Hyppää pääsisältöön

Historia: Sodan synkkä varjo

Brittidokumentti tutkii, minkälaista oli taistella ensimmäisen maailmansodan jättämiä traumoja vastaan.
Brittiläisiä sotilaita ensimmäisen maailmansodan etulinjassa, 1915 -1918. Brittidokumentti tutkii, minkälaista oli taistella ensimmäisen maailmansodan jättämiä traumoja vastaan. Kuva: Everett Historical / BBC Yle TV1,Historia: Sodan synkkä varjo

TV1 maanantaina 2.9.2019 klo 19.00 - 19.55, uusinta lauantaina 7.9. klo 8.05, Areenassa

Ensimmäisen maailmansodan jälkeen joitakin sotilaita kutsuttiin pelkureiksi, koska sodan aiheuttama ahdistus ja kauhu jäivät kytemään heidän mieliinsä.

Dokumentti Sodan synkkä varjo (12) selvittää asiantuntijoiden ja veteraanien avulla, millaista on ollut taistella maailmansotien jättämää traumaa vastaan. Minkälaisten mielenterveysongelmien kanssa nykysotilaat painivat?

Ohjelma paljastaa sodan musertavat vaikutukset mielenterveyteen. Miten maailmansotien taisteluväsymys ja nykyaikaisen sodankäynnin aiheuttama traumaperäinen stressihäiriö (PTSD) vaikuttavat ihmiseen?

Britanniassa tehtyjen tutkimusten mukaan sotatraumat ovat aiheuttaneet alkoholismia, perheongelmia, väkivaltaa sekä itsetuhoisuutta. Mitä käsittelemättömien traumojen seurauksista on opittu terveydenhuollossa? Pystytäänkö sodassa traumatisoituneita auttamaan vieläkään riittävästi?

War's Secret Shame: Shell Shock. Tuotanto: BBC, Britannia, 2018.