Hyppää pääsisältöön

Sápmia edustaa räpartisti Maxida Märak, joka esiintyy ensimmäistä kertaa Allsång på Skansenissa

Maxida Märak.
Maxida Märak. Maxida Märak. Kuva: SVT / Janne Danielsson Yle TV1,Maxida Märak,Allsång på Skansen

Allsång på Skansenin kuudes jakso tarjoaa sekä poppia, räppiä että joikua. Esiintyvät artistit ovat Orup, Icona Pop ja Maxida Märak. Ohjelmassa vierailee myös mezzosopraano Adrian Angelico.

Räppärille ja artistille Maxida Märakille kerta on ensimmäinen Solliden-lavalla.

"Tuntuu todella hauskalta. On erityisen hienoa, että genreni edustaja pääsee mukaan suuren kansan ohjelmaan."

Ohjelmalla on paikka Märakin sydämessä ja hän yrittää seurata sitä mahdollisimman usein.

"Elämä on mielestäni monella tapaa kovaa ja vaativaa, joten pidän ohjelmista, jotka ovat rentoja ja hyväntuulisia kauttaaltaan. Tämä on supermukava kesäohjelma."

Mikä on suosikkiyhteislaulusi?

"On monta hyvää. Pidän Monica Zetterlundin kappaleesta “Sakta vi gå genom stan”. Se on hieno."

Märak on ihmisoikeusaktivisti ja taistelee saamelaisten oikeuksien puolesta. Hän on syntynyt ja asuu myös nykyään Jokkmokkissa ja joiku on usein osa hänen kappaleitaan.

Märak tekee myös näyttelijän työtä ja hän on esiintynyt muun muassa rikossarjassa Midnattssol (Midnight Sun).

Tänä kesänä hän kiertää festivaaleja Ruotsissa ja Norjassa.

Onko sinulla jokin rituaali ennen esiintymisiäsi?

"Aikaisemmin minulla oli joitain. Mutta on hyvä päästää niistä irti, koska ne voivat rajoittaa esiintymistäni jos ne epäonnistuvat. Puhun itselleni ja totean että ”olen kingi ja näytän heille mitä hiphop on!” - sen toistan itselleni joka kerta."

Ruotsinkielinen teksti: Jenna Emtö
Suomennos: Eva Lamppu

Allsång på Skansen 2019

Allsång på Skansen esitetään suorana lähetyksenä Yle TV1:ssä ja Areenassa tiistaisin kahdeksan viikon ajan klo 21.00 alkaen 25.6.2019. Areenassa ohjelma on katsottavissa vain suorana lähetyksenä.

Lähetyksen selostaa suomeksi Christian Bertell. Jos haluat katsoa ohjelmaa ilman suomenkielistä selostusta valitse kieleksi ruotsi.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.