Hyppää pääsisältöön

Akne teininä saa menestymään myöhemmin elämässä muita paremmin

Nuori nainen kauhistuu näppylöitä kasvoissaan.
Nuori nainen kauhistuu näppylöitä kasvoissaan. Kuva: Adobe Stock ©pressmaster akne

Finnit aiheuttavat heikkoa itsetuntoa ja sosiaalista eristäytymistä, mutta kärsimys kannattaa. Tutkimuksen mukaan akne maksaa itsensä takaisin.

Mikä ei tapa, vahvistaa, voisi olla tuoreen tutkimuksen lopputulema. Aknesta teini-iässä kärsineet osoittivat myöhemmässä elämässään parempia tuloksia koulussa sekä työelämässä. Mistä tämä johtuu?

Tutkijat puhuvat aknesta "inhimillisenä pääomana". Tämä ei kenties lohduta ulkonäköpaineiden kanssa taistelevaa teiniä, mutta aknen pitkäaikaisvaikutukset ovat tutkimuksen mukaan suurimmalla osalla lopulta positiiviset.

Pitkäaikaistutkimuksen teinit olivat syntyneet 1980 -luvun alkupuolella ja heitä seurattiin neljäntoista vuoden ajan vuodesta 1994 vuoteen 2008.

Aknen kanssa eläneet saivat keskimäärin parempia kouluarvosanoja, paremman päästötodistuksen sekä myöhemmin työelämässä parempaa palkkaa.

Aknen kanssa eläneet saivat keskimäärin parempia kouluarvosanoja, paremman päästötodistuksen sekä myöhemmin työelämässä parempaa palkkaa. Etenkin naispuoliset akneihoiset pärjäsivät tulevilla työmarkkinoilla silkkihipiäisiä sisariaan paremmin.

Syykin selvisi. Koska akne sai teinit tuntemaan olonsa rumiksi ja sosiaalisesti vähempiarvoisiksi, he välttelivät sosiaalisuutta edellyttäviä harrastuksia. Tämä osoittautui kuitenkin myöhemmän elämän kannalta hyödylliseksi. Siinä missä heidän kauniit luokkatoverinsa käyttivät aikansa epä-älylliseen vapaa-ajan viettoon ja kavereiden kanssa hengailuun, finninaamaiset keskittyivät älyllisiin harrasteisiin.