Hyppää pääsisältöön

Jaakko Blomberg: Parhaimmillaan avoimien ovien saunassa on yhteisöllinen festarifiilis

Jaakko Blomberg istuu puisella penkillä saunarakennuksen vierustalla.
Jaakko Blomberg. Jaakko Blomberg istuu puisella penkillä saunarakennuksen vierustalla. Kuva: Linda Wendelius Saunapäivä

Katso avointen saunojen pioneerin vinkit Saunapäivään! Jaakko Blomberg on Helsinki Sauna Dayn ideoija ja kaupunkiaktivisti, joka liputtaa yhteisöllisyyden ja hauskanpidon puolesta ilman saunapuritarismia.

Sompasaunalla paistaa aurinko. Laiturin edustan puiseen tuoliin istahtaa Helsinki Sauna Dayn isä, kaupunkiaktivisti ja tuottaja Jaakko Blomberg.

– Meillä on Suomessa miljoonia saunoja, mutta varsinkin kaupungeissa monilla on hirveän vähän mahdollisuuksia saunoa, Blomberg taustoittaa.

Hänellä on hyvä käsitys saunomisesta ja yhteisöllisistä tempauksista. Blomberg on ollut mukana tekemässä useita kaupunkitapahtumia, kuten Illallinen taivaan alla ja Siivouspäivä.

– Halusin ottaa näitä olemassa olevia saunoja käyttöön ja tehdä jotakin kivan yhteisöllistä, Blomberg kertoo ideasta Helsinki Sauna Dayn takana, joka oli luonnollista jatkoa aiemmille tehdyille projekteille.

Avoimet saunanovet luovat mahtavan tunnelman

Helsinki Sauna Day on järjestetty nyt neljän vuoden ajan. Näistä tapahtumista on kertynyt Blombergille paljon kokemusta, tarinoita ja saunamuistoja.

Vasemmalla takana on sompasaunat, etualalla kuormalaivoista tehtyä oleskelutilaa ja värikäs sompasauna-kyltti..
Haastattelu tehtiin Helsingissä sijaitsevan Sompasaunan värikkäällä ja viihtyisällä merenranta-alueella, jonne päästäkseen täytyy suunnistaa urbaanin työmaa-alueen rajaamien reittien läpi. Vasemmalla takana on sompasaunat, etualalla kuormalaivoista tehtyä oleskelutilaa ja värikäs sompasauna-kyltti.. Kuva: Linda Wendelius Saunapäivä

– Olen huomannut, että avoimet ovet luovat mahtavan tunnelman. Ihmiset juttelevat paljon muiden kanssa ja saunassa on todella yhteisöllinen fiilis, Blomberg kuvailee.

Hauskanpitoa on luvassa tänä vuonna myös heinäkuussa, kun Yle järjestää koko Suomen kattavan Saunapäivän. Kampanja on mukana hakemuksessa, jossa suomalaista saunomista haetaan Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle.

Avoimet ovet luovat mahtavan tunnelman, joka parhaimmillan vastaa festarifiilistä.
― Jaakko Blomberg

– Mielestäni kaikki saunaan liittyvä on aina positiivista. On myös hienoa ja kiinnostavaa, kun olemassa olevia resursseja hyödynnetään, Blomberg sanoo viitaten saunoihin, joista monet ovat normaalisti suurelta yleisöltä suljettuna.

Kokemuksen tuomia vinkkejä Saunapäivään

“Rohkeasti kokeilemaan” on Blombergin ensimmäinen vinkki. Avoimien saunojen päivä tarjoaa mahdollisuuden päästä saunoihin, joihin ei ikinä muuten tulisi lähdettyä.

– Siinä näkee kaupunkia uusin silmin. On myös hienoa, että samalla voi tehdä ainutlaatuista lähimatkailua, Blomberg iloitsee.

Saunapäivän aikana on mahdollista kiertää kokeilemassa myös useammat eri löylyt.

– Parhaimmillaan jotkut ovat käyneet melkein parissakymmenessä saunassa Helsinki Sauna Dayn aikana. Se on aika mielenkiintoista, koska normaalisti mennään vain yhteen saunaan ja vietetään siellä aikaa.

Katutaidetta sillan rakenteissa
Jaakko Blomberg oli mukana Yhteismaa ry:ssä, josta hän siirtyi perustamaan kaupunkitaiteeseen erikoistunutta Helsinki Urban Art ry:tä. Aktiivinen mies on myös yrittäjä ja mukana useissa eri ryhmissä. Katutaidetta sillan rakenteissa Kuva: Alikulkusilta Pasilassa / Linda Wendelius Saunapäivä

Saunassa voi hoitaa myös sosiaalista hyvinvointia kohtaamalla kanssaihmisiä. Pukuhuoneessa riisutaan vaatteiden lisäksi tittelit ja ammatit.

– Saunatutut on mahtava juttu! Saunakeskusteluissa ei usein käytetä edes nimiä, mikä on mielenkiintoista, Blomberg pohtii.

Kaupunkiaktivismi ja sauna sopivat molemmat yhteisölliseen kaupunkikulttuuriin.

Helsinki Sauna Dayssä käy Blombergin mukaan paljon myös ulkomaalaisia, joista yhden kanssa käyty laudekeskustelu on erityisesti jäänyt mieleen.

– Hän sanoi, että jos kadulla menee puhumaan suomalaisen kanssa, niin kaikki kääntyvät pois. Mutta kun ottaa vaatteet pois ja menee saunaan, niin juttu alkaa juttu luistamaan, Blomberg muistelee keskustelua, joka kertoo osaltaan myös suomalaisesta saunakulttuurista.

Saunapuritarismi ei kiinnosta

Blomberg kertoo olevansa sosiaalinen saunoja, joka harvoin menee lauteille yksin. Löylyistä hän nauttii pitkän kaavan kautta, kiireettömästi ja monta kertaa.

– Myös uuteen paikkaan mennessäni käyn mielelläni saunassa, esimerkiksi Venäjällä reissatessani suuntaan joka kerta paikallisiin löylyihin aistimaan tunnelmaa, Blomberg kertoo.

Mielestäni ei ole oikeaa tai väärää saunomista.― Jaakko Blomberg

Onko se vasta vai vihta, tuleeko saunan olla puulämmitteinen? Näitä asioita Blombergilta välillä kysytään.

– Saunapuritanismi ei ole kiinnostanut missään vaiheessa. Mielestäni ei ole oikeaa tai väärää saunomista, vaan saunomisen voi ottaa vähän rennommin ja pitää hauskaa, hymyilevä Blomberg muistuttaa.

Saunapäivään la 27. heinäkuuta kannattaakin ottaa mukaan iloista mieltä ja hyvää fiilistä. Kohdataan toisemme lauteilla lämpimissä merkeissä ja nautitaan yhteisöllisyydestä.

Saunapäivänä auki olevat saunat löydät osoitteesta yle.fi/saunapaiva. Samalla sivulla voit myös ilmoittaa Saunapäivän löylyhetket – me tiedämme, että saunominen on suomalaisille merkityksellistä, mutta näytetään se myös muulle maailmalle ja saunotaan itsemme Unescon listalle!