Hyppää pääsisältöön

“Jos ukkosia ja voimakkaita sääilmiöitä pääsee ennustamaan, se on kohokohta” – Kerttu Kotakorpi ei työssään juurikaan taivaalle tuijottele

Ylen meteorologi Kerttu Kotakorpi.
Ylen meteorologi Kerttu Kotakorpi. Kuva: Ilmari Fabritius meteorologit

Monen mielestä olisi varmasti todella kätevää, jos päivän sääennusteen voisi tehdä ihan itse katsomalla taivaalle aamulla. Harmillisesti oma arvio voi mennä pieleen, jos tietolähteenä ovat pelkästään omat havainnot.

Toki pilvistä ja vallitsevasta tilanteesta voi opetella tekemään joitain arvioita, mutta ihan yksinkertaista se ei ole.

– Sade on todennäköisesti tulossa, jos kumpupilviä muodostuu heti aamusta. Vettä tulee taivaalta varmemmin, jos pilvimuodostelma on leveyttään korkeampi. Puolestaan koko taivaan kattava pilviverho ei ehkä muodostu sateeksi lainkaan, vaan päivästä tulee pilvinen, Ylen meteorologi Kerttu Kotakorpi kertoo kesän sadekuuroista.

Kotakorpi luottaa työssään säämalleihin. Säämalli on tietokoneohjelma, joka laskee monimutkaisen koodin avulla, millainen sää on lähitunteina tai -päivinä. Joidenkin säämallien ennusteet ulottuvat vieläkin pidemmälle ajanjaksolle. Sääennusteet ovat vuosi vuodelta yhä tarkempia, mutta niiden tekemiseen tarvittava tietokoneen laskentakapasiteetti kasvaa myös.

Koneet eivät osaa tehdä valintaa erilaisten säämallien välillä, vaan siihen tarvitaan meteorologi arvioimaan joka päivä ainutlaatuisen säätilanteen malleja keskenään. Myös kollegoiden näkemykset ovat avuksi kinkkisissä tilanteissa.

Jos ukkosia ja voimakkaita sääilmiöitä pääsee ennustamaan, se on aina kohokohta työssä. Tietenkin kaltaiselleni kesäsään ystävälle myös aurinkoisen ja lämpimän sään ennustaminen on erityisen kivaa.

Sääennuste kirvoittaa joskus kipakkaakin palautetta, jos se koetaan virheelliseksi. Erikoisesti kuurosateisella säällä sateet voivat olla liikkeessä, lyhytkestoisia ja paikallisia. Ennuste sinänsä saattaa olla ihan oikein, vaikka se ei osukaan juuri omalle kohdalle oikein. Myös helteistä puhuminen herättää tunteita puolesta ja vastaan. Kesäsäätä vahdataan todella tarkasti.

– Huonoksi koetulla säällä tulee palautetta erikoisen paljon. Toki meteorologin kannalta on kiva tehdä työtä, joka kiinnostaa ihmisiä. Toivon, että ihmiset eivät niin innokkaasti seuraisi paikkakuntakohtaisia ennusteita, koska ne eivät välttämättä osu nappiin kesän kuurotyyppisellä säällä.

Kuluneen kesän sää on vaihdellut syksyisistä lämpötiloista ennätyshelteisiin. Hyvin lämpimän suursäätilan vuoksi lämpöennätykset ovat paukkuneet kotimaassa ja eri eri puolilla Eurooppaa.

– Lämpöennätykset kertovat siitä, että ilmasto on selvästi lämmennyt laajassa kaavassa. Tämän tyyppisiä lämpötiloja mitataan jatkossa yhä useammin. Koko ajan mennään lämpimämpään suuntaan.

Onnistumisen tunteita herää, kun kiireisen työvuoron jälkeen Kotakorpi kokee hoitaneensa asiat erityisen hyvin tai hän hoksaa jotain ensimmäisenä.

– Jos huomaan säässä jotain erityistä paljon etukäteen, se tuntuu kivalta. Erityisen voimakkaiden sääilmiöiden päivinä on myös palkitsevaa olla töissä. Olin Kiira-rajuilman aikaan töissä. En osaa näin jälkikäteen sanoa, miten nappiin jokainen ennuste meni, mutta se oli todella mielenkiintoinen ja mieleenpainunut työpäivä.

Kun kesällä paikallaan pysyvä korkeapaine osuu Suomen ylle, sää muuttuu erittäin hyvin ennakoitavaksi.

– Kesällä korkeapainetilanne on ehkä ainoa säätyyppi, josta voi ennustaa sään useita päiviä tai jopa viikon etukäteen melko luotettavasti.

Kuulin jälkikäteen perhetuttavalta, että minulle kaavailtiin tv-meteorologin työtä jo pienenä. Ehkä se oli minulla jotenkin takaraivossa valitessani lukion jälkeen ammattia.

Meteorologian opiskelu oli luonnosta ja ilmastosta kiinnostuneelle Kotakorvelle luonteva valinta. Hän on aina tykännyt ulkoilusta ja sään havainnoimisesta.

Päivän sääennuste tehdään valmiiksi yhden työvuoron aikana. Esimerkiksi aamuvuoro alkaa varhaisina aamun tunteina. Ennen tv-lähetyksiä Kotakorpi sopii kollegoiden kanssa päivän lähetysten yksityiskohdista ja tietenkin valmistelee säälähetyksen. Lähetysten jälkeen hän rientää eri kanaville haastateltavaksi. Päivän työt ovat pulkassa puolen päivän aikaan.

Tule testaamaan, millaista meteorologin työ oikeasti on!

Pointissa pääset kokeilemaan, miten sään ennustaminen karttojen edessä sujuu! Pointissa sääennusteen kertominen on monin verroin oikeaa tilannetta rennompaa, koska kyseessä ei ole suora tv-lähetys. Voit lähettää videona oman säänennustussuorituksesi ystävälle tai tuttavalle.

Kotakorpi antaa vinkkinsä ensimmäistä kertaa säätä ennustavalle:

– Se on aluksi hirveän jännittävää. Myös minä jännitin ensimmäisillä kerroilla. Kannattaa kuvitella, että kertoo sääennusteen vaikkapa omalle ystävälle. Sillä tavoin siitä tulee luontevampaa. Älä mieti, että tätä katsovat muut ihmiset, keskity ainoastaan siihen kertomiseen.

Sääpiste on avoinna kaikkina tapahtumapäivinä klo 10 alkaen Somepointissa. Osan ajasta paikalla oleva meteorologi opastaa ja vastaa kysymyksiin.

Meteorologit Kerttu Kotakorpi ja Anne Borgström kertovat yleisesti ilmastonmuutoksesta ja säästä päälavalla torstaina 1.8 klo 11.15. Paikalla olevat Yle uutisluokkalaiset esittävät nuoria askarruttavia kysymyksiä.

Lähetä sääkysymyksesi sähköpostitse: meteorologit@yle.fi tai Yle sää -facebook -sivun kautta.