Hyppää pääsisältöön

“Iloitsen, kun haastateltava on valmis puhumaan esimerkiksi kiinalaisesta yhden lapsen politiikasta avoimesti” – Ylen Kiinan ja Afrikan kirjeenvaihtajat avaavat työnsä kulisseja

Ylen kirjeenvaihtajat Jenny Matikainen ja Liselott Lindström
Ylen kirjeenvaihtajat Jenny Matikainen ja Liselott Lindström kirjeenvaihtaja,Aasia,Afrikka

Kirjeenvaihtaja tekee journalistin unelmahommaa, koska hän saa usein todistaa historiaa sekä kertoa ensimmäisenä suomalaisyleisölle mullistavia uutisia.

Ylen kirjeenvaihtaja Liselott Lindström työskentelee Nairobista käsin, mutta hänen työalueensa on koko Afrikka. Laaja alue on myös Pekingissä asuvalla Aasian kirjeenvaihtaja Jenny Matikaisellakin. Hektinen työ on sopeutumista vieraaseen kulttuuriin, mutta myös sen hyväksymistä, että suomalaiset kasvot erottuvat aina ympäröivästä massasta.

– Tiedostan, että kyllä se on aina semmoinen huutomerkki, kun lähden esimerkiksi pieniin kaupunkeihin juttukeikalle. Joskus olisi helpompaa, jos ei niin selkeästi erottuisi joukosta, koska Kiinassa ei kaikkialla pysty vapaasti tekemään työtä.

Iltauutisissa 2-minuuttinen juttu toiselta puolen maapalloa vilahtaa nopeasti silmien editse. Harvoin tulee ajatelleeksi, mitä kirjeenvaihtajan työ toisessa kulttuurissa vaatii.

Kirjeenvaihtaja tekee työtä kotimaassa olevien kollegoiden kanssa. Matikainen kertoo, että toisinaan aikaero pääsee unohtumaan.

– Välillä kollegat unohtavat, että kahdelta iltapäivällä on Kiinassa iltaseitsemän enkä enää välttämättä istu toimistolla koneen ääressä.

Jos maailman uutismielenkiinto kohdistuu juuri omalle alueelle, kirjeenvaihtaja tekee työtä tunteja laskematta. Rauhallisempina aikoina työvaiheina vuorottelevat suunnittelu, juttukeikat ja editointi. On ihan tavallista, että työn alla on useita juttuja samanaikaisesti.

Kirjeenvaihtajan arkea ovat pitkät välimatkat juttukeikoille ja ajoittain toimimattomat liikenneyhteydet. Lindströmin mukaan ihmiset eivät aina ymmärrä, miten huonoja yhteyksiä Afrikassa on.

– Usein suoria lentoja ei ole. Kartalla matka voi näyttää suoralta, mutta käytännössä reitti saattaa kulkea melkoisten mutkien kautta. Bussimatkat voivat kestää paljon ennakoitua kauemmin liikenneruuhkien ja onnettomuuksien vuoksi.

Afrikassa yöllä ei kannata matkustaa, koska pimeällä liikenne on vaarallista. Päivällä puolestaan matkalaisen tie voi tyssätä vaikkapa rekkakuskien mielenilmaukseen. Raideliikenteen hidasteina ovat kaupungeista kaukana olevat juna-asemat ja lentokenttä-tasoiset turvatarkastukset.

Paitsi matkustaminen on hidasta, joudun huomioimaan myös turvallisuusuhat. Esimerkiksi Somalian maanteillä hyökätään paljon busseihin.― Liselott Lindström

Uutisoitavia aiheita riittää, kun havainnoitava alue on mantereen kokoinen. Matikainen pohtii itsekseen aihevalintoja, mutta toisaalta on pakko luottaa omaan ammattitaitoon.

– Toimittajan arkea on valita jotain pois, kun jotain muuta valitsee mukaan. On myös onni, että jossain vaiheessa tänne tulee seuraava kirjeenvaihtaja, joka tekee erilaisia juttuja kuin minä.

Kiinassa politiikkaan liittyvistä aroista aiheista ihmiset usein vaikenevat, mutta arkisista aiheista haastateltavia löytyy helpommin.

Iloitsen, kun haastateltava on valmis puhumaan esimerkiksi kiinalaisesta yhden lapsen politiikasta avoimesti. Hän kertoo vaikeasta aiheesta ummet ja lammet ja pyytää jopa jäämään illalliselle.― Jenny Matikainen

Afrikan rankoista juttuaiheista huolimatta myös Lindström iloitsee, kun haastateltavien kanssa syntyy luottamus ja he haluavat kertoa tarinansa.

– Sudanissa haastattelin ihmisiä, jotka olivat silminnäkijöinä Khartumissa, kun mielenosoitukset hajotettiin väkivalloin. Tapahtumista puhuminen oli monelle niin rankkaa, että he puhkesivat kyyneliin. Se oli myös iso luottamuksen osoitus minulle, että ihmiset uskalsivat kertoa minulle niin traumaattisista asioista.

Ilmastonmuutos näkyy ja tuntuu Nairobissa ja Pekingissä hyvin eri tavoin. Matikaisen mukaan Pekingissä muutosta on vaikea erottaa.

– Se on minusta koko maailmanlaajuisen ilmastonmuutoksen tärkein ongelma, että se vaikuttaa suoraan tällä hetkellä hyvin harvan ihmisen arkeen. En osaa sanoa, että jos Pekingissä on kuuma kesä, että onko tämä ilmastonmuutosta vai ei.

Ilmastonmuutos näkyy Afrikassa huomattavasti selvemmin kuin muualla maailmassa, Lindström sanoo.

– Sadekausien siirtyminen, kuivuus ja hirmumyrskyt tuhoavat ihmisten kodit ja perinteisen elinkeinon maaseudulla. Maailman köyhimmät ihmiset tuntevat ilmastonmuutoksen vaikutukset ensimmäisinä.

Afrikassa kirjeenvaihtajan työskentelyä hidastavat korruptio ja byrokratia. Esimerkiksi Lindström vietti ennen Sudanin työmatkaansa kolme päivää suurlähetystössä hoitamassa reissun lupia ja viisumeita. Asiat eivät toimineet automaattisesti, vaan tarvittiin hyviä hermoja, neuvottelutaitoja ja tilannetajua, jotta juttukeikka ylipäätään onnistui.

Valtavien tuloerojen ja eriarvoisuuden takana on koulutuksen puute. Lindström toivookin, että kaikki lapset pääsisivät kouluun, koska sillä olisi kauaskantoisia vaikutuksia koko yhteiskuntaan.

– On sydäntä riipaisevaa nähdä köyhiä lapsia, jotka eivät pääse kouluun. Esimerkiksi Khartumissa on paljon katulapsia, jotka juoksevat keskellä liikennettä myymässä nenäliinoja.

Matikainen kertoo, että Kiina toivottaa ulkomaiset toimittajat tervetulleeksi, mutta samaan aikaan journalistien liikkeistä ja työstä pidetään tarkkaa kirjaa. Kiinassa ei ole vapaata mediaa. Tehdessään juttua Kiinan hallinnon kannalta arkaluonteisista aiheista työskentely voi hankaloitua. Esimerkiksi toimittajan perässä saattaa kulkea varjostajia. Mitä Matikainen muuttaisi asemapaikastaan, jos se olisi mahdollista?

– Vapaan tiedonvälityksen puute määrittelee paljon, miten voin työskennellä täällä. Toimittajan työ Kiinassa poikkeaa monesta muusta maailman kolkasta. Jos minä pääsisin jotain muuttamaan, soisin sananvapauden kaikille kiinalaisille.

Pointin päälavalla to 1.8 klo 15-16 Ylen kirjeenvaihtajat kertovat omasta arjestaan eri puolilla maailmaa.
Paikalla ovat:

  • Paula Vilén (Washington)
  • Mika Hentunen (Washington)
  • Petri Ravio (Bryssel)
  • Kirsi Heikel (Tukholma)
  • Erkka Mikkonen (Moskova)
  • Suvi Turtiainen (Berliini)
  • Jenny Matikainen (Peking)
  • Annastiina Heikkilä (Pariisi)
  • Liselott Lindström (Nairobi)

Keskustelun juontaja on Piia Pasanen.