sauna', taustalla näkyy keltainen puurakennus. Kuva: Yle / Kaisa Kumpula Sauna (Italia),yleinen sauna,hirsirakennukset,Meilahti,Saunakulttuuri,luonnonkosmetiikka,vanhat rakennukset,huvilat,Helsinki,Kaurilan rautatieasema,egenland_meilahti

Mies kantaa sylissään halkoja talvella, punaiselle hirsirakennus taustallaan.
Talvella saunan lämmitys aloitetaan hyvissä ajoin ennen saunavuoroa. Mies kantaa sylissään halkoja talvella, punaiselle hirsirakennus taustallaan. Kuva: Yle / Kaisa Kumpula Sauna (Italia),yleinen sauna,hirsirakennukset,Meilahti,Saunakulttuuri,vanhat rakennukset,huvilat,Helsinki,Kaurilan rautatieasema,egenland_meilahti

Keltaraitainen kissa istuu hangella ja sohii käpälällään pyydystämäänsä myyrää.
Markku-kissa on saanut saalista. Keltaraitainen kissa istuu hangella ja sohii käpälällään pyydystämäänsä myyrää. Kuva: Yle / Kaisa Kumpula Sauna (Italia),yleinen sauna,hirsirakennukset,Meilahti,Saunakulttuuri,luonnonkosmetiikka,vanhat rakennukset,huvilat,Helsinki,Kaurilan rautatieasema,kissa,myyrät,egenland_meilahti
Kiuas, jossa palaa tuli, ja kynttilöitä saunassa.
Kiuas, jossa palaa tuli, ja kynttilöitä saunassa. Kuva: Yle / Kaisa Kumpula Sauna (Italia),yleinen sauna,hirsirakennukset,Meilahti,Saunakulttuuri,vanhat rakennukset,huvilat,Helsinki,Kaurilan rautatieasema,kiuas,egenland_meilahti
Kengiä punaisen hirsitalon kuistilla.
Kengiä punaisen hirsitalon kuistilla. Kuva: Yle / Kaisa Kumpula Sauna (Italia),yleinen sauna,hirsirakennukset,Meilahti,Saunakulttuuri,vanhat rakennukset,huvilat,Helsinki,Kaurilan rautatieasema,kengät,egenland_meilahti

Kaurilan sauna vie aikamatkalle sadan vuoden taakse. Rakennus on vanha tupakeittiö ja tuotu Tuusulasta.

Saunatupa on sisustettu vanhoilla huonekaluilla ja pellavatekstiileillä. Pärekori on täynnä villasukkia vieraiden lainattavaksi ja lämpöä antaa vanha uuni.

Löylyjen jälkeen voi vilvoitella kuistilla ja nautiskella emännän laittamaa pientä purtavaa, joka on tällä kertaa vastaleivottua leipää ja inkiväärijuomaa.

Emäntä ja Isäntä saunovat mukana yleisillä vuoroilla ja huolehtivat saunavieraista.

– Jokainen kerta on aina erilainen, se riippuu ihan ketä täällä on. Joskus se on se hiljaisuus mitä halutaan, joskus nauru ja joskus laulu, Lehtonen kertoo.

Kolme naista ja yksi mies vilvoittelevat kuistilla löylyjen jälkeen teekupit käsissään ja hymyilevät iloisesti.
Saunoessa tutustuu helposti uusiin ihmisiin. Vilvoittelemassa Hannamari Hoikkala, Eva Pursiainen, Paul Fletcher ja Mariela Sarkima. Kolme naista ja yksi mies vilvoittelevat kuistilla löylyjen jälkeen teekupit käsissään ja hymyilevät iloisesti. Kuva: Yle / Kaisa Kumpula Sauna (Italia),yleinen sauna,hirsirakennukset,Meilahti,Saunakulttuuri,vanhat rakennukset,huvilat,Helsinki,Kaurilan rautatieasema,kuistit,hannamari hoikkala

Ihmisiä pöydän ääressä saunan jälkeen vanhassa tuvassa.
Saunan jälkeen voi istuskella tunnelmallisessa saunatuvassa ja maistella Saaran leipomaa leipää. Ihmisiä pöydän ääressä saunan jälkeen vanhassa tuvassa. Kuva: Yle / Kaisa Kumpula Sauna (Italia),yleinen sauna,hirsirakennukset,Meilahti,Saunakulttuuri,luonnonkosmetiikka,vanhat rakennukset,huvilat,Helsinki,Kaurilan rautatieasema,egenland_meilahti

Puolikas leipä leikkuulaudalla, taustalla ihmisiä istumassa pöydän ääressä.
Puolikas leipä leikkuulaudalla, taustalla ihmisiä istumassa pöydän ääressä. Kuva: Yle / Kaisa Kumpula Sauna (Italia),yleinen sauna,hirsirakennukset,Meilahti,Saunakulttuuri,luonnonkosmetiikka,vanhat rakennukset,huvilat,Helsinki,Kaurilan rautatieasema,leipä,egenland_meilahti

Kosmetiikkatuotteita, kynttilöitä, pellavapyyhkeitä ja muita saunatuotteita hyllyssä myytävänä.
Saara valmistaa Kaurilan sauna -tuotteita, kuten luonnonkosmetiikkaa, laudeliinoja, pyyhkeitä ja kynttilöitä. Kosmetiikkatuotteita, kynttilöitä, pellavapyyhkeitä ja muita saunatuotteita hyllyssä myytävänä. Kuva: Yle / Kaisa Kumpula Sauna (Italia),yleinen sauna,hirsirakennukset,Meilahti,Saunakulttuuri,luonnonkosmetiikka,vanhat rakennukset,huvilat,Helsinki,Kaurilan rautatieasema,egenland_meilahti

Egenland – yleisön matkaopas Suomeen kahdella kielellä

  • Egenland on kaksikielinen televisio-ohjelma ja kulttuurimatkaopas, jossa yleisö päättää, mitä kulttuuri tarkoittaa.
  • Tähän mennessä olette lähettäneet Egenlandille yli 4000 vihjettä vierailun arvoisista paikoista, henkilöistä ja tapahtumista. Niiden joukosta valitsemme kiinnostavimmat.
  • Kohteet esitellään tässä netin matkaoppaassa suomeksi ja ruotsiksi. Kaikki kohteet ovat nähtävissä tällä kartalla.
  • Egenlandin kaikki videot ovat katsottavissa Yle Areenassa.
  • Seuraa meitä Instagramissa!