Hyppää pääsisältöön

Joka kerta, kun stressaat, alkaa koirasikin stressata

Koira katsoo surullisena kameraan.
Koira katsoo surullisena kameraan. Kuva: pexels koira

Koiraa oli nimenomaan karvoihin katsominen tässä tutkimuksessa. Karvat todistivat omistajan pitkäaikaisen stressin suoran vaikutuksen koiriin.

Akuutin stressin "tarttuminen" lemmikkieläimiin on ollut tutkittu ilmiö. Nyt saatiin erityisen tutkimusmenetelmän avulla ensimmäistä kertaa todistusaineistoa siitä, että myös omistajan krooninen stressi tarttuu koiriin. Toisin sanoen, jos omistaja on krooninen stressaaja, siitä kärsii kroonisesti myös hänen koiransa.

Nature Scientific Reports -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan omistajan ja koiran stressihormoni kortisolin nousut ja laskut menevät pidemmällä aikavälillä yksi yhteen.

Uusi tutkimusmenetelmä vahvisti koiranomistajille tutun ilmiön

Tutkijat mittasivat kortisolipitoisuudet ihmisten ja eläinten karvoista. Nisäkkäiden karvat sisältävät nimittäin erittäin paljon informaatiota, ja niistä on muun muassa luettavissa kortisolituotannon taso kehossa eri aikoina. Kortisolituotannon määrä eri aikoina näkyy karvassa kuin eri aikakausien ilmanalat maaperän sedimenttikerroksista.

Tutkijat testasivat 58 koiraa ja heidän omistajaansa. He keräsivät myös tietoa sekä omistajan mielialasta että koiran luonteesta ja sen aktiivisuudesta.

Osoittautui, että koirien ja omistajien kortisolitasot korreloivat keskenään erittäin vahvasti. Koirien persoonallisuus tai rotuominaisuudet vaikuttivat vain heikosti.

Jos omistajalla oli neuroottisia tai tunnontarkkoja piirteitä, koiran kortisolitasot lisääntyivät selvästi, oli se minkä rotuinen tai luonteinen tahansa. Ja jos omistaja oli stressaajatyyppiä, ei edes niille järjestetty mukava aktiivisuus, kuten Agility suojannut niitä stressihormonien jatkuvalta nousulta.