Hyppää pääsisältöön

Keho vetreäksi ja mieli kevyeksi – Katso joogaohjaajien vinkit Saunapäivään!

Joogaohjaaja istuu vanhan rakennuksen edessä, kädessä on saunavihta.
Joogaohjaaja Marika Ruokola Joogaohjaaja istuu vanhan rakennuksen edessä, kädessä on saunavihta. Kuva: Mikko Koskinen Saunapäivä

Saunapäivänä Riisitunturilla on tarjolla maksutonta saunajoogaa, jota voi kokeilla kotilauteillakin. Myös mattoharjoituksen ja saunomisen yhdistäminen on toimiva duo. Kaikilla Saunapäivän joogaohjaajilla on sama viesti: joogan ja saunan yhdistelmä todella rentouttaa!

Joogaohjaaja Piritta Liikka järjestää Saunapäivänä Riisitunturilla maksuttoman saunajoogan, johon ovat tervetulleita kaikki paikalle patikoivat.

– Saunajooga vastaa hiljaisuuden ja rentoutumisen tarpeisiin. Se on yhdistelmä vanhaa hyvää suomalaista saunakulttuuria ja joogaa, Liikka pohtii.

Erilaiset kierrot ja niska-hartiaseudun venytykset toimivat saunassa hyvin
― Joogaohjaaja Piritta Liikka
Saunarakennus Riisitunturin luonnossa
Kota-Husky on vuokrannut tämän Metsähallituksen vanhan partiotuvan, jossa he tarjoavat Saunapäivän löylyt kaikille paikalle saapuville. Piritta Liikka ohjaa puolen tunnin mittaisen retkeilijän saunajoogan klo 14. Saunarakennus Riisitunturin luonnossa Kuva: Minna Wallgrén / Kota-Husky Saunapäivä

Saunajooga tehdään lauteilla ja lämpötila pidetään harjoituksen ajan noin viidessäkymmenessä asteessa.

– Retkeilijän saunajooga hellii repun painamia hartioita ja tunturin ylämäkien jumittamia pakaralihaksia, Liikka kuvailee Saunapäiväjoogan hyötyjä.

Saunajoogavinkkejä kotisaunaan

Saunassa joogaamista on mahdollista kokeilla myös kotilauteilla. Joogaohjaaja Piritta Liikan mukaan kaikki, joille saunominen sopii, voivat kokeilla tätä saunajoogaliikettä:

– Käy makaamaan lauteille ja nosta jalat ylös. Heiluttele jalkateriä ja kipristele varpaita, anna mielen rentoutua. Tämä toimii erityisen hyvin, kun päivällä on oltu jalkojen päällä!

Heiluttele jalkateriä ja kipristele varpaita, anna mielen rentoutua.― Joogaohjaaja Piritta Liikka
Joogaohjaaja istuu metsässä ja hymyilee
Saunapäivänä Mun Polun Piritta Liikka ohjaa saunayogan lisäksi metsäjoogaa. Saunajoogan on alunperin kehittänyt jooga- ja pilatesohjaaja Tiina Vainio. Joogaohjaaja istuu metsässä ja hymyilee Kuva: Mun polku Saunapäivä

Saunan lämpö auttaa lihaksia rentoutumaan ja venymään paremmin. Esimerkiksi erilaiset kierrot ja niska-hartiaseudun venytykset toimivat saunassa hyvin. Joogaa tai pilatesta harrastaneet voivat soveltaa liikkeitä saunaan sopiviksi.

– Mukaan tarvitaan vain luovuutta ja kehon kuuntelemista, Liikka neuvoo.

Joogaohjaaja Liikkaa vinkkaa kokeilemaan myös kylmä-kuumahoitoa, eli saunasta mereen tai järveen pulahtamista.


Kokeile laiturijoogaa, joka elvyttää mukavasti selkärankaa!
― Joogaohjaaja Piritta Liikka

– Joogaa voi jatkaa laiturilla seisten. Nosta kädet ylös ja venytä itsesi ihan suoraksi. Selkä suorana taivuta alas ja koukista polvia sen verran, että saat vatsan lepäämään reisiin. Rentoudu. Nouse ylös pyöreällä selällä nikama nikamalta. Tämä elvyttää mukavasti selkärankaa!

Aistit avoimiksi joogan jälkeisellä saunalla

Matolla joogaamisesta kiinnostuneet voivat Saunapäivänä ottaa suunnaksi Helsingin Vallilan, jonka kauniissa siirtolapuutarhassa on maksua vastaan tarjolla ohjattua joogaa ja lämmitetty sauna.

Vallilan siirtolapuutarhan saunarakennus
"Saunapäivänä joogataan nurmella saunarakennuksen vieressä. Tämä on vehreä keidas aivan kaupungin sykkeessä", Vallilan siirtolapuutarhayhdistyksen puheenjohtaja Rekina Karhulahti kertoo. Vallilan siirtolapuutarhan saunarakennus Kuva: Rekina Karhulahti Saunapäivä

Joogan ohjaava Sakari Boman kertoo oman hengityksen tahdissa tehtävän harjoituksen sopivan kaikille. Heille, jotka eivät ohjattuun harjoitukseen pääse, Boman antaa seuraavan vinkin:

Hiljenny lauteilla tunnustelemaan, mitä yhteistä saunalla ja joogalla on juuri sinulle.
― Joogaohjaaja Sakari Boman

– Tee joogaharjoitus omalla tyylilläsi, vain kymmenen minuutiakin riittää. Mene sen jälkeen lauteille ja hiljenny tunnustelemaan, mitä yhteistä saunalla ja joogalla on juuri sinulle, Boman ohjeistaa.

Loppurentoutus lauteella lökötellen

Marika Ruokola järjestää Sastamalassa vanhan torpan tuvassa jo täyteen varatun Saunapäivän joogan, joka päättyy savusaunan lempeisiin löylyihin.

Nykyään elämä on hektistä, eikä omaa sisintä
ja kehon viestejä aina ehditä kuunnella.
― Marika Ruokola
Joogaohjaaja taivuttaa taaksepäin vanhan rakennuksen edustalla
“Mielestäni joogassa ja saunassa on paljon yhteistä: pysähdytään ja hiljennytään oman kehon ja mielen ääreen. Nykyään elämä on hektistä, eikä omaa sisintä ja kehon viestejä aina ehditä kuunnella”, joogaohjaja Ruokola pohtii. Joogaohjaaja taivuttaa taaksepäin vanhan rakennuksen edustalla Kuva: Mikko Koskinen Saunapäivä
Joogaajat voivat myös kokeilla loppurentoutusta saunanlauteilla maton sijaan― Joogaohjaaja Marika Ruokola

– Saunassa ja joogassa kannustan rauhoittumiseen ja tietoiseen rentoutumiseen. Se sopii kaikille ja hyödyttää ihan jokaista! Joogaajat voivat myös kokeilla loppurentoutusta saunanlauteilla maton sijaan, hän vinkkaa.

Mielen hiljentämistä savusaunan hämyssä

Suomen Joogaopiston kurssikeskuksella Saarijärvellä on tarjolla hiljentymistä savusaunan lämmössä ja ympäröivässä luonnossa. Normaalisti alue on vain kurssikäytössä, mutta Saunapäivänä löylyihin pääsevät kaikki halukkaat.

– Jooga ja sauna sopivat hyvin yhteen, mutta Saunapäivänä keskitymme hiljentymiseen, emmekä järjestä ohjattua joogaharjoitusta, Joogaliiton puheenjohtajan Minna Lahdenperä kertoo.

Savusaunarakennus. Etualalla koivu ja takana järvi.
Vuonna 1979 saunan suunnittelu Joogaopiston maille oli jo aloitettu, kun paikalle pyörähti useita mäntyjä kaatanut myrsky. “Sauna päädyttiin rakentamaan näistä luonnon tarjoamista puista”, Minna Lahdenperä kertoo saunan historiasta. Savusaunarakennus. Etualalla koivu ja takana järvi. Kuva: Minna Lahdenperä Saunapäivä
Keskity aistimaan hiljentymistä.
― Minna Lahdenperä

Lahdenperän mukaan joogalla, saunalla ja luonnolla on kaikilla mieltä rauhoittava vaikutus. Loppuun hän jakaa vielä oman vinkkinsä, jossa yhdistyvät kaikki kolme:

– Tee ensin joogaharjoitus raikkaassa tilassa. Mene meditoinnin sijaan saunaan aistimaan hiljentymistä ja mahdollisuuksien mukaan pulahda vielä uimaan luonnonveteen!


Vantaalla Flamingo Span Saunapäivänä virtuaalista saunajoogaa, jota pääsee kokeilemaan osana aikuisten kylpylämaailman maksua. Kuusamon Nuoriso- ja luontomatkailukeskus Oivangissa on mahdollisuus järjestää saunajoogaa, mikäli tarpeeksi kiinnostuneita ilmoittautuu mukaan.

Nämä ja sadat muut Saunapäivänä la 27. heinäkuuta auki olevat saunat löydät osoitteesta yle.fi/saunapaiva. Samalla sivulla voit myös ilmoittaa Saunapäivän löylyhetket – me tiedämme, että saunominen on suomalaisille merkityksellistä, mutta näytetään se myös muulle maailmalle ja saunotaan itsemme Unescon listalle!