Hyppää pääsisältöön

Hamppukomposiitista rakentuva sauna nousee Mukkulaan Saunapäiväksi – kävimme seuraamassa saunan valmistumista!

Keskellä kuvaa näkyy hamppusaunan ouiset tukirakenteet. Ympärillä Mukkulan rantaa ja kahvion tuoleja, taustalla järvi. Etualalla keltainen sup-lauta.
Keskellä kuvaa näkyy hamppusaunan puiset tukirakenteet. Hamppusaunalta on lyhyt matka viilentävään järviveteen. Keskellä kuvaa näkyy hamppusaunan ouiset tukirakenteet. Ympärillä Mukkulan rantaa ja kahvion tuoleja, taustalla järvi. Etualalla keltainen sup-lauta. Kuva: Linda Wendelius Saunapäivä

Lahden Mukkulaan nousee Saunapäiväksi ainutlaatuinen sauna, jonka seinät muodostuvat ympäristöystävällisestä ja monikäyttöisestä hamppukomposiitista. Yhteisöllinen projekti huipentuu lauantaina ilmaisiin löylyihin, joihin kaikki ovat tervetulleita!

Vesijärvi kimmeltää auringossa. Mukkulan rannalta löytyy Painovoima ry:n pitämä kahvila, jonka kulmalle kohoaa Saunapäiväksi hamppukomposiitista eli hamppubetonista rakennettu löylyhuone.

– Tällaista hamppusaunaa ei ole vielä tehty. Muoto on saanut inspiraatiota jurtasta. Erikoisuutena siinä on myös alaspäin suuntautuva katto, jonka hypoteesina on saada löylynhenki kiertämään tilassa, Hamppusaunaa organisoivan Painovoima ry:n Pekka Litmanen kertoo.

Rakenteilla oleva hamppusauna. Etualalla tikapuut, taustalla järvi.
Mukana on useita henkilöitä, joilla on kokemusta erilaisten saunojen rakentamisesta. Keskiviikkona hamppukompostiittia oli ehditty muotoilla alareunaan yhden kerroksen verran. Valmiiseen saunaan tulee mahtumaan kerrallaan vähintään viisi löylyttelijää. Rakenteilla oleva hamppusauna. Etualalla tikapuut, taustalla järvi. Kuva: Yle / Linda Wendelius Saunapäivä

Hamppusaunan rakennus aloitetiin Saunapäiväviikon maanantaina. Yksin kaupunkulttuuria kehittävä järjestö ei saunaa rakenna, vaan mukana on saatu useita auttavia käsipareja, ideanikkareita ja yhteistyötahoja.

Tällaiselle tapahtumalle ja projektille halutaan antaa tukea.
― Pekka Litmanen

– Sain heti kymmenisen yritystä mukaan. Lahden alueelta tulee esimerkiksi kiuas, peräkärry ja puutavaraa. Tämä kertoo siitä, että tällaiselle tapahtumalle ja projektille halutaan antaa tukea, Litmanen pohtii.

Rekasta puretaan kalkkilastia.
Paikalle saapui lahjoituksena sidosaineena käytettävää kalkkia Torniosta asti. Taidekentällä toimivaa Painovoima ry:tä kiinnostaa hampun käytössä erityisesti hamppukuidun jalostaminen paperiksi Rekasta puretaan kalkkilastia. Kuva: Linda Wendelius Saunapäivä

Suomessa hampun hyödyntäminen on vielä vähäistä

Suomessa viljellään kuitu- ja öljyhamppua, joilla molemmilla on eri käyttötarkoitukset. Kummankaan kukinnoilla ei ole päihdyttävää vaikutusta. Hamppusaunassa hyödynnetään kuituhampun päistärettä, joka jouduttiin tällä kertaa tilaamaan Baltiasta.

Hamppua lisätään käsin tukipuiden väliin
Hamppukomposiittia lisätään käsin kantavien tukipuiden ja väliäaikaisten sivuseinämien väliin. Hamppua lisätään käsin tukipuiden väliin Kuva: Yle / Linda Wendelius Saunapäivä
Mies painaa hamppukomposiittia tiiviiksi puupalikan avulla. Oikealla hamppusaunan puiset tukirakenteet.
Tämän jälkeen seos painellaan tiiiviksi, annetaan kuivahtaa ja poistetaan tukilevyt Mies painaa hamppukomposiittia tiiviiksi puupalikan avulla. Oikealla hamppusaunan puiset tukirakenteet. Kuva: Yle / Linda Wendelius Saunapäivä

Kuituhampun arvokkain osa on kuitu, jota käytetään vaatteissa, paperissa ja esimerkiksi autoteollisuudessa korvaamaan muoviosia. Suurin osa kotimaisesta kuidusta myydään ulkomaille.

– Kun kuituhampusta kuoritaan kuitu pois, jäljelle jää päistäre. Tällä hetkellä Suomessa suurin osa päistäreestä menee hevosten kuivikkeeksi, hamppusaunaa rakentava Arto Rautevaara kertoo.

Kuituhamppua on maailmalla käytetty jo vuosikymmenien ajan erilaisissa rakennustöissä, mutta Suomessa sen käyttö on vielä vähäistä. Turussa on testattu happurakentamista Suomen olosuhteissa, mutta saunaa ei tiedettävästi ole aiemmin tällä tekniikka tehty.

Hamppubetoni on eristävä materiaali, joka kantaa itsensä. Saunan kantavat rakenteet tehdään puusta.
― Arto Rautevaara

– Tekniikka on kehitetty ranskassa jo 80–luvulla. Päistäreeseen sekoitetaan vettä ja kalkkia, jolloin saadaan ainaakaan muotoiltavaa hamppukomosiittia eli hamppubetonia, joka on monipuolinen, eristävä ja lämpöä sitova materiaali. Se on myös paloturvallinen, Rautevaara kehuu.

Hamppukomposiitista pyöräytetty testipallo, jota ollaan painamassa sormella
Arttu Rautevaara testaa hamppukomposiitin sopivan lujuuden painamalla siitä pyöräytettyä palloa sormella. "Jos se murtuu vähän, on lujuus sopiva", hän sanoo. Hamppukomposiitista pyöräytetty testipallo, jota ollaan painamassa sormella Kuva: Yle / Linda Wendelius Saunapäivä

Mukkulan kartanon hirsisaunat kuumenevat hamppusaunan vieressä

– Pyysimme samalla alueella olevaa Mukkulan kartanoa mukaan Saunapäivään, ja hekin innostuivat! Painovoiman Pekka Litmanen kertoo.

Mukkulan kartanon rantasaunat sijaitsevat vanhassa hirsirakennuksessa aivan hamppusaunan lähistöllä. Ikunnoista avautuu maisema järvelle.

Hirsinen saunarakennus
Mukkulan kartanon saunoista toinen on varattu naisille ja toinen miehille. Kartanon saunoissa on saunamaksu. Hirsinen saunarakennus Kuva: Linda Wendelius Saunapäivä

– Avaamme poikkeuksellisesti myös kartanon terassin Saunapäivän kunniaksi, Mukkulan kartanon hotellipäällikkö Salla Nuorteva paljastaa.

Molempien mukaan Mukkulan ranta on ollut parikymmentä vuotta sitten lahtelaisten "yhteinen olohuone", jossa on viihdytty ja vietetty aikaa. Hamppusaunan rakennustyömaalla toivotaan, että mahdollisimman moni innostuisi Saunapäivänä tutustumaan alueeseen ja päivää varten rakennettuun saunaan.

– Tulkaa tänne pitämään hauskaa, tutustumaan Mukkulaan ja ihmisiin. Myös kauempaa kannattaa lähteä matkaan! hamppusaunalla iloitaan.

Ainakin toistaiseksi tähän hamppusaunaan pääsee vain Saunapäivänä! Kaikki Lahden alueen ja koko Suomen saunat löydät Saunapäivän kartasta: yle.fi/saunapaiva

Saunotaan itsemme Unescon aineettomien kulttuuriperintökohteiden listalle! Ilmoita Saunapäivänä löylymittariin omat tai porukkasi saunomiset - me tiedämme, kuinka tärkeää saunominen meille on, mutta kerrotaan se koko maailmalle!