Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Suuri ilmastoskandaali tuo päivänvaloon 60 vuotta kestäneet ilmastosalaisuudet

Kaupungin siluetti ja savuttavia piippuja.
Kaupungin siluetti ja savuttavia piippuja. Kuva: Dan Riedlhuber Ulkolinja

TV1 torstaina 8.8.2019 klo 22.00 - 22.55, uusinta sunnuntaina 23.55, Areenassa.

Elämme aikoja, jolloin ilmastonmuutoksen seuraukset ovat jo selkeästi näkyvillä. Puheet lisääntyneestä kuivuudesta, rankkasateista, ilmastopakolaisista ja juomaveden puutteesta luovat uhakuvia tulevaisuudesta. Yhteiskunta on havahtunut, että jotain on tehtävä ennen kuin on liian myöhäistä.

Ilmastonmuutoksen todellisesta luonteesta on tiedetty jo 60 vuoden ajan. Suuret öljy-yhtiöt, kuten Exxon ja Shell, ovat salaa rahoittaneet vuosikausien ajan tieteellisiä tutkimuksia ja kampanjoita, joissa pyritään kumoamaan ilmastonmuutoksen todellinen luonne.

Saksalainen Ulkolinja-dokumentti Suuri ilmastoskandaali tuo esille historian suurimman huijauksen. Ilmi tulleet asiakirjat kertovat karua faktaa siitä, miten vuodesta 1957 alkaen öljy-yhtiöt ovat tienneet fossiilisten polttoaineiden polttamisen edesauttavan ilmastonmuutosta. Yritykset laativat vuosikausia omia tutkimuksia aiheesta ja tulosten julkaisun sijaan ne peitettiin.

Dokumentti kuvaa, miten tiedot merenpinnan noususta ja myrskyistä ovat olleet yrityksien bisneksen kannalta elintärkeät. Tutkimustulosten perusteella öljy-yhtiöt rakensivat korkeampia ja tukevampia öljynporauslauttoja luonnonmullistusten varalle. Arktiset putkilinjat ankkuroiiin tiukemmin ikuisen jään sulamista ennakoiden.

Tutkimusten raskauttavat tulokset peiteltiin tarkoin. Yhtiöt rahoittivat tarkoituksellisesti vasta-tutkimuksia omien tulostensa kumoamiseksi ja niiden lieventämiseen.

Lautta ja merta.
Lautta ja merta. Ulkolinja
Merta ja vuoristoa.
Merta ja vuoristoa. Ulkolinja

Vastatutkimuksissa ilmastonmuutosta yritettiin selittää auringonpaisteella tai se jopa kiellettiin kokonaan. Tilastollisia virheitä ja epävarmuustekijöitä korostettiin häpeilemättä – ja korostetaan vielä tänäkin päivänä. Tähän peittelyyn osallistuvat myös poliitikot kautta maailman.

Washingtonin kansainvälisen ympäristölainsäädännön keskuksen puheenjohtaja Carrol Muffet toteaa tapauksen olevan "ihmiskunnan historian suurin skandaali". Exxonin ja muiden öljy-yhtiöiden salaisuudet ovat vihdoin paljastuneet ja vuosikymmeniä jatkunut salailu on tullut päivänvalon.

Palkitussa dokumentissa ohjaaja Johan von Mirbach käsittelee myös kotimaansa Saksan ilmastomuutoksen kieltäjiä. Julkaisevatko nekin epäilyttäviä valetutkimuksia?

Smoke and Fumes: The Climate Change Cover-up. Tuotanto: Java Films, Saksa, 2017.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.