Hyppää pääsisältöön

Akne teininä saa menestymään myöhemmin elämässä muita paremmin

Nuori nainen kauhistuu näppylöitä kasvoissaan.
Nuori nainen kauhistuu näppylöitä kasvoissaan. Kuva: Adobe Stock ©pressmaster akne

Finnit aiheuttavat heikkoa itsetuntoa ja sosiaalista eristäytymistä, mutta kärsimys kannattaa. Tutkimuksen mukaan akne maksaa itsensä takaisin.

Mikä ei tapa, vahvistaa, voisi olla tuoreen tutkimuksen lopputulema. Aknesta teini-iässä kärsineet osoittivat myöhemmässä elämässään parempia tuloksia koulussa sekä työelämässä. Mistä tämä johtuu?

Tutkijat puhuvat aknesta "inhimillisenä pääomana". Tämä ei kenties lohduta ulkonäköpaineiden kanssa taistelevaa teiniä, mutta aknen pitkäaikaisvaikutukset ovat tutkimuksen mukaan suurimmalla osalla lopulta positiiviset.

Pitkäaikaistutkimuksen teinit olivat syntyneet 1980 -luvun alkupuolella ja heitä seurattiin neljäntoista vuoden ajan vuodesta 1994 vuoteen 2008.

Aknen kanssa eläneet saivat keskimäärin parempia kouluarvosanoja, paremman päästötodistuksen sekä myöhemmin työelämässä parempaa palkkaa.

Aknen kanssa eläneet saivat keskimäärin parempia kouluarvosanoja, paremman päästötodistuksen sekä myöhemmin työelämässä parempaa palkkaa. Etenkin naispuoliset akneihoiset pärjäsivät tulevilla työmarkkinoilla silkkihipiäisiä sisariaan paremmin.

Syykin selvisi. Koska akne sai teinit tuntemaan olonsa rumiksi ja sosiaalisesti vähempiarvoisiksi, he välttelivät sosiaalisuutta edellyttäviä harrastuksia. Tämä osoittautui kuitenkin myöhemmän elämän kannalta hyödylliseksi. Siinä missä heidän kauniit luokkatoverinsa käyttivät aikansa epä-älylliseen vapaa-ajan viettoon ja kavereiden kanssa hengailuun, finninaamaiset keskittyivät älyllisiin harrasteisiin.

 • "On tehty paljon hyviä lääkkeitä hiirille" – Lääkkeiden kehitys on monivaiheista eikä aina riskejä vailla

  Suomessa lääkkeiden sääntely on kuitenkin maailman huippua.

  Koronalääkkeen etsintä on johtanut osittain hätiköityihin päätöksiin. Kun uutta lääkettä testataan, ei kaikkia haittavaikutuksia voi ennalta aavistaa. Suomessa lääkkeiden sääntely on onneksi kuitenkin maailman huippua. Silti esimerkiksi tutun parasetamolin vaikutusmekanismia ei tarkasti tunneta, vaikka sitä on käytetty kipulääkkeenä yli sata vuotta.

 • Avaruuslentojen erikoismies Elon Musk ja hänen lentävät rehusiilonsa

  Kuusi vastausta Elon Muskista ja hänen avaruusyhtiöstään.

  Miljardööri Elon Musk on huimilla visioillaan muuttanut avaruusalaa radikaalisti. Muskin avaruusyhtiön SpaceX:n lähitulevaisuus on hyvin kiinnostavaa aikaa jopa koko ihmiskunnan näkökulmasta: saammeko pikalinjan avaruuteen?

 • Kaasupallo herää unestaan – luvassa roihuja ja ryöpsähdyksiä taivaalla

  Auringossa alkaa taas tapahtua

  Parin vuoden ajan kestänyt rauhallisuus on nyt päättymässä: Auringon pinnalta on havaittu ensimmäiset merkit uuden aktiivisuusjakson alkamisesta. Pian Aurinko on todennäköisesti taas innokkaimmillaan, röyhäyttelee ulos avaruuteen suuria protuberansseja ja sen pintaa koristavat suuret pilkkuryhmät. Tuloksena saattaa olla sähköverkkoja sammuttavia avaruusmyrskyjä ja satelliitteja jumittavia hiukkashyökkäyksiä.