Hyppää pääsisältöön

Seuraa Flow'n huippuhetkiä – Katso ainakin nämä keikat

Flow 2018
Flow-tunnelmaa vuodelta 2018. Flow 2018 Kuva: Berislav Jurišić / Yle Flow Festival,musiikkifestivaali

Viikonlopun aikana päivittyvä artikkeli kokoaa yhteen Flow Festivalin kovimpia keikkoja ja hienoimpia hetkiä. Osa keikosta on nähtävissä Yle Areenan suorassa striimissä tai myöhemmin tallenteina. Tallenteina julkaistut keikat löydät artikkelin lopusta.

Flow Festival 2019 on täynnä kiinnostavia keikkoja. Tässä KulttuuriCocktailin ja YleX:n toimittajien poimintoja viikonlopun tarjonnasta.

Nuutti Takkinen / KulttuuriCocktail:

Maustetytöt
Black Tent pe 9.8. klo 19.00

Maustetytöt ovat näkyneet ja kuuluneet kesän aikana kaikkialla - ja syystä. Perisuomalaisen lakonisuuden ja nerokkaiden pop-melodioiden yhdistelmä on hurmannut suomalaiset harvinaisen kokonaisvaltaisesti. Tästä kertoo myös bändin keikkakalenteri, jolta löytyvät sulassa sovussa niin iskelmäfestarit kuin punk-karkelotkin. Syksyllä ilmestyvää debyyttialbumia on odotettu kiivaammin kuin mitään kotimaista levyä vähään aikaan.

Katso koko keikka alta:

Nubya Garcia
Balloon Stage la 10.8. klo 19.00

Saksofonisti Nubya Garcia on uuden brittijazzin keskeisiä hahmoja. Hänen musiikissaan kuuluvat vahvat afrokaribialaiset vaikutteet ja uuden polven brittijazzmuusikoille tyypillinen cross over -meinkinki. Heinäkuun Pori Jazzissa Garcia soitti yhtyeensä kanssa todella intensiivisen ja vangitsevan keikan. Flow’n Balloon Stage on täydellinen ympäristö valovoimaiselle Garcialle ja hänen virtuoosimaiselle yhtyeelleen.

Brittiläinen saksofonisti Nubya Garcia
Saksofonisti Nubya Garcia on uuden brittijazzin kuumia nimiä. Brittiläinen saksofonisti Nubya Garcia Kuva: Fabrice Bourgelle Pyres Nubya Garcia

Jesse Markin
Balloon Stage la 10.8. klo 20.45

Jesse Markin julkaisi kolme albumillista erinomaista räppiä The Megaphone State -yhtyeensä kanssa. Pari vuotta sitten Markin halusi laajentaa musiikillista ilmaisuaan ja lyöttäytyi yhteen tuottajavelho Totte Rautiaisen kanssa. Kokonaan Markin ei ole räppäämistä hylännyt, mutta se on saanut rinnalleen laajan musiikillisen kirjon soulista folkiin ja r’n’b:stä indiepoppiin. Jos maailma olisi oikeudenmukainen paikka, Jesse Markinin debyyttialbumi Folk olisi maailmanlaajuinen hitti. Flow-keikalla Markinin livekokoonpanossa on ensimmäistä kertaa mukana myös kotimaisen jazz- ja rytmimusiikin monitoimimies, rumpali Teppo Mäkynen.

Katso keikka tästä:

The Cure
Main Stage su 11.8. klo 20.30

Robert Smithin johtama legendaarinen The Cure saapuu Suomeen nyt viidettä kertaa. Oman lisämausteensa tämänkertaiseen vierailuun tuo Disintegration-albumin 30-vuotisjuhlavuosi. Monet pitävät levyä yhtyeen parhaana ja se on saanut viime aikoina kiitettävästi tilaa bändin settilistoilla. Edellisellä Suomen-keikallaan The Cure soitti Hartwall Arenalla noin kolme tuntia, nyt se joutuu tyytymään reilun kahden tunnin slottiin.

Katso keikka koko komeudessaan:

Ida Karimaa / YleX:

Blood Orange
Red Arena la 10.8. klo 21.30

Blood Orangen eli Devonté Hynesin tyyni karisma, upea lauluääni ja pehmeän sielukas soundi ovat hattaraa korville. Kauniiden sävelmien joukkoon kätkeytyy myös tärkeää asiaa, sillä sanoituksissaan kiitelty artisti käy läpi mm. asemaansa tummaihoisena taiteilijana Amerikassa. Livenä bändinsä kanssa Blood Orange tulee olemaan ehdottomia Flow'n tunnelmallisia kohokohtia.

Katso keikka kokonaisuudessaan:

Robyn
Red Arena la 10.8. klo 00.00

Robyn vaikuttaa olevan Ruotsin ehtymätön lahja konstailemattomasti meille jokaiselle tuttuja tunteita käsittelevälle elektropopille ja hyvä niin. Hiljaiseloa viettänyt artisti julkaisi viime syksynä kahdeksannen, äärimmäisen tyylikkään ja klubahtavan tanssipopalbuminsa Honey. Kävin tsekkaamassa uuden levyn sekä vanhojen Robyn-klassikoiden ympärille rakennetun tyylitellyn liven Tukholmassa jo viime syksynä ja sen(kin) perusteella Robynin keikka kuuluu ehdottomiin must see -liveihin Flow'ssa.

Katso tästä kolme biisin tallenne Robynin keikasta:

Flohio ja Tommy Genesis
Balloon Stage su 11.8. klo 21.45
Black Tent su 11.8. klo 22.30

Flow Festival on kärsinyt tänä vuonna muiden suomalaisfestareiden tapaan harmillisista peruutuksista etenkin kiinnostavien urbaanin musiikin artistien osalta, kun yhdeksi pääesintyjäksi buukatun Cardi B:n lisäksi jamaikalaisen Koffeen keikan ilmoitettiin siirtyvän ensi vuoteen ja ärhäkkä räppäri CupcakKe perui esiintymisensä. Onneksi kiinnostavaa, kokeellista osaamista tällä saralla kuullaan mm. kanadalaisen underground-räppäri Tommy Genesiksen sekä brittiläis-nigerialaisen Flohion keikoilla.

Brittiläis-nigerialainen räppäri Flohio
Flohio nousee Flow-lavalle sunnuntaina. Brittiläis-nigerialainen räppäri Flohio Kuva: Stefon Grant Flow Festival,flohio

Anne Lainto / YleX:

Nao
Black Tent la 10.8. klo 19.45

Nao on upea artisti, jonka sielukas soundi on sävytetty R&B:llä ja funkilla. Hänen musiikkinsa on täynnä tunnetta ja syvyyttä, jota hän tarjoilee myös tuoreella Saturn -albumilla. Tämä nainen on kiertänyt muun muassa Mura Masan kiertueella solistina ja tehnyt yhteistyötä Disclosuren kanssa. Jos haluat vaipua keinuttavaan r&b -transsiin, älä missaa tätä keikkaa.

Artisti Nao promokuvassa kolmen ilmapallon kanssa
Naon musiikki nostaa lentoon. Artisti Nao promokuvassa kolmen ilmapallon kanssa Flow Festival,Nao (artisti)

Tame Impala
Main Stage la 10.8. 22.30

Lauantaina lempeää psykedeliaa tarjoilee australialainen Tame Impala. Kevin Parker vieraili yhtyeineen Ruisrockissa viisi vuotta sitten ja esiintyi kouralliselle yleisöä, joten odotukset tälle keikalle ja yleisömäärälle ovat korkeammalla, Flow on varamasti oikea paikka tälle yhtyeelle. Luvassa keikallinen soundi-hifistelyä ja raukeaa tunnelmaa.

Tame Impala promokuvassa
Tame Impala esiintyy Suomessa nyt toista kertaa. Tame Impala promokuvassa Tame Impala

James Blake
Red Arena su 11.8. 22.30

Sunnuntain viimeiset hitaat tarjoilee James Blake, joka venyttää musiikkinsa rajat minne itse haluaa. Uudella Assume Form -albumilla fiittailevat sulassa sovussa räpin supernimi Travis Scott ja espanjalainen flamencosta inspiroituva Rosalia, mutta levyllä on tilaa hänen omalle maalailevalle soundille.

Katso tallenne keikasta tästä:

Yle Areenassa tallenteina julkaistut keikat:

Elifantree

Elifantree-kolmikko loihti Flow-aloitusiltapäivään hienon tunnelman kokeellisella rytmimusiikillaan. Elifantreen muodostavat laulaja Anni Elif Egecioglu, saksofonisti Pauli Lyytinen sekä rumpali Olavi Louhivuori.

Maustetytöt

Maustetytöt soittivat keikan täpötäydessä mustassa teltassa. "Näin paljon en ole nähnyt ennen jengiä", Kaisa Karjalainen kommentoi yleisömäärää välispiikissään.

Makaya McCraven

Hienotunnelmaisella keikalla kuultiin maailmanluokan rumpalointia, jazz-perinteitä ja huikeaa improvisaatiota. Pallolavan valaistus sopi meininkiin täydellisesti.

BCUC

Etelä-Afrikkalaisen BCUC:n live-energia on aseistariisuvaa. Katso ja vaikutu hurjista bileistä itse!

Henrik!

Tätä on punk vuonna 2019! Omalaatuinen hardcore-pläjäys täynnä taidetta, vimmaa ja oikeaa vaaran tunnetta.

Jaakko Eino Kalevi

Jaakko Eino Kalevin omintakeinen ja kansainväliset kriteerit täyttävä musiikki soi vaivattomasti pallolavan lauantain alkuillassa.

Jesse Markin

Yleisömeri söi Jesse Markinin kädestä ja heilutti käsiä tahdissa, kun artisti vuoroin räppäsi ja lauloi. Maaginen tunnelma!

Blood Orange

Keikan alussa artisti esiintyi kukkapuska kädessään ja yleisö oli haltioissaan. Esityksessä kuuluivat kahdeksankymmentäluvun soul-, funk-, ja soft rock -vaikutteet sekä tietenkin Prince.

Robyn

Pehmeä-ääninen Robyn laittoi bileet pystyyn. Yleisö jorasi estoitta mukana jättikokoiseksi klubiksi muodostuneella punaisella areenalla. Tunnelmat vuorottelivat tanssista pohdiskelevampiin rytmeihin.

The Holy

Suomalainen The Holy on ainutlaatuinen indierock-bändi kaksine rumpuineen, viuluineen ja trumpetteineen. Keikalla tunnelmat vaihtelivat kuulaasta tunnelmoinnista nopeaan rytistelyyn ja psykedeeliseen jumitukseen. Laulaja Eetu Henrik Iivarin kantava ääni kuulostaa nuorelta Bruce Springsteenilta.

Father John Misty

Father John Misty sopi Flow-festivaalin rauhalliseen sunnuntai-iltaan kuin nenä päähän. Maalaileva kitarointi ja väkevät tarinat pysäyttivät yleisön kuulemaan. Omintakeisessa, mutta perinteisiin vahvasti nojaavassa musiikissa heijastuivat americana ja folk. Vaikutteet ovat kotoisin Beach Boysin, Elton Johnin ja John Lennonin suunnilta.

The Cure

Monen lapsuuden ja nuoruuden soundtrack The Cure soi iloisesti ja popistikin Flow:n päälavalla sunnuntai-iltana. The Curen musiikin parissa ovat kasvaneet aikuiseksi jo useat sukupolvet, jotka ovat yhä uudestaan tykästyneet toisaalta häpeämättömiin pop-melodioihin ja samaan aikaan mystiseen fiilistelyyn, jopa synkistelyyn. The Cure on kuin salmiakki. Kun sen laittaa suuhun, maistaa suolaisen ja makean. Nami toisensa jälkeen on saatava lisää, eikä siihen kyllästy. Koskaan.

James Blake

Upeaäänisen James Blaken musiikkikone pyöri vastustamattomalla tavalla ja otti yleisön mukaansa. Välillä mentiin upeiden melodioiden rauhallisemmissa tunnelmissa ja jo seuraavassa käänteessä basso pumppasi lujaa. Rytmi sai jalat vastustamattomasti tamppaamaan. Parhaimmillaan hyvä musa on vaan hyvää musaa, se vie mennessään.

Kaikki julkaistut keikat löydät täältä.