Hyppää pääsisältöön

Akne teininä saa menestymään myöhemmin elämässä muita paremmin

Nuori nainen kauhistuu näppylöitä kasvoissaan.
Nuori nainen kauhistuu näppylöitä kasvoissaan. Kuva: Adobe Stock ©pressmaster akne

Finnit aiheuttavat heikkoa itsetuntoa ja sosiaalista eristäytymistä, mutta kärsimys kannattaa. Tutkimuksen mukaan akne maksaa itsensä takaisin.

Mikä ei tapa, vahvistaa, voisi olla tuoreen tutkimuksen lopputulema. Aknesta teini-iässä kärsineet osoittivat myöhemmässä elämässään parempia tuloksia koulussa sekä työelämässä. Mistä tämä johtuu?

Tutkijat puhuvat aknesta "inhimillisenä pääomana". Tämä ei kenties lohduta ulkonäköpaineiden kanssa taistelevaa teiniä, mutta aknen pitkäaikaisvaikutukset ovat tutkimuksen mukaan suurimmalla osalla lopulta positiiviset.

Pitkäaikaistutkimuksen teinit olivat syntyneet 1980 -luvun alkupuolella ja heitä seurattiin neljäntoista vuoden ajan vuodesta 1994 vuoteen 2008.

Aknen kanssa eläneet saivat keskimäärin parempia kouluarvosanoja, paremman päästötodistuksen sekä myöhemmin työelämässä parempaa palkkaa.

Aknen kanssa eläneet saivat keskimäärin parempia kouluarvosanoja, paremman päästötodistuksen sekä myöhemmin työelämässä parempaa palkkaa. Etenkin naispuoliset akneihoiset pärjäsivät tulevilla työmarkkinoilla silkkihipiäisiä sisariaan paremmin.

Syykin selvisi. Koska akne sai teinit tuntemaan olonsa rumiksi ja sosiaalisesti vähempiarvoisiksi, he välttelivät sosiaalisuutta edellyttäviä harrastuksia. Tämä osoittautui kuitenkin myöhemmän elämän kannalta hyödylliseksi. Siinä missä heidän kauniit luokkatoverinsa käyttivät aikansa epä-älylliseen vapaa-ajan viettoon ja kavereiden kanssa hengailuun, finninaamaiset keskittyivät älyllisiin harrasteisiin.

 • Kaasupallo herää unestaan – luvassa roihuja ja ryöpsähdyksiä taivaalla

  Auringossa alkaa taas tapahtua

  Parin vuoden ajan kestänyt rauhallisuus on nyt päättymässä: Auringon pinnalta on havaittu ensimmäiset merkit uuden aktiivisuusjakson alkamisesta. Pian Aurinko on todennäköisesti taas innokkaimmillaan, röyhäyttelee ulos avaruuteen suuria protuberansseja ja sen pintaa koristavat suuret pilkkuryhmät. Tuloksena saattaa olla sähköverkkoja sammuttavia avaruusmyrskyjä ja satelliitteja jumittavia hiukkashyökkäyksiä.

 • Pidä varasi, Elon – kiinalaiset lähettävät sähköauton Marsin pinnalle nyt kesällä

  Kuusipyöräinen kiinalaisrooveri suuntaa Marsiin heinäkuussa

  Avaruusyhtiö SpaceX sinkosi näyttävästi kaksi vuotta sitten punaisen urheiluauton avaruuteen radalle, jolla se käy kääntymässä Marsin radan tienoilla. Temppu oli upea suoritus, ja niin ovat Elon Muskin avaruusyhtiön muutkin avaruustoimet, mutta niiden varjoon on kuitenkin jäänyt se, mitä Kiinassa tapahtuu parhaillaan.

 • Avaruudesta tulee toistuvasti omituisia radiopulsseja – viimeisimmän niistä havaittiin tulevan lähes naapurista

  Avaruudessa pamahtelee koko ajan, mutta emme vain näe sitä

  Tähtitieteilijät ovat havainneet jo yli 150 voimakasta, yllättävää radiopulssia, joiden alkuperästä voi esittää vain arvauksia. Monet pulssit ovat olleet toistuvia, mikä on saanut mielikuvituksen laukkaamaan ja pohtimaan, olisivatko ne viestejä vierailta sivilisaatioilta. Niin sanotut nopeat radiopurskeet ovat tulleet tähän mennessä kaukaa Linnunradan ulkopuolelta, mutta tuorein huhtikuun lopussa havaittu pystyttiin paikantamaan tulevan omasta galaksistamme. Siis muihin verrattuna ihan naapurista. Mistä oikein on kyse?