Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Euroopan asekauppiaat

Dokumentti länsimaiden asemyynnin roolista Saudi-Arabian sotatoimissa.
Dokumentti länsimaiden asemyynnin roolista Saudi-Arabian sotatoimissa. Kuva: Capa Yle TV1,Ulkolinja: Euroopan asekauppiaat

TV1 torstaina 22.8.2019 klo 22.05 - 23.00, uusinta sunnuntaina 25.8. klo 24.00, Areenassa

Saudi-Arabia liittolaisineen on pommittanut Jemenin huthikapinallisia vuodesta 2015. Länsimaiden myymillä aseilla on surmattu siviilejä, ja sotarikosten määrä vain kasvaa.

Asekauppa Saudi-Arabiaan jatkuu edelleen – kansainvälisistä sopimuksista huolimatta.

Yhdysvallat on saudien elintärkeä liittolainen, jolta se on ostanut aseistusta parilla sadalla miljardilla dollarilla muutamassa vuodessa. Trumpin ensi vierailulla Riadiin keväällä 2017 maat sopivat uusista jättimäisistä asekaupoista.

Myös Britannia on saudeille merkittävä asekauppias. Saudien ostovoima ja liikesuhteet kasvaville markkinoille painavat länsimaiden kauppapoliittisissa ratkaisuissa, vaikka ne kauhistelevatkin Jemenin siviilien kärsimyksiä.

Ulkolinjan ranskalainen dokumentti Euroopan asekauppiaat (12) selvittää, mikä on eurooppalaisten osuus asekaupassa. Onko Euroopalla verta käsissään?

Jemenissä on vajaat 30 miljoonaa asukasta. Maa oli yksi köyhimmistä arabimaista jo ennen sisällissotaa ja Saudi-Arabian pommituksia.

War Crimes Dealers. Tuotanto: Capa, Ranska, 2018.