Hyppää pääsisältöön

Historia: Sodan synkkä varjo

Brittidokumentti tutkii, minkälaista oli taistella ensimmäisen maailmansodan jättämiä traumoja vastaan.
Brittiläisiä sotilaita ensimmäisen maailmansodan etulinjassa, 1915 -1918. Brittidokumentti tutkii, minkälaista oli taistella ensimmäisen maailmansodan jättämiä traumoja vastaan. Kuva: Everett Historical / BBC Yle TV1,Historia: Sodan synkkä varjo

TV1 maanantaina 2.9.2019 klo 19.00 - 19.55, uusinta lauantaina 7.9. klo 8.05, Areenassa

Ensimmäisen maailmansodan jälkeen joitakin sotilaita kutsuttiin pelkureiksi, koska sodan aiheuttama ahdistus ja kauhu jäivät kytemään heidän mieliinsä.

Dokumentti Sodan synkkä varjo (12) selvittää asiantuntijoiden ja veteraanien avulla, millaista on ollut taistella maailmansotien jättämää traumaa vastaan. Minkälaisten mielenterveysongelmien kanssa nykysotilaat painivat?

Ohjelma paljastaa sodan musertavat vaikutukset mielenterveyteen. Miten maailmansotien taisteluväsymys ja nykyaikaisen sodankäynnin aiheuttama traumaperäinen stressihäiriö (PTSD) vaikuttavat ihmiseen?

Britanniassa tehtyjen tutkimusten mukaan sotatraumat ovat aiheuttaneet alkoholismia, perheongelmia, väkivaltaa sekä itsetuhoisuutta. Mitä käsittelemättömien traumojen seurauksista on opittu terveydenhuollossa? Pystytäänkö sodassa traumatisoituneita auttamaan vieläkään riittävästi?

War's Secret Shame: Shell Shock. Tuotanto: BBC, Britannia, 2018.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.