Hyppää pääsisältöön

Tavoitteena kokea hienhaju ja taklausten tömähdykset – kuurosokea Aarne eläytyy jääkiekko-otteluun katsomossa

Aarne ja tulkki Tiina Romakkaniemi keskustelevat.
Aarne ja tulkki Tiina Romakkaniemi keskustelevat. virtuaalitodellisuustaideteokset

Olen jäähallissa. Kääntäessäni päätä oikealle ja vasemmalle näen ympärillä olevat katsojat ja pelitapahtumat suoraan edessäni. Kuulen pelin äänet ja taklausten tömähdykset. Vähitellen kuva sumenee ja näkökenttäni kapenee. Sama kapea näkökenttä seuraa katsetta, kun käännän päätäni oikealle ja vasemmalle. Aarne-teoksen virtuaalinen maailma muistuttaa kuurosokean havaintoja jääkiekko-ottelusta.

Aarne Pirkola eteisessä valmiina lähtemään jääkiekkopeliin kannatuspaita, -pipo ja -kauluhuivi yllään.
Aarne Pirkola eteisessä valmiina lähtemään jääkiekkopeliin kannatuspaita, -pipo ja -kauluhuivi yllään. Pointti-kaupunkifestivaali,Jääkiekkofanit,virtuaalitodellisuustaideteokset

Laita virtuaalitodellisuuslasit rohkeasti päälle! Nyt voit eläytyä Aarnen kokemusmaailmaan Pointti-kaupunkifestivaalilla! Aarne ja monet muut virtuaalitodellisuustarinat ovat valmiina juuri sinua varten Oodin Kuutio-tilassa 1.-3. elokuuta.

Aarnen lisäksi pääset kokeilemaan myös virtuaalielämyksiä Hullujen hautausmaa, Paratiisi. Suurkaupungin kasvot 360 sekä vielä julkaisematon Sea Level Rise.

Aarne Pirkola viittoo tulkin kanssa.
Aarne Pirkola viittoo tulkin kanssa. virtuaalitodellisuustaideteokset

Aarne-teos tarjoaa häivähdyksen Aarne Pirkolan kokemusmaailmasta. Hän havainnoi ympäristöään haju- ja tuntoaistin sekä alati heikkevän näkökyvyn avulla.

Jääkiekkopelien seuraaminen on yksi aktiivisen Pirkolan harrastuksista. Ystävä Mirva Eteläaho kertoo yhteisistä käynneistä jääkiekkopeleissä.

– Kun mietimme istumapaikkoja jäähallissa, Aarne toivoo paikkaa, jossa hän pystyisi aistimaan hienhajun ja tuntemaan taklausten tömähdykset. Hän myös mielellään aistii kannattajien rummutukset ja tömistykset. Aarnelle tunto- ja hajuaisti ovat todella tärkeitä. Hän varmasti aistii asioita, joita emme ymmärräkään.

Aarnen ystävä Mirva Eteläaho pyyhkii liikutuksen kyyneleitä poskiltaan nähtyään Aarne-virtuaaliteoksen. Tuottaja Sarita Blombqvist auttaa virtuaalilasien poisottamisessa.
Aarnen ystävä Mirva Eteläaho pyyhkii liikutuksen kyyneleitä poskiltaan nähtyään Aarne-virtuaaliteoksen. Tuottaja Sarita Blombqvist auttaa virtuaalilasien poisottamisessa. Aarnen ystävä Mirva Eteläaho pyyhkii liikutuksen kyyneleitä poskiltaan nähtyään Aarne-virtuaaliteoksen. Tuottaja Sarita Blombqvist auttaa virtuaalilasien poisottamisessa. virtuaalitodellisuustaideteokset,Ystävä

VR-teoksen päähenkilö Aarnen osuudet kuvattiin yhden päivän aikana. Pirkola unohti jossain vaiheessa kuvauspäivän aikana, että monta kameraa seuraa häntä.

– Minä keskityin jääkiekko-ottelun seuraamiseen. Taitavat tulkit viittoivat taktiilisti pelin tapahtumia minulle. Tulkit olivat itse kiinnostuneita jääkiekosta, ja se varmasti paransi osaltaan heidän tulkkaustaan. Jossain vaiheessa minä en enää huomannut niitä kuvaajia.

Virtuaalitodellisuusteokset eivät olleet vamiiksi Pirkolalle tuttuja. Katsoessaan itsestään tehtyä teosta hän testasi elämänsä ensimmäistä kertaa VR-laseja.

– VR-teoksen katsominen oli kivaa ja uutta minulle. Oli jännää nähdä 360-astetta tuolissa istuen ja pyörien. Näin erilaisia muotoja ja se oli todella jännittävää.

Idea välittää Aarnen kokemusmaailma yleisölle virtuaalitodellisuuden avulla syntyi Henry Lämsän mielessä. Lämsä päätyi tekemään kaikkia työvaiheita käsikirjoituksesta ohjaamiseen ja jälkituotantoon saakka.

Aarne-VR -teoksen ohjaaja Henry Lämsä virtuaalitodellisuuslasit otsallaan.
Aarne-VR -teoksen ohjaaja Henry Lämsä virtuaalitodellisuuslasit otsallaan. virtuaalitodellisuuslasit

– Inspiroiduin ajatuksesta välittää yleisölle, miten kuurosokea kokee jääkiekko-ottelun. Aarne itse on ollut alusta saakka mukana käsikirjoitustyössä.

Lämsä kertoo, että Aarne-teoksen katselukokemus koostuu ainakin kolmesta eri osasta.

– Ensimmäinen taso on Aarnen oma kokemus. Toinen taso on minun, tekijän ymmärtämä heijastus Aarnen maailmasta. Kolmantena tasona tulee tietenkin kunkin katsojan oma henkilökohtainen oivallus teoksesta.

Aarne Pirkola kulkee tulkkien kanssa harrastuksiin ja moniin paikkoihin. Lämsä toivoo, että teos avartaa ihmisten ymmärrystä.

– Kokemusmaailma ei ole lainkaan suljettu. Teoksessa asiat piirtyvät hieman eri tavalla kuin näkevä ja kuuleva aluksi voisi olettaa. Aarne eläytyy jääkiekkopeliin vahvasti, mutta hän havainnoi sen omalla tavallaan.

Emma-Leena Orava on toiminut Pirkolan tulkkina esimerkiksi harrastuksissa, kokouksissa ja VR-teoksen kuvauspäivänä.

Emma-Leena Orava toimii Aarnen tulkkina esim. asioilla käydessä.
Emma-Leena Orava toimii Aarnen tulkkina esim. asioilla käydessä. virtuaalitodellisuustaideteokset

– Aarne on äärimmäisen kärsivällinen ihminen, se luonteenpiirre tuli esiin kuvauspäivänä. Hän ottaa kaikki ohjeet mahtavasti vastaan ja mukautuu niihin.

Oravan mukaan Aarne-teos antaa uutta perspektiiviä maailmaan.

Laittamalla virtuaalitodellisuuslasit päähän saat kokea aivan uudenlaisen maailman. Ei tämmöistä tule joka päivä vastaan, joten suosittelen testaamaan!

Kokeile Aarnen kokemusta jääkiekkopelistä tai testaa teosta 1.-3.8. Pointti-kaupunkifestivaalilla Oodin Kuutio-tilassa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Pointti

Katso tästä Pointti-tapahtuman parhaita paloja!

Katso Pointin pitkät tallenteet to 1.8., pe 2.8. ja la 3.8.

#pointti2019