Hyppää pääsisältöön

Suad on piilossa kehittynyt indiehelmi, joka ei halua antaa yleisön odotusten ottaa valtaa ja sekoittaa päätään

Laulaja-lauluntekijä Suad Khalifan kasvokuva pinkkiä taustaa vasten.
Suad Khalifa valmistelee debyyttialbumiaan. Laulaja-lauluntekijä Suad Khalifan kasvokuva pinkkiä taustaa vasten. Kuva: Juuli Aschan / YleX Suad,YleX,SUAD - White lies

Suad on työstänyt musiikkia hiljaisuudessa, ja innostunut yleisö on odottanut hänen musiikkiaan jo pitkään.

Suad Khalifa, eli artistinimeltään Suad, on suomalaisen musiikkikentän varjeltu indie-helmi, joka on vuosien ajan kehittynyt piilossa katseilta.

Soolouralle laulaja on hypännyt hiljalleen jo vuosia sitten. Ennen sitä hän on tehnyt yhteistyötä muun muassa Jaakko Eino Kalevin, Noah Kinin ja Uuden Fantasian kanssa.

Hänen ensimmäistä levyään ei ole vielä kuitenkaan julkaistu, vaikka ensimmäisistä soolojulkaisuista ja keikoista on kulunut jo vuosia.

Indiemusiikin ystävät ovat kuitenkin odottaneet sitä innoissaan. Jo kaksi vuotta sitten tehdyissä artikkeleissa puhuttiin tulevasta debyyttialbumista, kun Suad oli allekirjoittanut levytyssopimuksen Playgroundin kanssa.

– Onko siitä jo kaksi vuotta? Herran jestas, aika menee nopeasti, Suad Khalifa toteaa.

Hän toteaa olevansa hidas etenijä, joka on nopeasti hurahtaneena aikana keskittynyt tekemään tulevaa albumiaan.

Vieläkään ei ole täysin selvää, milloin albumi tulee valmiiksi, mutta artistin mukaan levytystyö on hyvässä vaiheessa.

– Haluaisin saada valmiiksi vielä muutaman biisin, jotta on enemmän valinnanvaraa. Levy on kuitenkin aika loppusuoralla tällä hetkellä.

Laulaja-lauluntekijä Suad Khalifan kasvokuva pinkkiä taustaa vasten.
Laulaja-lauluntekijä Suad Khalifan kasvokuva pinkkiä taustaa vasten. Kuva: Juuli Aschan / YleX SUAD - White lies,YleX,Suad

Viimeisin maistiainen Suadin tulevasta musiikista on omakustanteena julkaistu White Lies.

Ylväästi soiva indierock-kappale on saanut kevään aikana suosiollisen vastaanoton. Muun muassa YleX Uuden musiikin rockshow’n Teppo Vapaus nosti kappaleen koostelähetyksessään alkuvuoden parhaaksi rock-kappaleeksi.

Suad on ilahtunut siitä, miten hyvin kappale on otettu vastaan.

– Se lämmittää sydäntä todella paljon. Itselläni ei ehkä ole ollut odotuksia vastaanoton suhteen, niin palaute on ilahduttanut.

Artisti varoo selittämästä kappaleitaan auki, koska hän ei halua “pilata” kuuntelijoiden mahdollisuutta tulkita kappaletta omasta näkökulmastaan. Ajatus siitä, että kuuntelijat muodostavat oman näkemyksensä kiehtoo häntä.

Hetken mietittyään Suad kuitenkin toteaa halunneensa käsitellä kappaleellaan valkoisia valheita, joita ihminen itselleen helposti kertoo.

– On helppoa sujahtaa vanhoihin kaavoihin, joita itselleen välillä luo tiedostamatta. Niihin on helpompi palata kuin mennä sellaiselle totuuden polulle, joka voi olla vaikea kohdata.

Vientitoivon odotuksia ei pitäisi ajatella liikaa

Suadista on ensimmäisten soolokappaleidensa myötä alettu intoilla seuraavana kansainvälisenä indieartistina.

Musiikkia tehdessä kansainvälistyminen ei ole kuitenkaan artistilla päällimmäisenä mielessä. Totta kai häntä kiinnostaisi edetä myös Suomen rajojen ulkopuolelle, mutta sen tavoittelu ei niin sanotusti ohjaa hänen uraansa.

Suomessa kuitenkin rakastetaan potentiaalisia vientitoivoja. Tuntuvatko uuden artistin harteille ladatut odotukset kohtuuttomilta?

– Se on tavallaan kiva, ettei ajatella, että “tuolta tulee jotain shaibaa kohta”, vaan odotetaan jotain hyvää, Suad vastaa mietteliäänä.

Laulaja-lauluntekijä Suad Khalifan kasvokuva pinkkiä taustaa vasten.
Laulaja-lauluntekijä Suad Khalifan kasvokuva pinkkiä taustaa vasten. Kuva: Juuli Aschan / YleX Suad,SUAD - White lies,YleX

Hänen mielestään artistina on vaikea suhtautua odotuksiin, vaikka yleisön suhtautuminen on toki imartelevaa. Jos keskittyy liikaa muiden odotuksiin, saa vain päänsä sekaisin ja pahimmillaan voi kadottaa itsensä artistina.

– Eihän sitä voi sanoa, ettei ajattele ollenkaan, mitä muut miettivät, mutta ei sitä voi liikaa ajatella.

Sen sijaan Suad haluaa keskittää kaiken energiansa musiikkiin.

Ensisijaista on, että musiikki noudattaa hänen omia odotuksiaan ja näkemyksiään. Vasta sitten Suadin mielestä kannattaa alkaa miettiä sitä, miten julkaisu otetaan vastaan.

Loppukesästä Suad on kiinnitetty esiintymään Flow-festivaalien kuuluisalle pallolavalle. Artisti intoilee esiintymisestä lempilavallaan, joka tuo yleisön lähelle ja artistin ympärille.

Suad on valmistellut debyyttilevyään viime ajat huolella. Julkaisuajankohtaa hän ei vielä uskalla lähteä ennakoimaan.

Vuosia sitten alkanut innostunut kuhina uudesta kansainväliseltä kuulostavaa indiemusiikkia tekevästä artistista on herännyt uudelleen White Lies -kappaleen myötä.

Mikä olisikaan parempi festivaali esitellä uutta julkaisematonta musiikkia kuin trenditietoisen yleisön suosima Flow, jonka kattaukseen Suadin musiikki solahtaa vaivattomasti.

Tuntuuko nyt siltä, että hiljalleen ja piilossa kypsyneellä artistilla on edessään näytön paikka?

– Ei pitäis ajatella sitä! Rupee liikaa jännittämään, vaikka jännitys on kyllä ystävä.

Kuuntele Teppo Vapauden koostelähetys alkuvuoden parhaista rockbiiseistä!