Hyppää pääsisältöön

Muutoksen matkaopas: Keinot uuteen alkuun löytyvät arvojen kautta – pohdi, mikä sinulle on tärkeää

Laura Peippo ja Maria Jyrkäs näyttävät hymyillen hauista.
Laura Peippo ja Maria Jyrkäs kannustavat miettimään, mikä elämässä on tärkeää. Laura Peippo ja Maria Jyrkäs näyttävät hymyillen hauista. Kuva: Inkeri Kuisma / Yle henkinen hyvinvointi,hyvinvointi ,Yle Radio Suomi,Muutoksen matkaopas,Laura Peippo

Merkkejä muutoksen tarpeellisuudesta voivat olla epämääräinen tyytymättömyys, ilon katoaminen arjesta ja toisten ihmisten elämän kadehtiminen.

– Sitku-elämä pitää saman tien lopettaa. Asioita pitää muuttaa, jos on tyytymätön. Näin jämäkästi sanoi vieraani Laura Peippo ensimmäisessä Muutoksen matkaoppas -ohjelmassa.

Laura tuli kanssani radiostudioon Leviltä. Hän on yrittäjä ja liikuntabloggaaja, joka kertoo itsekin kokeneensa monta muutosta. Hän on vaihtanut ammattia, maata ja paikkakuntaa, tullut äidiksi ja ryhtynyt yrittäjäksi.

Elämän aikana unelmat ja arvot muuttuvat, sen olemme molemmat todenneet.

– Täytän pian 30 vuotta ja huomaan omanikäisistäni, että tehdään niitä samoja asioita kuin tehtiin 16–18-vuotiaana, eikä ole pysähdytty miettimään, mihin on menossa, Laura kertoi.

Uusi alku löytyy, kun ryhtyy elämään arvojensa mukaista elämää.

Hänen reseptinsä muutoksen aloittamiseen kuulostaa helpolta. Tyytymättömän on pohdittava, mikä omassa elämässä on tärkeää ja toimia sen mukaan. Ei holtittomasti vaan puntaroinnin jälkeen, kärsivällisesti ja pienin askelin.

Mitä suurempi tavoite, sitä enemmän se vaatii aikaa ja ponnisteluja. Se on ymmärrettävää, sillä ammattia ei vaihdeta eikä parisuhdetta, fyysistä kuntoa tai mitään muutakaan elämän osa-aluetta muuteta paremmaksi yhdessä yössä.

Syyllisyyttä muuttuneesta ajan käytöstä ei Lauran mielestä tarvitse potea, sillä kun oma hyvinvointi kohenee, niin läheistenkin elämä paranee.

Uusi alku siis löytyy, kun ryhtyy elämään arvojensa mukaista elämää.

– Tärkeintä on, että uskaltaa asettaa tavoitteen ja kertoa sen ääneen, rohkaisi Laura meitä kaikkia muutosta pohtivia.

Kuuntele keskustelumme muutoksen aloittamisesta kokonaisuudessaan Areenassa.

Muutoksen matkaopas Radio Suomessa ja Areenassa joka maanantai klo 19.05.

Lue myös: Mitä jos eläisit sellaista elämää, jota oikeasti haluat?

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi