Hyppää pääsisältöön

Kuinka luoda jotakin, mitä ei ole ennen ollut olemassa

Taikuri taikoo.
Taikuri taikoo. Kuva: ©luckybusiness - stock.adobe.com taikuri

Mielikuvitus on taikavoima joka löytyy meiltä kaikilta. Mutta mitkä aivojen hermojärjestelmät osallistuvat luovuuteen ja kuinka voit aktivoida juuri niitä?

Tunnetun neurotieteilijä David Eaglemanin uusin elokuva luovista aivoista "The Creative Brain" osoittaa kiehtovalla tavalla, miten luovuus ei ole ainoastaan tiettyjen lahjakkaiden yksilöiden ominaisuus.

Luovuus on ihmisen lajityypillinen ominaisuus

Muiden eläinten aivoissa "sisääntulo" ja "ulosmeno" ovat lähekkäin ja niiden välillä kulkee suora reitti. Eli jos hamsteri näkee ruokaa, se reagoi saman tien ja syö.

Ihmisellä on kyky olla noudattamatta syömisimpulssia ja mielikuvitella. Ihminen pystyy näkemään ruoan muunakin kuin vain vatsantäytteenä ja nälän poistajana. Ruoka voi toimia vaikkapa taiteen osana tai työkaluna.

Evoluution myötä ihmisen aivokuori ja etuotsalohkon kuori laajentuivat. Juuri nämä aivojen alueet mahdollistavat mielikuvituksen eli luovuuden.

Kolme tapaa muokata aivojen hermotusta ja tulla luovemmaksi

Aivot valitsevat yleensä helpoimman, mukavimman ja energiatehokkaimman vaihtoehdon. Aivomme priorisoivat hermojärjestelmämme tutuimpia reittejä. Tämä ei tietenkään ole kovin luovaa. Sitä vastaan onkin taisteltava. Tässä kolme selkeää keinoa.

  1. Uskalla tehdä toisin kuin tavallisesti. Kokeile jotain uutta.
  2. Uskalla tehdä jotain outoa, joka tuntuu riskialttiilta, kiusalliselta tai hullulta.
  3. Uskalla olla epävarma ja nähdä epäonnistuminen oppimiskokemuksena.

Lähde: David Eagleman: The Creative Brain -elokuva

Mitä aivomme tekevät luovan prosessin aikana?

Yksi luovuuden ilmentymä on tutun asian soveltaminen uudessa paikassa. Siksi luovuuttaan voi herätellä hankkimalla mahdollisimman monipuolisia ärsykkeitä.

Mutta eivätkö luovat ihmiset tarvitse norsunluutornimaista rauhaa, hiljaisuutta ja eristäytyneisyyttä?

Eivät ainakaan jatkuvasti.

Uusien asioiden näkeminen, tunteminen ja kokeminen saavat aivot luovaan prosessiin. Tavanomaisesta poikkeava informaatio törmää aivoissa jo olemassa olevaan tietoon. Tämän myötä aivoissamme syntyy uusia reittejä ja kytköksiä, jotka ovat luovan toimintamme perusta.

Ja koska tämä reittien verkosto on syntynyt juuri sinun yksilöllisistä havainnoistasi, tunteistasi ja kokemuksistasi, voi niistä syntyä sellainen uusi idea, jota ei ennen ole ollut olemassa.