Hyppää pääsisältöön

Yle vastaa: Yle satsasi MM-ralliin sopimusten puitteissa

Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä
Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä Yle,yle vastaa

Julkaisemme Ylestä lehdille lähetettyjä kirjoituksia, vastauksia ja oikaisuja. Tämä vastaus on lähetetty Lapin Kansaan 8.8.2019.

Matti Niemelä kysyi mielipidekirjoituksessaan (Lapin Kansa 7.8.), miksi Yle ei näyttänyt viime viikonlopun Suomen MM-rallin kaikkia erikoiskokeita suorana lähetyksenä joko tv:ssä tai Yle Areenassa.

Yle satsasi vahvasti viime viikonlopun Suomen MM-ralliin. Televisioon teimme suoria lähetyksiä yhteensä 12 tuntia, niistä erikoiskokeita viisi tuntia. Teimme suoria tv-lähetyksiä päivähuollosta ja huoltoparkista sekä koosteita rallipäivistä live-vieraiden kera. Radiossa perinteinen Ralliradio teki kisaviikonlopun aikana 42 tuntia lähetyksiä.

Uutuutena teimme Jyväskylästä perjantaista sunnuntaihin Ralliradio Plus -palvelua Yle Areenaan. Runkona toimi Ralliradion lähetys, jonka lisäksi tv-tiimimme tuotti siihen paljon lisäsisältöä.

On totta, että suorana näytettyjen erikoiskokeiden määrä rajoittui Jyväskylässä viiteen. Aivan kuten kirjoittaja epäilikin, kyse on sopimusteknisestä asiasta. MM-rallin oikeudet omistaa WRC Promoter GmbH, jonka kanssa Ylellä on Suomea koskien 2+2 -vuotinen sopimus. Tv-tuotantoja lukuun ottamatta kaikilta erikoiskokeilta tuotettava live-kuva on rajattu yksinomaan promoottorin käyttöön WRC:n omaan maksulliseen palveluun. Suojaamalla live-kuvat omaan käyttöönsä WRC pyrkii luonnollisesti saamaan käyttäjiä omaan palveluunsa, eikä ole halukas myymään niitä tv-oikeuksien haltijoille, kuten Ylelle.

Tarjoamme kuitenkin kauden jokaisesta rallista myös suoria tv-lähetyksiä erikoiskokeilta. Minimissään niitä on kaksi per kisa, laajimmillaan kuusikin. Näytämme tv:ssä tai Yle Areenassa kaikki promoottorin tuottamat yli 50 suoraa erikoiskoelähetystä.

Ylen rallilähetykset tavoittivat varsin suuren yleisön. Kokonaisuutena MM-rallia seurasi televisiossa noin 1,7 miljoonaa katsojaa. Areenassa Ralliradiota kuunneltiin viikonlopun aikana yhteensä noin 170 000 tuntia ja Ralliradio Plus -palvelua käytettiin 400 000 tuntia.

Pyrimme aina tarjoamaan suomalaisille parhaan mahdollisen urheiluelämyksen sopimusten puitteissa.

Robert Portman
va. urheilupäällikkö, Yle