Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Raqqan pelastajat – vapaaehtoiset taistelijat Isistä häätämässä, mukana kaksi suomalaista

Tarina Syyrian Raqqan vapaaehtoisista taistelijoista, mukana myös kaksi suomalaista nuorta miestä.
Marcellon prikaati. Tarina Syyrian Raqqan vapaaehtoisista taistelijoista, mukana myös kaksi suomalaista nuorta miestä. Kuva: Pedro Brito Da Fonseca / Java Films Yle TV1,Dokumenttiprojekti: Raqqan taistelijat

TV1 torstaina 15.8.2019 klo 19.00 - 20.00, uusinta sunnuntaina 18.8. klo 13.00, Areenassa

Syyriaan saapui ulkomaisia, vapaaehtoisia taistelemaan Isistä vastaan ja tukemaan kurdien vallankumousta heinäkuussa 2017. Noin tuhat länsimaalaista nuorta miestä taisteli oman henkensä uhalla Raqqan vaarallisilla kaduilla.

Taistelijoita oli Ranskasta, Espanjasta, Saksasta, Britanniasta, Yhdysvalloista ja kaksi nuorta miestä Suomesta. Mikä sai heidät lähtemään, jättämään turvallisen länsimaisen elämän ja vaarantamaan henkensä?

Ranskalainen dokumentti Raqqan pelastajat (12) seuraa kansainvälisten taistelijoiden kintereillä öisissä operaatioissa, keskellä miinoja, itsemurhapommeja ja sala-ampujien luoteja.

Vapaus, demokratia, ihmisoikeudet

Osa taistelijoista etsii seikkailua ja elämälleen merkitystä, osa taas lähti Syyriaan muuttaakseen maailmaa ja puolustaakseen vapautta, demokratiaa sekä ihmisoikeuksia. Operaatioiden lomassa italialaisen Marcellon johtamalla prikaatilla riittää aikaa ideologisille keskusteluille.

Joka yö heinäkuusta lokakuuhun nuoret miehet puskevat eteenpäin kortteli korttelilta maailman vaarallisimmilla kaduilla. Edessä on väkivaltaa ja kuolemaa.

”Toiset salaavat tämän perheeltään. Minulle oli tärkeää olla perheelleni rehellinen. On röyhkeää olla kertomatta, koska silloin olettaa selviävänsä hengissä. Minun täytyy olla rehellinen itselleni ja muille ja myöntää, etten ehkä selviydykään”; miettii suomalainen mies, taistelijanimeltään Bagok.

Paluu taisteluista arkeen

Dokumentti on mukana, kun viimeisetkin Isisin taistelijat ajetaan ulos kaupungista lokakuun 17. päivä 2017, ja Raqqan kaupunki on vapaa.

Kun tehtävä on suoritettu, miten onnistuu paluu sodasta kotiin Baltimoreen, Pariisiin, Roomaan tai Ouluun? Miten taistelijat itse kokevat paluun sotatantereilta arkeen? Minkälaisia tunteita läheiset ovat käyneet lävitse?

Generation Raqqa: The Untold Story of the Young Westerners Who Defeated Isis. Ohjaus: Pedro Brito Da Fonseca ja Paul Moreira. Tuotanto: Premiéres Lignes/Jawa Films, Ranska, 2019.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.