Hyppää pääsisältöön

Saunapäivä huipentuu koko Suomen yhteiseen löylyttelyyn, suoraan tv-lähetykseen ja Radio Suomen 24 tunnin saunamaratoniin!

Gogi Mavromichalis, Tuija Pehkonen ja Mikko Kekäläinen hyppäävät ulos ratikasta, Tuijalla vasta kädessään.
Saunapäivä huipentuu 27.7.! Suorassa lähetyksessä liikutaan ympäri Suomea. Gogi Mavromichalis, Tuija Pehkonen ja Mikko Kekäläinen hyppäävät ulos ratikasta, Tuijalla vasta kädessään. Kuva: Jussi Nahkuri / Yle Saunapäivä

Ylen kesän kärkikampanja Saunapäivä huipentuu 27.7. koko Suomen yhteiseen löylyttelyyn. Luvassa on kahden tunnin suora tv-lähetys, jossa liikutaan eri puolilla Suomea. Helsingissä Kalle Palander ja Eeva Vekki kisailevat Lauderallissa koko suoran lähetyksen ajan Gogin antamien ohjeiden mukaan. Radio Suomi lähettää Saunapäivä-ohjelmaa 24 tuntia. Saunapäivän nettisivuilla yle.fi/saunapaiva voi tutustua karttaan, josta löytyy satoja Saunapäivänä avoimia saunoja ympäri Suomea! Nettisivujen Löylymittariin voi ilmoittaa päivän aikana omat saunomiskertansa ja seurata, kuinka moni muu suomalainen saunoo ja mikä on Suomen kuumin kunta!

Tänä vuonna Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle haetaan suomalaista saunomista ensimmäisenä asiana Suomesta. Ylen kesän kärkikampanja Saunapäivä on mukana näyttämässä maailmalle, miten Suomessa saunotaan!

Yle TV1:ssä 27.7. klo 19.30 alkavassa kaksituntisessa lähetyksessä nähdään, miten Saunapäivää vietetään eri puolilla Suomea. Pääpaikkana ovat Tampereen Ratinanniemi ja Helsingin Sompasauna, joiden lisäksi lähetyksessä liikutaan muun muassa suolentopallon MM-kisoissa Haukivuorella, Jämsän saunakylässä, Oulun Qstockissa, Mikkelissä, Jyväskylässä sekä Tankavaaralla kullankaivajien saunalla. Lähetys nähdään kahdessa osassa: osa 1 klo 19.30–20.30 ja osa 2 klo 21.15–22.15.

Tampereella lähetystä juontavat Mikko Kekäläinen ja Tuija Pehkonen. Ratinanniemessä on samalla yleisölle avoin tapahtuma, jossa mukana on muun muassa parikymmentä siirrettävää saunaa. Vieraina Tampereella ovat muun muassa nyrkkeilyn Euroopan mestari Elina Gustafsson, muusikko Samae Koskinen, lääkäri, kirjailija Emilia Vuorisalmi, Simo Frangen, Kirsi Alm-Siira ja Piritta Hagman.

Sompasaunalla juontajana on Gogi Mavromichalis, ja luvassa on muun muassa maailman suurin vasta eli kokonaisista koivuista koostuva, traktorin kourassa oleva vasta, jolla vihdotaan ihmisiä! Kalle Palander ja Noin viikon studion Eeva Vekki kisaava keskenään ympäri Helsinkiä suorittaen Gogin heille antamia, mitä erikoisempia saunatehtäviä. Palander ja Vekki lähtevät liikkeelle Sompasaunalta ja heillä on noin kaksi tuntia aikaa suorittaa Gogin heille antamat tehtävät ja palata takaisin Sompasaunalle. Vieraina Helsingin päässä ovat muun muassa Miss Suomi 2018 Alina Voronkova ja kirjailija Roman Schatz sekä helsinkiläinen Gayteatteri.

Radio Suomi saunassa 24 tuntia!

Avoinna oleva saunan ovi
Avoinna oleva saunan ovi Kuva: Linda Wendelius Saunapäivä

Radio Suomi juhlistaa Saunapäivää huikealla 24 tunnin lähetyksellä. Sisällöissä keskitytään erityisesti ihmisiin ja heidän saunatarinoihinsa.

Varaslähtö Saunapäivään tapahtuu jo perjantaina 26.7. klo 23.35, kun Radio Suomen Saunapäivän etkot alkavat! Yösaunassa kuullaan saunatarinoita ja Toiveiden Saunayössä löylynlyömiä musiikkitoiveita. Päivä valkenee Auringonnousun saunassa, jonka jälkeen päästään Aamusaunaan.

Radio Suomen Saunapäivä -lähetyksissä saunotaan ympäri Suomea – jokaiselta Radio Suomen alueelta tulee noin tunnin verran lähetystä Saunapäivänä – ja Saunapäivän kunniaksi esimerkiksi Klassikkokäräjät on ihan saunassa!

Saunakartassa satoja avoimia saunoja ympäri Suomea!

kartta, jossa saunojen kuvia
kartta, jossa saunojen kuvia Saunapäivä

Saunapäivän kunniaksi yle.fi/saunapaiva -sivulta löytyy saunakartta, josta näkee kaikki Saunapäivän avoimet saunat ympäri Suomea. Mukaan on jo nyt ilmoittautunut satoja saunoja niin kansallispuistojen, Rajavartioston kuin seurakuntien saunoista Itä-Suomen Yliopiston tutkimussaunaan, hotellien ja majoituspaikkojen saunoihin sekä yksityisten ihmisten omiin saunoihin! Monissa kaupungeissa ja kunnissa on auki useampia saunoja! Avoimet saunat löytyvät kartalta joko suoraan karttaa selailemalla tai kunnan / kaupungin nimen hakemalla.

Löylymittarilla seurataan saunojien määrää ja Suomen kuumimpia kuntia!

Tyttö istuu saunan lauteilla vihtojen kanssa.
Tyttö istuu saunan lauteilla vihtojen kanssa. Kuva: Elina Saunamäki Saunapäivä

Yle.fi/saunapaiva -sivulle aukeaa 27.7. Löylymittari, johon jokainen voi käydä ilmoittamassa omat saunomiskertansa. Löylymittarista pääsee päivän aikana seuraamaan, kuinka paljon suomalaiset saunovat ja mitkä ovat Saunapäivän kuumimmat kunnat! Näytetäänkoko maailmalle, miten hullua saunakansaa suomalaiset ovat!