Hyppää pääsisältöön

Matkoja Intiaan, Amerikkaan, Japaniin... Teeman matkailusarjat syksyllä 2019

Michael Portillo ratsastaa kamelilla sarjassa Junamatka Itään
Michael Portillo Intiassa Michael Portillo ratsastaa kamelilla sarjassa Junamatka Itään Michael Portillo,junamatka itään

Matkailua maailmalla Teemalla keskiviikkoisin klo 21.
Syksyn 2019 ykkösmatkakohde Teemalla on Intia, johon tutustutaan niin potentiaalisena eläkepäivien viettopaikkana kuin rautateiltä käsin. Syyskuussa matkaillaan myös Amerikassa ja Japanissa. Matkaoppaina toimivat muiden muassa Michael Portillo ja Joanna Lumley.

7.8.–21.8. Määränpäänä Intia

Määränpäänä Intia -sarjan brittieläkeläiset ryhmäkuvassa intialaisella kadulla
Määränpäänä Intia -sarjan brittieläkeläiset ryhmäkuvassa intialaisella kadulla Kuva: Twofour Intia,määränpäänä intia

Jaksot Areenassa 90 päivää

Kolmeosaisessa sarjassa ollaan matkalla menestyselokuvan The Best Exotic Marigold Hotel hengessä. Joukko eläkeikään ehtineitä brittejä matkustaa siinä Jaipuriin tutkimaan, olisiko Intia mukava paikka viettää eläkepäiviä. Lämmintä pitäisi riittää, ja hintataso on alhaisempi kuin vaikkapa Välimeren rannoilla tai Floridassa.

Ensikosketus Intiaan on kuitenkin shokki, aina käymälämukavuuden puutteesta yleiseen väentungokseen ja muihin intialaisen elämän tosiasioihin. Mutta pikku hiljaa britit alkavat asettua elämän rytmiin ja kokevat myös huikeita kulttuurielämyksiä. Sarjassa lisäksi muun muassa opiskellaan hindin kielen alkeita ja kokeillaan naurujoogaa.

Matkalaisina toimivat näyttelijät Miriam Margolyes ja Sylvester McCoy, tanssija Wayne Sleep sekä viisi muuta briteille tuttua kasvoa.

18.8.–4.9. Lähde kun vielä voit

Sama eläkeläisjoukko kuin edellisessä Intiaan sijoittuneessa sarjassa jatkaa kaksiosaisessa ohjelmassa, jonka ensimmäisessä jaksossa tutustutaan Floridassa sijaitseviin eläkeläisten tarpeita varten räätälöityihin kohteisiin. Rahalla saa – ainakin miljonääreille on tarjolla niin ylellistä palveluasumista kuin kukaan voi toivoa.

Toisessa jaksossa kokeillaan hyvin toisenlaista lähestymistapaa. Japanilaiset tunnetusti elävät pitkään ja voivat hyvin – joten miksei länsimaalainen voisi tehdä samoin paikan päällä? Kiotossa nähdään, miten terveellinen ruokavalio, liikunta ja ahkeruus tekevät paikallisista pitkäikäisiä.

11.9. – 25.9. Pääsylippu New Yorkiin

Miten New York toimii? Kolmeosaisen sarjan aiheena on maailman rikkaimman ja mahtavimman kaupungin maantiede ja logistiikka. Miten newyorkilaiset kulkevat paikasta toiseen, mistä tulee miljoonakaupunkilaisten ruoka, miten Manhattanille ja sen liepeille ylipäänsä mahtuu?

Ensimmäisessä jaksossa brittiryhmä kokeilee New Yorkin massiivista julkisen liikenteen järjestelmää, joka kuljettaa 5,5 miljoonaa työmatkalaista joka päivä. Kalustoa on maanalaisista junista Staten Islandin lauttaan ja kaupunkipyöriin. Elintärkeitä kaupungille ovat myös taksit: taksilupa New Yorkissa saattaa maksaa miljoonan! Toisessa osassa nähdään, miten kaupungin ruokavarastoja täydennetään joka yö pikkutunneilla ja miten lähetit kiidättävät aterioita nälkäisille newyorkilaisille. Päätösjakson aiheena on maa, jota valloitetaan lisää vaikka kattamalla kokonainen ratapiha – Manhattanin kuuluisa Keskuspuisto kuitenkin on kaupungille pyhä.

2.10. – 16.10. Sue Perkinsin Ganges

Sue Perkins Gangesin rantakivillä joen alkulähteillä Himalajalla
Sue Perkins Gangesin rantakivillä joen alkulähteillä Himalajalla Kuva: Folk Films/BBC Ganges,teeman kulttuuri

Brittiläinen koomikko ja tv-persoona Sue Perkins tekee kolmeosaisessa sarjassa matkaa mahtavaa Gangesvirtaa pitkin sen alkulähteiltä Himalajalta Intian halki valtameren rannalle Kolkataan.

Ganges on hindujen pyhä joki, ja sen alkulähteet maailman katolla ovat sekä pyhiinvaelluskohde että hartaiden erakoiden koti. Tästä ajattomasta ympäristöstä matka jatkuu virtaa alas. Sen varrella kohdataan niin vuosituhantisia rituaaleja kuin modernin maailman vaikutteita. Mitä lähemmäs valtamerta tullaan, sitä kiihkeämmin Gangesin varrella rakennetaan aivan uutta Intiaa, maata, jossa asuu lähes viidennes maailman ihmisistä ja joka alkaa olla valmis ottamaan oman paikkansa niin taloudellisten kuin poliittisten supervaltojen joukossa.

Keskiviikkona 23.10. matkailuohjelmat ovat tauolla, kun Teema on suorassa lähetyksessä mukana kansainvälisellä Womex-etnomusiikkifestivaalilla.

30.10. – 11.12. Junamatka Itään

Teemalta jo pitkältä ajalta tuttu rautatiematkailija Michael Portillo tarttuu Bradshaw'n vuoden 1913 Intian sekä ulko- ja siirtomaiden matkaoppaaseen. Kohdemaina ovat tällä kertaa Ukraina, Georgia, Azerbaidzhan sekä Intia, jossa matkustetaan neljän jakson verran.

Vuonna 1913 Brittiläinen maailmanvalta oli mahtinsa ja laajuutensa huipulla, ja Intia oli imperiumin suurin kruununjalokivi. Michael Portillo vierailee monien Intian 1900-luvun historian ratkaisevilla tapahtumapaikoilla. Ja tietenkiin luvassa on väriloistoa, intialaisia herkkuja, Bollywood-viihdettä, palatseja ja ainutlaatuisia, silti harvojen tuntemia maailman ihmeitä.

Sarja on tauolla 27.11. Teeman elokuvafestivaalin aikana.

18.12. sekä 8.1. ja 15.1.2020 Joanna Lumley Intiassa

Näyttelijä ja malli Joanna Lumley syntyi vuonna 1946 brittiläisessä Intiassa, jota hallitsi kuningas ja keisari Yrjö kuudes ja jossa Lumleyn suku oli elänyt sukupolvien ajan siirtomaaherroina. Vuoden vanhana Joanna jätti itsenäistyneen Intian ja kasvoi Englannissa. Kolmeosaisessa sarjassa Lumley palaa luonnollisesti syntymäseuduilleen Kashmiriin. Mutta sarjassa nähdään ihmisiä ja paikkoja halki valtavan Intian, etelästä pohjoiseen, syrjäseuduilta miljoonakaupunkeihin.

Sarja on tauolla jouluna ja jatkuu tammikuun puolella.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa