Hyppää pääsisältöön

"Yhteislaulu keikoilla on hienoa, laulu on löytänyt ihmisten luokse" - Tule arvaamaan Juha Tapion elämän biisi ja laula mukana

Elämäni Biisi on uusi 10-osainen musiikkiviihdeohjelma, jossa neljä tunnettua vierasta tuo mukanaan elämänsä biisin.
Elämäni Biisi on uusi 10-osainen musiikkiviihdeohjelma, jossa neljä tunnettua vierasta tuo mukanaan elämänsä biisin. Yle TV1,Elämäni Biisi

Juha Tapio nousee elävän yleisön eteen lavalle käytännössä joka ilta, joten tilanne ei sinänsä ole uusi. Silti hommaan ei pääse kyllästymään. Kansalaistorilla Helsingissä Elämäni Biisi -esityksessä toistensa suosikkeja arvuuttelevat Ruben Stiller, Marja Hintikka, Hannele Lauri ja Juha Tapio.

– Suoran lähetyksen ja elävän yleisön taika on siinä, että jokainen kerta on ainutlaatuinen. Siksi rakastankin työtäni. Täytyy irrottaa valjaat ja pudottautua virtaan – se tekee hyvää, sanoo Juha Tapio.

Kaikenlainen musiikki voi koskettaa ja kolahtaa, uskoo Juha Tapio.

– Musiikki on minulle elämäntapa. Ilmaisen sen kautta tunteitani, itseäni, käsittelen tuntemuksiani, katselen maailmaa ja saan kokea yhdessä soittamisen rajatonta rikkautta ja riemua. Samalla musiikki merkitsee minulle myös elantoa, kutsumusta ja velvoitteita. Musiikki on minulle kaikkia näitä asioita sulassa sovussa.

Juha Tapio laulaa Kultainen nuoruus  Sinun tarinasi - Yle 90 -juhlagaalassa Musiikkitalossa 10.9.2016
Juha Tapio laulaa Kultainen nuoruus Sinun tarinasi - Yle 90 -juhlagaalassa Musiikkitalossa 10.9.2016 Kuva: Ilmari Fabritius / Yleisradio yle 90,Juha Tapio,Kultainen nuoruus

Kaikki Elämäni Biisi -ohjelman kappaleet ovat tärkeitä ja tunteita herättäviä. Yhdelle illan vieraista laulu on aivan erityinen, mutta edes laulaja ei tiedä esiintyessään kenen biisistä on kyse. Biisejä tulkitsee joukko loistavia muusikoita solisteinaan Jarkko Ahola, Irina, Pepe Willberg ja Diandra.

– En ole ehtinyt katsoa ohjelmaa, sillä olen lauantaisin aina keikoilla. Siksi luultavasti olen Elämäni Biisi -vieraana niin pihalla, että ilmeeni ei paljasta mitään, Juha Tapio sanoo.

Tärkeitä biisejä kuullaan ainutlaatuisessa ympäristössä elävän yleisön edessä Kansalaistorilla Jarkko Aholan, Irinan, Diandran ja Pepe Willbergin tulkitsemina. Willberg ei ole aiemmin esiintynyt Kansalaistorin lavalla, vaikka vieressä oleva Musiikkitalo onkin muusikolle tuttu keikkapaikka.

Tiedän, miten laulullani liikutan kuulijaa.― Pepe Willberg

Musiikki on suora väylä yleisön tunteisiin. Pepe Willberg taitaa esiintymisen hienovaraiset niksit.

– Mä tiedän tai ainakin kuvittelen tietäväni, millä tavalla saan liikutettua kuulijaa lauluun liittyvillä pienillä konsteilla. Tavallaan vähän koristelen laulua yksinkertaisin keinoin.

Willberg arvioi, että hän valmistautuu esitykseen tuttuun tapaan tarkistamalla esiintymispaikan ja tekniikan toimivuuden sekä vaihtamalla esiintymisvaatteet.

– Minulle esityksen ensimmäinen minuutti on hankala, kun joudun yhtäkkiä yleisön tarkkailun kohteeksi. Ennen kuin saan tilanteen mielessäni hallintaan, se tuottaa jonkinlaista tuskaa ja lievää stressiä. Rauhoitun, kun kuulen, että esitys menee niin kuin olin ajatellutkin. Silloin olen taas omalla osaamisen alueellani.

Musiikki on maagista. On rikkaus, että jokainen voi tulkita biisit yksilöllisesti omasta elämästään käsin. Sama kappale voi tarkoittaa ihmisille eri asioita.― Diandra

Diandran mukaan on mieletöntä, miten vahvasti musiikki vaikuttaa kuulijaansa iästä riippumatta. Hänen kaksi pientä kummilastaan ovat ihan hulluna musiikkiin, vaikka eivät laulunsanoista paljon ymmärrä.

– Kun laitan soimaan minkä tahansa rumpupärinän, lastenlaulun, klasaribiisin tai rockia, lasten silmät kirkastuvat, alkaa hirveä hytkyminen ja tanssiminen. Keikoilla on näen, että musiikki lisää ihmisten yhteenkuuluvuutta, saa vapautumaan, iloitsemaan ja tuntemaan erilaisia fiiliksiä.

Musiikki vie laulajaa itseään myös. Diandra kertoo uppoutuvansa musiikkiin esiintyessään täysillä joka keikalla. Olo keikan jälkeen on hikinen, väsynyt ja täynnä yleisöstä saatua energiaa.

– Eräs ihminen sanoi minulle kerran, että laulajat ovat tunteiden välittäjiä. Se vara pitää kuitenkin aina pitää, että niin hysteerisen syvälle omiin tunteisiin ei kannata mennä, ettei saisi itkun seasta esitettyä kappaletta loppuun ja tulkittua kappaleen sanomaa sille tärkeimmälle, eli musiikkia kuuntelemaan saapuneelle yleisölle.

Musiikin luomat tunteet ovat myös Elämäni Biisi -lauluja tulkitsevalle Jarkko Aholalle tärkeitä. Ahola nauttii, jos esiintyessään muusikot uppoavat yhteiseen flow-tilaan.

Soitto, laulu ja improvisaatiot sujuvat muitta mutkitta, yhteispeli on kuin taikaa. Se tuntuu hiton siistiltä! Musiikin soittaminen on parhaimmillaan hienoa ja iloista puuhaa.― Jarkko Ahola

Ahola on huomannut musiikkia kuunnellessaan ja analysoidessaan, että kappaleen levyversio on tärkein tulkinta, josta elämäni biisit muodostuvat kuuntelijoille henkilökohtaisesti tärkeiksi. Esittäessään vieraan Elämäni biisiä livenä muusikko saattaa tehdä kappaleesta levyversiosta poikkeavan tulkinnan:

– Minun tulkitsemani versio voi kuulostaa vieraaltakin. Toivon kuitenkin, että esitykseni poikkeaa levyversiosta hyvällä ja tuoreella tavalla sekä fiilistä nostattavana esityksenä.

On ihan supersiistiä nähdä, miten ihmiset saavat voimaa keikoista. Niinä hetkinä työ ei tunnu pelkästään viihteelle.― Irina

Irinalle musiikki antoi voimaa hetkellä, jolloin hän oli hukassa itsensä kanssa.

– Olimme Imatralla keikalla ja lähdin tapojeni mukaan lenkille. Laitoin tuolloin juuri julkaistun Coldplayn Ghost Stories -albumin soimaan. Muutamat kappaleet tuntuivat hurjan voimakkaille siinä hetkessä ja mielentilassa. Menin lenkin päätteeksi tuttuun paikkaan Imatrankoskelle. Katselin kosken kauniisti valaistua maisemaa ja itkin. Jokin siinä hetkessä oli semmoista, että en olisi malttanut lähteä pois. Tarvitsen noita kappaleita toisinaan edelleen, mutta eri syistä ja se on ihanaa.

Oli ihan käsittämättömän hieno fiilis katsella lavan takaa, kun tuhatpäinen yleisö pomppi biisien tahdissa. Tunsin musiikin hillittömän voiman.― Katja Ståhl

Joskus musiikki ei ole vain musiikkia, vaan se voi vaikuttaa elämään. Näin kävi Elämäni Biisi -juontaja Katja Ståhlille. Ståhl kertoo, että hän oli kova Don Huonot -fani jo ennen kuin bändi oli suosittu. Hän ihmetteli aina, miksi hyvä bändi ei saanut ansaitsemaansa huomiota. Myöhemmin työskennellessään levy-yhtiössä hän kävi neuvotteluja Donkkareiden kanssa. Hän oli innoissaan, vaikka ei ajatellut vaikuttavansa asioihin mitenkään.

– Yks kaks kuitenkin Asko Kallonen kysyi minulta, ottaisinko lainaa pankista Don Huonojen takia. Sanoin muitta mutkitta että kyllä, ehdottomasti! Se sinetöi sekä Don Huonojen että minun kohtaloni. Päädyin työskentelemään bändin kanssa ja Donkkareista tuli Suomen suurin bändi 1997. Oli ihan käsittämättömän hieno fiilis katsella lavan takaa, kun tuhatpäinen yleisö pomppi biisien tahdissa. Tunsin musiikin hillittömän voiman.

Helsingissä elokuussa 2019 Pointti-kaupunkifestivaalilla nauhoitettu Elämäni Biisi uusintana TV1 lauantaina 2.5.2020 klo 22.20, uusinta sunnuntaina 3.5. klo 15.00 ja perjantaina 8.5. klo 23.15, nähtävissä Areenassa. Pelaa ja osallistu Elämäni Biisi-peliin.

Musiikkiviihdeohjelma Elämäni Biisi lauantaisin 14.3.2020 alkaen klo 22.15, katsottavissa myös Areenassa.

Tutustu Pointti-kaupunkifestivaalin ohjelmistoon:

- torstain ohjelma
- perjantain ohjelma
- lauantain ohjelma

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Pointti

Katso tästä Pointti-tapahtuman parhaita paloja!

Katso Pointin pitkät tallenteet to 1.8., pe 2.8. ja la 3.8.

#pointti2019