Hyppää pääsisältöön

Mieletön elokuu valottaa 1960-luvun rauhan ja rakkauden festivaalin kääntöpuolta

Kati Outinen ja Miroslaw Etzler elokuvassa Mieletön elokuu.
Kati Outinen ja Miroslaw Etzler. Kati Outinen ja Miroslaw Etzler elokuvassa Mieletön elokuu. Kuva: Yle Kati Outinen,Taru Mäkelä,Mieletön elokuu,Miroslaw Etzler

Kesällä 1962 sosialistinen Nuorisofestivaali täytti kadut ja sai uinuvan Helsingin vavahtelemaan. Tuosta kesästä kertovassa elokuvassa festivaali tuo tšekkimuusikon Suomeen, takaisin vanhan heilansa luokse.

Kati Outinen (s. 1961) on hattukauppias ja selvännäkijä Elsa, jonka elämä mullistuu, kun kansainvälinen nuorisotapahtuma tuo kaupunkiin tšekkoslovakialaisen nuoruudenrakastetun. Eletään kylmän sodan syviä vuosia, ja "rauhan ja ystävyyden" nimissä järjestetyt, itäblokkilaisiksi mielletyt festivaalit eivät ole kaikkien mieleen. Monille ei tulisi mieleenkään osallistua neuvostomieliseen juhlintaan.

Hattukauppiaan nuoruudenrakastettua Jania esitää tšekkoslovakialainen Miroslav Etzler (s. 1964), kotimaassaan tunnettu ja arvostettu muusikko ja elokuva- ja tv-tähti. Pienemmissä rooleissa nähdään muun muassa Laura Birn, Elena Leeve, Esko Salminen ja Tommi Korpela.

Taru Mäkelän elokuvassa on hienosti tavoitettu ajan henki ja ristiriitaiset aatemaailmat, jotka saivat kesäisen, uneliaan, pikkukaupunkimaisen Helsingin kuohahtelemaan. Komedia on ajanmukaisen vanhahtava ja kesänkepeä, ja Outisen taitava näyttelijäntyö on nautinnollista katsottavaa. Mäkelä ohjasi komedian suosittujen Varasto-elokuvien ykkös- ja kakkososien välissä.

Kati Outinen elokuvassa Mieletön elokuu.
Elsa (Kati Outinen) tervehtii ratsupoliiseja. Kati Outinen elokuvassa Mieletön elokuu. Kuva: Yle Kati Outinen,Mieletön elokuu,Taru Mäkelä

Yleensä vain sosialistisissa maissa järjestetty "Maailman nuorison ja ylioppilaiden rauhan ja ystävyyden festivaali" järjestettiin Helsingissä elokuussa 1962. Nuorten tapaaminen toi Helsinkiin 12 000 ulkomaalaista, pääosin sosialistisista maista, joista harvemmin sai vapaasti matkustaa ulkomaille. Monille suomalaisnuorillekin se oli ensimmäinen mahdollisuus tutustua laajasti kansainvälisiin aatetovereihin ja esiintyjäryhmiin. Eri maiden vilkas tiedustelupalvelutoiminta tuotti jopa pieniä mellakoita ja kahakoita Helsingissä.

Lue Elävän arkiston artikkeli vuoden 1962 Nuorisofestivaalista ja kuuntele uutisjuttu päättäjäisistä.

Helsingin Nuorisofestivaalin tähtivieras oli neuvostoliittolainen kosmonautti Juri Gagarin.
Katso uutinen Gagarinin vierailusta.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa