Hyppää pääsisältöön

Maatilalliset eivät enää arkaile puhua ongelmistaan - "Lehmät syövät meidän rahat"

Nevalaisen perhe hoitaa lehmiä.
Anju ja Antti Nevalainen saivat Niina Suorsalta apuja pohtiessaan maatilatoimintansa lopettamista. Toimittaja Reetta Arvila seuraa Nevalan emolehmätilan alasajoa audiodokumenttisarjan muodossa syksystä kesään. Nevalaisen perhe hoitaa lehmiä. Kuva: Timo Hartikainen maatilat,Erään maatilan loppu

Maatilayrittäjät kaipaavat apua monenlaisiin ongelmiin. Heitä puhuttavat muun muassa maatiloista luopuminen, sukupolvenvaihdokset, talousvaikeudet, eläinsairaudet, avioero tai vaikkapa oma terveys ja jaksaminen. Uusi audiodokumenttisarja "Erään maatilan loppu" seuraa lähes vuoden ajan maatilanlopettamisprosessia.

Lehmiä pihatossa.
Nevalan maatilalla on 300-vuotinen historia Lapinlahden Martikkalansaaressa. Kahdeksannessa sukupolvessa vetovuorossa ovat 30-vuotiaat Anju ja Antti, mutta kuten tuhansilla muillakin tiloilla - homma ei enää kannata. Teurasauto hakee viimeiset lehmät. Lehmiä pihatossa. Kuva: Timo Hartikainen maatilat,Erään maatilan loppu

Niina Suorsa kuuntelee ja keksii ratkaisuja ja apukeinoja hyvin moninaisiin maatilallisten kohtaamiin ongelmiin Pohjois-Savon alueella. Hän työskentelee projektipäällikkönä MTK Pohjois-Savon Voimaa arkeen -hankkeessa ja on myös mukana Melan eli Maatalousyrittäjien eläkelaitoksen Välitä viljelijästä -projektissa.

“Tarkoituksena on selvittää vaikeuksia ja puhua luottamuksellisesti asioista, jotka painavat maatilallisten mieliä. Kartoitan kokonaistilanteen ja etsin sopivia asiantuntijoita ratkomaan ongelmia. Esimerkiksi Melan projekti jakaa 500 euron palveluseteleitä, joita voi käyttää vaikka psykoterapeutin palveluihin”, Suorsa selittää.

Pienet tytöt syöttävät lehmiä.
Anjun ja Antin vanhempi tytär Elli toteaa osuvasti kysyttäessä miksi he luopuvat lehmistä, että “lehmät syövät meidän rahat”. Anttia mietitytti tilan lopettaminen siitäkin syystä, että jos lapset olisivat halunneet jatkaa maatilaa aikuisina. Nyt se mahdollisuus viedään. Pienet tytöt syöttävät lehmiä. Kuva: Timo Hartikainen maatilat,Erään maatilan loppu

Voimaa arkeen -hanke sai alkunsa vuonna 2016 ja oli iso yllätys, kuinka paljon yhteydenottoja Pohjois-Savon alueella tuli. Alkuperäinen tavoite oli tehdä 50 tilakäyntiä. Hankkeen lopussa asiakkaana oli ollut kuitenkin yhteensä 191 tilaa ja tilakäyntejä tehtiin enemmänkin.

Kuvissa esiintyvä Anju ja Antti Nevalaisen perhe oli yksi apua saaneista tiloista. Heitä Suorsa neuvoi emolehmätilan lopettamiseen liittyvissä asioissa. He haluavat puhua avoimesti maatilan pitämiseen liittyvistä haasteista ja olla vertaistukena muille jaksamisen kanssa kamppaileville.

“Monikaan ei osaa ajatella osaavansa mitään muuta kuin maatilatöitä. Sitä on aina tehty ja vaihtoehtoja ei nähdä”, Anju kuvailee.

Teurasauto saapuu hakemaan nautoja kyytiin.
Teurasauton saapumista on odotettu. Maatilan lopettaminen on vienyt vuoden ja viimeisenä pihatosta lähtevät jo liian vanhat lehmät, sarvipäät ja huonosti poikivat. Iso osa lehmistä on myyty jo aiemmin muille tiloille. Teurasauto saapuu hakemaan nautoja kyytiin. Kuva: Timo Hartikainen maatilat,Erään maatilan loppu

Suorsan tärkein viesti maatilallisille onkin, että aina löytyy vaihtoehtoja ja jonkinlainen ratkaisu, jos ongelmia ilmenee. Jos joutuu esimerkiksi alasajamaan tuotannon ja jäljelle jäävät isot velat, voidaan ohjata vaikka yksityisen henkilön velkajärjestelyyn.

“Muutosvalmius on oikea sana. Jos ihminen joutuu luovuttamaan pakkokeinoin talous- tai terveyssyiden takia, niin hän ei ole välttämättä valmis muutokseen ja saattaa katkeroitua pahasti.”

Jos ihminen saa itse olla mukana aktiivisesti muutoksessa päättämässä asioista, niin loppu voi hyvinkin olla onnellinen. Asioiden hallinnan tunne on tärkeää.

“Monesti kun ihmiset ovat saaneet vähän elettyä sitä elämää eteenpäin ja huomaavat, että elämä kantaa, niin sitten tajutaan, että tämä oli ihan hyvä ja onnellinen juttu”, Suorsa kertoo.

Maatilan isäntä Antti Nevalainen valmistelee nautojen lastausta teurasautoon.
Antti mietti pitkään ja hartaasti tilan lopettamista. Yksi iso asia oli velvollisuudentunne tilan jatkamisesta. Antti uskoo, että isä olisi päätöksen kyllä hyväksynyt, kun ei hänelläkään aina niin helppoa tilan isäntänä ollut. Maatilan isäntä Antti Nevalainen valmistelee nautojen lastausta teurasautoon. Kuva: Timo Hartikainen maatilat,Erään maatilan loppu

Suorsa myös muistuttaa, että maatilalliset ovat hyvin haluttuja työntekijöitä työelämässä. Hänen mukaansa harva joutuu kauan etsimään töitä, jos on avoin kaikelle. Maanviljelijä on arvostettu yrittäjänä ja työnantajat tietävät, että he ovat tottuneet tekemään pitkää päivää ja rankkaa työtä. Työmotivaatio on siis kova.

Maatilan emäntä lastaa lehmiä teurasautoon.
Anju tiesi jo pienenä kaupunkilaistyttönä, että isona hänestä tulee maatilan emäntä. Anjun mielestä lehmä on maailman paras työkaveri ja ikävä tulee eritoten vastasyntyneen vasikan tuoksua. Maatilan emäntä lastaa lehmiä teurasautoon. Kuva: Timo Hartikainen maatilat,Erään maatilan loppu
Teurasauton kuljettaja lisää lehmille mahdollisesti puuttuvat korvamerkit.
Martti Mykkänen lastaa lehmiä teurasautoon. Antti kiittelee, että teurasautojen kuskit kohtelevat aina varmoin ja rauhallisin ottein lehmiä. Jos isäntäväki ja kuskit kiirehtivät, naudat hermostuvat. Teurasauton kuljettaja lisää lehmille mahdollisesti puuttuvat korvamerkit. Kuva: Timo Hartikainen maatilat,Erään maatilan loppu

Maaseudulla on meneillään valtava rakennemuutos, joka pelottaa monia. Peloista uskalletaan kuitenkin puhua aivan toisella tavalla kuin vielä muutamia vuosia sitten. Ongelmia ei enää hävetä samalla tavalla.

“Ihmiset puhuvat nykyään suoraan vaikeistakin asioista. Puhumattomuuden kulttuuri on muserrettu ja tilalliset uskaltavat kertoa mikä ahdistaa ja jännittää”, Suorsa sanoo tyytyväisenä käänteeseen.

Teurasauton kuljettaja ja suvun nuorin sulkevat teurasauton luukun.
Suvun nuorimmainen, Iida, sulkee teurasauton ovet viimeistä kertaa. Anju ja Antti lähtivät mukaan audiodokumenttisarjaan selventääkseen kuluttajille juuri maatilallisen arkea ja kamppailuja. He haluavat toimia myös vertaistukena muille maatilayrittäjille. Teurasauton kuljettaja ja suvun nuorin sulkevat teurasauton luukun. Kuva: Timo Hartikainen maatilat,Erään maatilan loppu

Voimaa arkeen -hankkeessa on alkanut viime vuoden lopulla kakkosvaihe. Mukana on jo nyt reippaasti yli 80 tilaa.

“Työtä riittää”, Suorsa tiivistää.

YLE Areenassa on kuunneltavissa tunteikas kuusiosainen audiodokumenttisarja Nevalan maatilan lakkauttamisesta. Kuuntele "Erään maatilan loppu".

Erään maatilan loppu Yle Radio Suomessa lauantaisin 3.8. alkaen klo 12.15. Pitkä dokumenttiversio Maatilan loppu esitetään Yle Radio 1:ssä sunnuntaina 4.8. klo 18.00. Kuuntele "Maatilan loppu".

Tilan isäntä katsoo poislähtevää teurasautoa.
Tunnelma on helpottunut, kun viimeiset lehmät viimein lähtevät. Vaikka yksi sivu sulkeutuu, niin toinen aukeaa. Antti on jo opiskellut uuteen ammattiin ja Anju on puolestaan nyt koulunpenkillä. Tilan isäntä katsoo poislähtevää teurasautoa. Kuva: Timo Hartikainen maatilat,Erään maatilan loppu