Hyppää pääsisältöön

Kaivoslaista kiistellyt ympäristövaliokunnan puheenjohtaja sai vaalirahaa kaivosyhtiön johtajalta

Kansanedustaja Hannu Hoskonen, Suomen Keskusta.
Hannu Hoskonen (kesk.) on eduskunnan ympäristövaliokunnan puheenjohtaja. Kansanedustaja Hannu Hoskonen, Suomen Keskusta. Kuva: Kimmo Brandt / Compic / Eduskunta kansanedustajat,Hannu Hoskonen

Keskustan kansanedustaja Hannu Hoskonen on vastaanottanut vaalirahaa kaivosjohtajalta. Ympäristövaliokunnan puheenjohtajana toimivan Hoskosen mukaan tällä ei ole vaikutusta hänen kaivoslakia koskeviin mielipiteisiinsä.

Keskustan kansanedustaja, ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Hannu Hoskonen on saanut 1 700 € vaalirahoitusta Sotkamo Silver kaivoskonsernin johtajalta Timo Lindborgilta. Asia käy ilmi Hoskosen vaalirahailmoituksesta.

Kaivosteollisuuden puolustajaksi profiloitunut Hoskonen osallistui julkiseen keskusteluun kaivoslain uudistamisesta viimeksi tällä viikolla. Ylen Ykkösaamussa hän muistutti, että hallitusohjelmassa on sovittu kaivosten toimintaedellytysten varmistamisesta.

Tukea "hyvältä ystävältä"

Hoskonen kertoo Ylelle, että he ovat Lindborgin kanssa hyviä ystäviä. Tuki on Hoskosen mukaan otettu kiitollisena vastaan. Hän korostaa kuitenkin, että Lindborg on antanut tuen yksityishenkilönä.

– Kaivosteollisuudelta en ole saanut penniäkään.

Ympäristövaliokunnan puheenjohtajana toimiva Hoskonen sanoo, että Sotkamon hopeakaivosta pyörittävän yhtiön johtajan tuella ei ole vaikutusta hänen politiikkatoimiinsa.

– Kaivosasioista emme ole keskustelleet, Hoskonen toteaa.

Kaivosjohtaja kokee vaalirahoittamisen kansalaisvelvollisuudeksi

Sotkamo Silver AB:n toimitusjohtaja Timo Lindborg kertoo antaneensa Hoskoselle vaalirahaa jo kolmissa vaaleissa. Miehet ovat tunteneet toisensa 1990-luvulta lähtien.

– Ystäviä, jotka käyttävät aikaansa politiikkaan, on hyvä tukea.

Sotkamo Silverin emoyhtiön toimitusjohtaja Timo Lindborg.
Timo Lindborg pitää vaalirahoituksen antamista kansalaisvelvollisuutena. Sotkamo Silverin emoyhtiön toimitusjohtaja Timo Lindborg. Kuva: Julia Sieppi / Yle Sotkamo Silver

Lindborg on itse kokoomuksen jäsen ja kertoo tukeneensa eduskuntavaaleissa myös oululaisia Mari-Leena Talvitietä ja Juha Hännistä. Myös Talvitie on eduskunnan ympäristövaliokunnan jäsen. Hänninen ei päässyt vaaleissa läpi.

– Ylipäätään mielestäni ihmisten pitäisi antaa vaalirahaa ehdokkaille – muidenkin kuin ammattiliittojen. Olen käyttänyt tätä kansalaisvelvollisuutta hyväksi.

Lindborg sanoo, ettei ole lobannut ilomantsilaista Hoskosta kaivosasioissa.

– Ei meillä ole Ilomantsissa yhtään hanketta. Ei ole syytä lobata.

Ennen Sotkamo Silveriä Lindborg johti Endomines kaivosyhtiötä, jolla on kultakaivos Ilomantsissa.