Hyppää pääsisältöön

Saunapäivänä saunotaan myös partiolaisten suurleirillä Yhdysvalloissa

partiolaisten sauna jamboreella
Partiolaisten rakentama sauna jamboreella. partiolaisten sauna jamboreella Kuva: Pauliina Seulu Saunapäivä

Saunapäivänä suomalaiset saunat ovat lämmenneet niin Tokion suurlähetystössä Japanissa kuin partiolaisten kansainvälisellä suurleirillä Yhdysvalloissa.

Yhdysvaltojen Länsi-Virginiassa on meneillään maailman suurin kansainvälinen partiotapahtuma eli partiolaisten maailmanjamboree. Leirille on kokoontunut 46 000 partiolaista ympäri maailmaa.

Lähes 30-asteisen, kostean helteen keskellä leirillä lämpenee myös neljä suomalaista, puulämmitteistä saunaa, jotka ovat auki leiriläisille.

Neljän leiripäivän aikana saunoissa on nauttinut löylyissä jo 70-90 henkeä päivässä ja Suomen joukkueen saunamestari Mikko Keltasen mukaan tahti on nouseva.

Kaikkiaan lauteilla on istunut ihmisiä 25 eri kansallisuudesta.

– Libanonilaisia on käynyt useamman kerran isolla porukalla, saunoilla työskentelevä Juuso Heinänen kertoo.

– Heillä on tapana puhua kännykkään myös saunassa.

partiolaisten sauna jamboreella
Partiolaisten saunoja jamboreella. partiolaisten sauna jamboreella Kuva: Pauliina Saunapäivä

Libanonilaisten saunafanien lisäksi eniten saunojia on ollut Iso-Britanniasta, Unkarista, Ranskasta ja Ruotsista. Lisäksi saunojia on käynyt eksoottisemmistakin maista, kuten Hondurasista, Meksikosta ja Taiwanista, Jamboreen saunatiimistä kerrotaan.

Erityisesti saunottajia on Suomen saunatiimin mukaan kiitelty sitä, että löylyä saa itse heittää kiuaskiville oman mieltymyksensä mukaan.

– Eräs yhdysvaltalainen haki heti itselleen uikkarit kuullessaan, että löylyä saa itse heitellä. Hän loikoili lauteilla putkeen puoli tuntia ja heitteli löylyä kiukaaseen, Juulia Kehus Suomen saunatiimistä kertoo.

Myös Tokion suurlähetystössä saunottiin Saunapäivänä

japanilaisia saunomassa
Tokion suurlähetystössä saunottiin Saunapäivänä. japanilaisia saunomassa Kuva: Ari Honkanen Saunapäivä

Myös Japanin Suomen suurlähetystössä lämpeni sauna Saunapäivänä.

– Japanissa on käynnissä saunabuumi. Saunominen on luonteva lisä kylpyläkulttuurin kasvateille, mutta vasta viime vuosina saunomisen suosio on noussut räjähdysmaisesti. Eritoten nuoret ovat innokkaita saunojia (kutsuvat itseään termillä saunner) ja esimerkiksi nuoret naiset pitävät saunaa terveysvaikutteisena paikkana, Ari Honkanen suurlähetystöstä kertoo.

– Suurlähetystö ja Visit Finland ovat lähteneet buumiin mukaan: lähetystö pyörittää Saunailta-klubia verkostoilleen ja Visit Finland on kruunannut yhteensä 100 japanilaista Sauna Ambassador -kunnianimellä. Kahden oikean saunan lisäksi meillä on Sauna Booth, joka kiertää tapahtumia.

Saunapäivänä suurlähetystössä kestitään saunalähettiläitä edustussaunassa sekä seurataan Suomen Saunapäivän tapahtumia Areenasta ja sosiaalisesta mediasta.

– Toivomme heidän innostuvan entisestään saunomisesta ja jakavan tietoa kanavillaan ja verkostoissaan. Ja ehkä saamme Japaniin oman saunapäivän pian? Sauna on maakuvatyömme kulmakiviä, Honkanen kertoo.