Hyppää pääsisältöön

Saunaseksi kuumentaa tunteet - laudelambada on yllättävän suosittua

Mies kaataa vettä kiukaalle puukauhasta, sumeana taustalla näkyy lauteilla istuva nainen pyyhe päällään. Kuvassa Saunapäivän logo.
Kosteat löylyt ovat avain onnistuneeseen saunakokemukseen. Mies kaataa vettä kiukaalle puukauhasta, sumeana taustalla näkyy lauteilla istuva nainen pyyhe päällään. Kuvassa Saunapäivän logo. Kuva: Shutterstock Sauna (Italia),Pariskunta,löyly,Saunapäivä

Kun suomalaiset saunovat, mahla virtaa muuallakin kuin saunan seinissä ja polttopuissa. Siis mikäli kesäkuisen kyselymme tuloksiin on uskominen. Kysyimme, miten moni on harrastanut saunassa seksiä, ja yli 10 000 vastaajasta peräti 82,5 % kertoi antautuneensa rakkauden tekoihin saunoessaan.

Vesi lentää kiukaalle. Höyry nousee, ja lämpötilan lisäksi myös tunteet kuumenevat. Yksi asia johtaa toiseen ja pian lauteilla läiskyy. Ei, tämä ei ole aikuisviihdevideon alkukohtaus, vaan normaalia suomalaisen saunakäyttäytymistä. Tavallaan.

Sauna on aina ollut merkittävä osa suomalaisuutta, joten ei sinänsä ole ihme, että sauna liittyy oleellisesti myös kansamme seksuaalihistoriaan. Mikä on saanut suomalaiset kautta vuosisatojen livauttamaan saunassa kuuppaa kiuluun? Kysyimme asiasta asiantuntijalta, Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontulalta, joka on erikoistunut seksologiaan.

– Suomalaisten seksikäyttäytymisestä saunomisen yhteydessä ei ole tarkkaa tutkimustietoa, mutta voimme tietysti arvella, mitkä asiat siihen vaikuttavat ja ovat vaikuttaneet. Kiinnostavaa on se, että varmasti suomalaiset ovat harrastaneet kautta aikojen saunassa seksiä, mutta esimerkiksi Saunaseuran näkökanta asiaan on se, että saunassa tulee kunnioittaa saunarauhaa ja että siellä ei tule harrastaa seksiä. Saunaa pidetään niin pyhänä, että sinne ei fyysinen, seksuaalinen läheisyys kuulu. Mutta ihmisen elävä todellisuus ja Saunaseuran vaalima saunan maine ovat eri asioita, Kontula tuumaa.

Saunan puinen ovi on raollaan. Ovesta näkyy tyhjän saunan lauteille.
Sauna oli ennen harvoja yksityisiä paikkoja pariskunnille. Saunan puinen ovi on raollaan. Ovesta näkyy tyhjän saunan lauteille. Kuva: Yle/Linda Wendelius Sauna (Italia),Saunapäivä,Lauteet,Ovi

Moni suomalainen tuntuukin olevan sitä mieltä, että sauna on pyhä paikka ja siellä kuuluu ainoastaan saunoa. Poliittisista ja uskonnollisista keskustelunaiheistakin tavataan pysyä poissa saunarauhan säilyttämiseksi. Miksi siis liki 83 % vastaajista (lähes 8400 henkilöä) kertoo toimineensa toisin? Mikä ettei, kun tässä nyt alasti kerran jo ollaan, vai?

– Kyselyyn vastanneet miettivät varmasti kokemuksiaan koko elämän ajalta. Siihen on ehkä joskus tullut tilaisuus jonkun kumppanin kanssa, ja olettaisin että näihin kertoihin liittyy useammin uudet, kuin jo pidempään kestäneet suhteet. Kun mennään ensimmäistä kertaa uuden kumppanin kanssa saunaan, niin silloin ne ajatukset ovat enemmän mielessä, mutta sitten kun ollaan oltu yhdessä vuosikausia, niin silloin todennäköisesti keskitytään enemmän vain saunomiseen, Kontula arvioi.

Käytännöllisyys ei ole ensimmäinen termi, joka tulee mieleen laudelambadaa ajatellessa, mutta juuri käytännöllisuus on koko ilmiön ytimessä. Kontula pohtii saunaseksin syitä:

– Sauna on ollut se paikka, jossa on ympäri vuoden ollut riittävän lämmintä myös ilman vaatteita. Siellä on puhdasta ja siellä voi peseytyä. Ja kun puhutaan pariskunnan kahdenkeskisestä saunahetkestä, saunassa on rauha ja intimiteetti olla vapaasti kahdestaan ilman muuta perhettä. Tämä on luonut otolliset olosuhteet seksin harrastamiselle, vaikka seksin ei ajatellakaan oletuksena liittyvän saunomiseen. Sauna ei ole ollut yhtään hullumpi paikka seksille silloin, kun oltiin samalla aaltopituudella asian suhteen.

Kun ollaan oltu yhdessä vuosikausia, niin silloin todennäköisesti keskitytään enemmän vain saunomiseen.― Osmo Kontula, Väestöliitto

Nykyään ei ole enää pulaa lämmöstä, ja harvemmin yksityisistä tiloistakaan, mutta edelleen suomalaiset pariskunnat panevat saunassa pökköä pesään. Mahdollisuus peseytymiselle heti ennen tai jälkeen seksin tekee saunasta edelleen mainion paikan puuhastelulle.

Toisinaan saunominen on jo alkujaan toissijainen aktiviteetti.

– Sellaisiakin rohkeampia seuranhakuilmoituksia on nähty, jossa treffikumppani on kutsuttu mukaan saunaan ensitapaamisella. Näissä tapauksissa on ikään kuin jo luotu saunassa tapahtuvan yhdynnän mahdollisuus, Kontula mainitsee.

Kaksi naista istuu saunan lauteilla, kuvassa näkyy vain paljaat sääret. Etualalla saunakiulu.
Sauna voi toimia myös ensitreffien tapaamispaikkana. Kaksi naista istuu saunan lauteilla, kuvassa näkyy vain paljaat sääret. Etualalla saunakiulu. Kuva: Yle Kuvapalvelu Sauna (Italia),löyly,jalat,Kiulu

Vaikka löylymittarin viisari miten värähtelisi, niin kannattaa silti miettiä kaksi kertaa ennen kuin alkaa tositoimiin saunahuoneessa.

– Kovassa kuumuudessa pitkään oleilu ja seksin harrastaminen voi olla kyllä riskitekijä terveydelle. Löylyhuoneessa seksin harrastaminen tuskin onnistuu, ellei kyseessä sitten ole hyvin pikainen suoritus. Saunaseksiksi laskettu yhdyntä ei välttämättä aina kuitenkaan ole juuri siellä löylyhuoneessa, vaan voi olla saunan yhteydessä olevassa takka- tai pukeutumishuoneessa tai terassilla, tutkimusprofessori Kontula toteaa.

Korkeasta positiivisten vastausten määrästä huolimatta kovin moni tuskin harrastaa saunatontun piilotusta jatkuvalla syötöllä saunoessaan, vaan enemmän taitaa olla kyse hetkeen tarttumisesta. Siitähän sekä saunomisessa että seksissä on kuitenkin pääasiassa kyse: nautinnosta.

Katso Saunapäivän kartalta, missä kaikkialla voit saunoa 27.7.2019! Saunapäivänä 27.7. sivuillamme aukeaa myös Löylymittari, johon voit ilmoittaa saunomisesi.