Hyppää pääsisältöön

Prisma: Leikin voima – hassuttele, ilveile ja naura, se tekee aivoille hyvää

Leikki on luonnon keino kehittää aivoja ja oppia uusia asioita, joita elämässä tarvitaan.
Saippuakuplien puhaltaminen on aina yhtä kiehtovaa. Leikki on luonnon keino kehittää aivoja ja oppia uusia asioita, joita elämässä tarvitaan. Kuva: Tell-Tale Productions Yle TV1,Prisma: Leikin voima

TV1 keskiviikkona 28.8.2019 klo 19.00 - 20.00, uusinta sunnuntaina 1.9. klo 12.05, maanantaina 2.9. klo 23.45, Areenassa

Sosiaalinen media vilisee hassuja videoita, joissa eri eläinlajit kisailevat ja kirmailevat keskenään. Eläimet leikkivät silkasta leikkimisen ilosta – eivätkä vain kissan- ja koiranpennut.

Yllättävän moni otus leikkii – jopa matelijat, sammakkoeläimet ja kalat. Leikkimisen kaltaista käyttäytymistä esiintyy kautta eläinkunnan.

Leikki ja leikkiminen ovat juurtuneet myös syvälle ihmisluontoon – iästä riippumatta. Ihminen leikkii enemmän kuin mikään muu laji. Kanadalainen dokumentti Leikin voima tutkii ihmisten ja eläinten leikkimistä, sen merkitystä ja vaikutuksia.

Ulkona leikkiminen vähentynyt

Kansainvälisen tutkijaryhmän mukaan leikki kehittää aivoja ja auttaa oppimaan tärkeitä taitoja, joita elämässä selviytymiseen tarvitaan. Leikkiminen, hassuttelu ja nauraminen on elintärkeää ihmiselle.

Leikkimisen luonne on muuttunut vuosikymmenten aikana. Ulkona leikkiminen on vähentynyt. Esimerkiksi Iso-Britanniassa lapsi viettää aikaa ulkona puolet siitä ajasta, mitä hänen vanhempansa viettivät aikoinaan.

Teknologia tuntuu olevan lapsen uusi leikkikaveri. Suuntaus on saanut monen asiantuntijan huolestumaan. Etenkin, kun näytöt eläinmaailmasta osoittavat, että fyysinen leikki auttaa kehittämään monipuolisesti fyysisiä ja tunne-elämän taitoja..

Leikki harjoittaa myös mieltä

Dokumentti tapaa eri puolilla maailmaa tutkijoita, jotka ovat perehtyneet leikkimisen tieteeseen muun muassa evoluution näkökulmasta.

Yhdysvaltalainen Stuart Brown on leikin tutkimuksen uranuurtajia. Brown on puhunut leikkimisen hyödyistä yli 50 vuoden ajan. Hän on saanut tutkimuksissaan vahvaa näyttöä siitä, että leikkiminen on paljon muuta kuin kehonharjoitusta. Se harjoittaa myös mieltä.

Power of Play. Tuotanto: Tell Tale Productios, Kanada, 2018. Lukijana on Heljä Heikkinen.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.