Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Pelimiehet – pikkukaupungin teinitähtien rikosjuttu paljasti raiskauskulttuurin

Steubenvillen pikkukaupunki joutui keskelle raiskauskohua.
Steubenvillen pikkukaupunki joutui keskelle raiskauskohua. Yle TV1,Dokumenttiprojekti: Pelimiehet

TV1 torstaina 1.8.2019 klo 19.00 - 20.00, uusinta sunnuntaina 4.8. klo 13.00, Areenassa

Ohion osavaltiossa sijaitseva Steubenvillen pikkukaupunki nousi otsikoihin vuonna 2012. Lukion jalkapallojoukkue järjesti teinijuhlat, joissa joukkueen pelaajat raiskasivat 16-vuotiaan, tiedottomassa tilassa olleen tytön.

Raiskauksesta epäillyt pojat olivat lukion Big Red -joukkueen tähtipelaajia. Jalkapalloilijoitaan palvova kaupunkiyhteisö yritti salailla tapahtunutta ja syyllistää uhria. Kaksi teini-ikäistä tekijää tuomittiin lopulta vankeuteen.

Yhdysvaltalaisen Nancy Schwartzmanin palkittu dokumentti Pelimiehet (12) tutkii maailmanlaajuista huomiota saanutta Steubenvillen raiskaustapausta sekä sen taustalla vaikuttavaa raiskauskulttuuria.

Tapahtumat tallentuivat sosiaaliseen mediaan

Yksi Steubenvillen tapauksen ratkaisuun vaikuttaneista henkilöistä oli kokenut rikosbloggari Alexandria Goddard. Hän lähti penkomaan juttua ja nosti sen laajemmin julkisuuteen.

”Olen itse Steubenvillestä kotoisin, ja tunnen yhteisön. Se ei ollut kovin ystävällinen ympäristö naisille. Siksi aloin tutkia asiaa”, Goddard kertoo.

Goddard istui koneellaan tuntikausia ja luki sosiaalisesta mediasta nuorten kirjoittamia raiskausillan viestejä. "Kuin olisi seurannut tapahtumia reaaliajassa. Se oli kuin mätä sipuli. Kun kuorii yhden kerroksen, alta paljastuu lisää mätää."

Vähättelevä raiskauskulttuuri

Steubenvillen juttu sai lisää kierroksia, kun hakkeriryhmä Anonymous murtautui lukion jalkapallojoukkueen sivuille ja julkaisi videon raiskauksesta.

Joukkueen poikien rehentely raiskausiltana sosiaalisessa mediassa käynnisti liikkeen, jossa monet vaativat oikeutta uhrille. Mielenosoituksissa useat naiset paljastivat ensimmäistä kertaa omia kokemuksiaan seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Steubenvillen tapaus nosti esiin taustalla vaikuttavan raiskauskulttuurin, jossa raiskauksia ei pidetä vakavina väkivaltarikoksina. Raiskauksia selitellään, hyväksytään hiljaisesti ja niitä piilotellaan. Uhria syyllistetään sen sijaan, että tekijät joutuvat vastuuseen.

Miksi kukaan ei auttanut tyttöä?

Ohjaaja Nancy Schwartzman siirtää dokumentissaan huomion uhrista heihin, jotka osallistuivat tekoon ja seurasivat sekä kuvasivat sitä sivusta. Mitä tapahtuu, jos aikuiset eivät halua tunnistaa ja tunnustaa seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyviä asenteita ja käytöstä?

Miksi teinit raiskasivat ja ketkä aikuiset rikoksesta tiesivät? Tiesivätkö aikuiset, mutta eivät kertoneet? Miksi uhria ei pystytty suojelemaan? Tutkimuksissa paljastuu vielä toinen, nuorten aiemmin tekemä raiskaus, josta aikuiset olivat vaienneet.

Dokumentissa nähdään muun muassa tilanteita poliisikuulusteluista sekä nuorten sosiaalisessa mediassa julkaisemia viestejä.

Roll Red Roll. Ohjaus: Nancy Schwartzman. Tuotanto: Sunset Park Pictures, Yhdysvallat, 2018.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.