Hyppää pääsisältöön

Aloitatko lukion? Näin lukio-opiskelu eroaa yläkoulusta

Opiskelija koulukirjoja kainalossa.
Opiskelija koulukirjoja kainalossa. Abitreenit

Onnea opiskelupaikasta ja tervetuloa lukioon! Mietityttääkö, mitä seuraavan kolmen vuoden aikana on luvassa? Lue tästä, mitä sinun on hyvä tietää opiskelusta lukiossa.

Pihla ja Salla-Mari Willmanilla on alkamassa toinen lukiovuosi. Salla-Mari opiskelee Lappeenrannan Lyseon lukiossa ja Pihla saman lukion IB-linjalla. Mikä heistä tuntui lukion alussa suurimmalta muutokselta?

– Kurssimuotoisuus vaati hieman totuttelua. Kurssien valitseminen oli aluksi haastavaa ja turhauttavaa, mutta onneksi sitä opetellaan opotunneilla. Jos on ongelmia, opo aina auttaa, Pihla kertoo.

IB-lukiossa ensimmäinen vuosi on valmistava vuosi, jolloin opiskellaan suomalaisen lukion kursseja englanniksi. Varsinaiset IB-opinnot alkavat toisena vuonna, jolloin opiskelussa on vähemmän valinnanvapautta.

Myös Salla-Mari kertoo, että kurssien valitseminen oli aluksi hankalaa, mutta opolta on saanut apua. Hän kertoo, että suurimmalta muutokselta tuntui oppituntien keston vaihtuminen 45 minuutista 75 minuuttiin. Lukiossa ei myöskään ole luokkia, vaan jokaisella on oma lukujärjestyksensä, joka tehdään itse.

– Aika paljon tutustuu uusiin ihmisiin, kun kursseilta ei välttämättä tunne aluksi ketään. Lukiossamme on noin 700 opiskelijaa, Salla-Mari kertoo.

Mikä kurssimuotoisuus?

Lukiossa opiskeltavat aineet on jaettu kursseihin, joita on eri oppiaineissa eri määrä. Osa kursseista on kaikille pakollisia. Niiden lisäksi voit valita, mistä aineista teet valinnaisia kursseja. Lukion oppimäärä on suoritettu, kun kursseja on tehtynä 75.

Lukuvuosi on jaettu jaksoihin, useimmissa lukioissa viiteen jaksoon. Jokaiselle jaksolle tehdään oma lukujärjestys, jossa on yleensä viisi tai kuusi kurssia. Jakson työmäärää voi kuitenkin säädellä sillä, kuinka paljon kursseja ottaa.

Jakso loppuu arviointiviikkoon eli tuttavallisemmin koeviikkoon. Useimmilla kursseilla on koeviikolla kurssin päättökoe.

Lähde: OPH

Miten koeviikoista selviää?

Koeviikot saattavat kuulostaa hurjilta ja stressaavilta. Pihla kuitenkin sanoo, ettei ymmärrä, miksi koeviikoista valitetaan niin paljon.

– Itse olen pitänyt koeviikoista. On mukavampaa, kun kaikki kokeet ovat samaan aikaan ja tietää, milloin ne tulevat olemaan. Ovathan koeviikot toki rankkoja, mutta kyllä niistä selviää. Kannattaa aloittaa lukeminen ajoissa, ettei päättöviikolla tule paniikkia.

Myös Salla-Marin mielestä alun totuttelun jälkeen on hyvä, että kokeet ovat samalla viikolla. Silloin kokeita ei ole koko ajan. Miten koeviikoista sitten selviää?

– Kannattaa mennä mahdollisimman paljon tunneille, yrittää aina kuunnella ja aloittaa kokeisiin lukemisen hyvissä ajoin.

Muita muutoksia lukioon siirryttäessä on, että pitää itse ostaa tarvittavat kirjat sekä se, miten opiskelussa käytetään tietokonetta. Pihla kertoo, että IB:llä kokeet tehdään paperilla toisin kuin kansallisessa lukiossa, mutta esimerkiksi opiskeluprojektit tehdään koneella. Kirjat ja tietokone jokaisen on hankittava ja kustannettava itse.

Pihla
Pihla (vas.) ja Salla-Mari Willman opiskelevat toista vuotta Lappeenrannan Lyseon lukiossa. Pihla Kuva: Marjo Willman Abitreenit

Enemmän vastuuta, enemmän valinnaisuutta

Sekä Pihlan että Salla-Marin mielestä lukio-opiskelussa haastavinta on se, että täytyy ottaa enemmän vastuuta omasta opiskelusta ja läksyistä. Samalla kuitenkin parhaimpiin puoliin kuuluu se, että saa valita itselle mieluisia kursseja. Jos useampi opettaja opettaa samaa kurssia, voi valita myös opettajien välillä, jos esimerkiksi jonkin opettajan opetustyyli sopii itselle paremmin.

– Parasta on myös se, miten lukio järjestää erilaista toimintaa kouluvuoden aikana. Itse olen osallistunut vaihtoon, joka tehtiin italialaisen koulun kanssa. Voi siis valita myös kursseja, joiden kautta voi päästä ulkomaille, Pihla kertoo.

Lukiossa kursseja voi suorittaa myös itsenäisesti opiskellen. Silloin kurssi sisältää erilaisia töitä, kuten tutkielmia ja projekteja opettajan ohjauksessa. Pihlalla ei ole kokemusta itsenäisestä opiskelusta, mutta hän on kuullut niiden olevan työläitä. Salla-Marikaan ei ole tehnyt itsenäisiä kursseja.

– En varmaan aiokaan, koska niissä on oma työnsä, ja minusta on ihan kiva istua tunneilla.

Lukio huipentuu ylioppilaskirjoituksiin ja ylioppilastutkinnon suorittamiseen. Kuinka paljon yo-kirjoituksia täytyy miettiä jo lukion ensimmäisellä luokalla?

– Kyllä opettajat puhuvat aika paljon kirjoituksista ja ekoina päivinä, joten aika paljon on jo tullut mietittyä. Olisi ehkä parempi, jos niistä ei ihan heti puhuttaisi, ettei opiskelijoille tulisi turhaa stressiä, Pihla sanoo.

Juttua muokattu 29.5.2020: Otsikon aikamuotoa vaihdettu.

Kommentit

Artikkelit