Hyppää pääsisältöön

Oletko erityisherkkä tai herkän kumppani, ystävä tai vanhempi? Miten sen koet?

Oletko erityisherkkä?
Oletko erityisherkkä? Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle herkkyys

Milloin huomasit herkkyytesi ja miten se on vaikuttanut elämääsi? Miten suhtaudut herkkyyteesi? Oletko kertonut piirteestäsi muille vai oletko pitänyt sen omana tietonasi? Miksi? Oletko kenties erityisherkän kumppani, ystävä tai vanhempi? Kerro kokemuksistasi.

Erityisherkkyys on synnynnäinen kokonaisvaltainen ominaisuus, joka on ihmisellä koko elämän ajan. Ihmisistä noin 15-20 prosenttia on herkkiä eli erityisen sensitiivisiä. Erityisherkkyys käsitteen lanseerasi amerikkalainen psykologian tohtori Elaine Aron. Hän on tutkinut piirrettä vuodesta 1991 lähtien.

“Erityisherkkyys on tunne- ja aistiherkkyyttä. Se on ihan normaali piirre ihmisessä. Se ei ole mikään vika tai vamma. Siihen liittyy se, että kokee voimakkaita tunteita ja aistikokemukset ovat tavallista tarkempia, syvempiä ja herkempiä”, sanoo psykologi ja kouluttaja Heli Heiskanen.

Erityisherkät eivät ole mikään homogeeninen ryhmä. Variaatiota on myös piirteen omaavien keskuudessa. Herkkyyden yhteydessä mainitaan usein ujous, mutta kaikki heistä eivät ole ujoja. Yli 30 prosenttia erityisherkistä on ulospäin suuntautuneita.

“Jokainen erityisherkkä on yksilö, mutta kaikilta löytyy taipumus empatiaan, luovuuteen, syvällisyyteen ja pohdiskeluun. Siihen vaikuttavat elämänkokemukset ja tietoinen itsensä kehittäminen. Osa on voinut myös tukahduttaa tai peittää herkkyyttään erilaisista syistä”, sanoo psykologi ja kouluttaja Heli Heiskanen.

Osa ihmisistä on saattanut kehittää naamioita, rooleja ja suojakuoria sekä oman herkkyyden että aidon minän ympärille:

“Ne saattavat peittää synnynnäisen herkkyyden. Kuori voi olla kova, suorittamiseen tai miellyttämiseen painottuva”, kertoo Heiskanen.

Erityisherkkä ihmistyyppi reagoi tavallista voimakkaammin ulkoisiin ärsykkeisiin ja ympäristöön. He aistivat muiden tunnetiloja, toiveita ja tarpeita. He kuormittuvat enemmän kuin ei herkät -ihmiset.

“On tärkeää oppia elämään omien taipumusten kanssa tasapainossa. Kyky ja taipumus aistia toisten tunteita ja tarpeita on hieno kyky, mutta jos se menee liiallisuuksiin, se kuormittaa. Tietoinen läsnäolo ja terve itsekkyys voivat olla hyviä keinoja”, sanoo Heiskanen.

Ihmislaji ei ole ainoa, jossa esiintyy vähemmistönä erityisherkkiä. Lajeja, joissa on erityisherkkiä tiedetään olevan yli sata. Piirre ilmenee eri tavoin banaanikärpäsillä, linnuilla, kaloilla, koirilla, hirvieläimillä, apinoilla ja ihmisillä.

“Se kertoo siitä, että on tarkoituksenmukaista, että noin viidesosa ihmisistä ja eläimistä on tavallista herkempiä, tarkempia, varovaisempia ja harkitsevaisempia. Se edesauttaa lajin säilymistä”, sanoo Heiskanen.

Oletko erityisherkkä? Milloin huomasit piirteesi? Miten erityisherkkyys vaikuttaa elämääsi ja arkeesi? Miten suhtaudut siihen? Oletko kertonut herkkyydestäsi läheisille, koulussa tai työpaikalla vai oletko pitänyt asian omana tietonasi? Miksi? Oletko erityisherkän kumppani, ystävä tai vanhempi? Millä tavalla koet sen?

Kerro kokemuksistasi maanantaihin 20.8. mennessä. Vastauksesi voi olla mukana Havaintoja ihmisestä -ohjelmassa.

Havaintoja ihmisestä -ohjelma käsittelee erityisherkkyyttä torstaina 12.9. kello 12.10. Yle Radio 1:ssä. Ohjelma on kuunneltavissa myös Yle Areenassa.

Täytä lomake.
 • Tarinoita tahattomasta lapsettomuudesta - Havaintoja ihmisestä Pinokkio-klubilla lauantaina 12.10. Tule mukaan!

  Tahaton lapsettomuus on yksi elämän isoimmista kriiseistä.

  Tahaton lapsettomuus on yhä useamman parin ongelma. Vuosittain noin 3 000 uutta paria hakee Suomessa lääketieteellistä apua lapsettomuushoidoista. Havaintoja ihmisestä -ohjelma on mukana Pinokkio-klubilla Helsingissä lauantaina 12. lokakuuta. Tule mukaan kuuntelemaan tai kertomaan omia kokemuksiasi tahattomasta lapsettomuudesta Kansallisteatterin Lavaklubille Helsinkiin.

 • Onko sinulla kokemusta mielenterveyden häiriöistä?

  Mitkä asiat kuormittavat mieltäsi?

  Onko sinulla kokemusta mielenterveyden häiriöistä? Millaisia? Mitkä asiat kuormittavat mieltäsi? Minkä koet vaikuttavat myönteisesti? Millä tavalla pidät huolta mielen hyvinvoinnista? “Viimeisen muutaman kymmenen vuoden aikana meidän elinympäristössämme on tapahtunut muutoksia.

 • Jumalanpalvelukset joulukuussa

  Jumalanpalvelukset joulukuussa 2019

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset joulukuussa 2019. Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 vuorottelevat ortodoksisen liturgian kanssa vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset. Kuuntele jumalanpalveluksia Areenassa.

 • Jumalanpalvelukset marraskuussa

  Jumalanpalvelukset marraskuussa 2019

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset marraskuussa 2019. Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 vuorottelevat ortodoksisen liturgian kanssa vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset. Kuuntele jumalanpalveluksia Areenassa.