Hyppää pääsisältöön

Robynin tanssipopissa räiskyvä ilo sekoittuu melankoliaan – katkeransuloinen yhdistelmä vei Flow-kansan hurmokseen

Ruotsalaistähti Robyn esiintyi Flow'ssa vuonna 2019.
Ruotsalaistähti Robyn teki alle vuosi sitten odotetun paluun. Ruotsalaistähti Robyn esiintyi Flow'ssa vuonna 2019. Kuva: Nelli Kenttä / YleX Robyn,Flow Festival

Keikka-arvio: Flow’n lauantai-illassa esiintynyt ruotsalaisen tanssipopin tähti Robyn lunasti sekä karismallaan että hittejä ja yllättävyyttä tulvivalla keikallaan.

On vain yksi Robyn. Harva artisti osaa olla yhtä vakuuttava ja karismaattinen kuin hän. Ruotsalaistähden lumoon on helppo langeta.

Pitkän uransa aikana artisti on onnistunut toistuvasti uudistamaan omaa tyyliään sekä samalla koko popmusiikin kenttää. Läpi uransa hän on kuitenkin ollut myös samainen täysin tunnistettava Robyn, jonka järkälemäisissä hiteissä räiskyvä ilo sekoittuu koleaan melankoliaan.

Hänen ajankohtaisuuttaan ei ole vähentänyt edes se, että Robynin viime vuonna julkaistua Honey-albumia ehti edeltää kahdeksan vuoden mittainen hiljaiselo.

Kahdeksan vuotta on ikuisuudelta tuntuva aika maailmassa, jossa musiikin julkaisutahti tuntuu koko ajan kiihtyvän jatkuvalla vauhdilla. Esimerkiksi Ariana Grande on viimeisen kahden vuoden sisään julkaissut kaksi albumia sekä kahdeksan singleä.

Artistit työstävät uusia julkaisuja liukuhihnamallilla pysyäkseen pinnalla. Robyn osoitti, ettei ajankohtaisena pysyminen ole kiinni julkaisuvälistä.

Toisaalta muut artistit ovat pitäneet Robynin musiikkia pinnalla hänen puolestaan. Läpi 2010-luvun elektronista tanssipoppia on määritellyt se, mitä Robyn on tehnyt aiemmin.

Kun kuuntelee Ariana Granden tai Rihannan 2010-luvun puolivälissä julkaistuja tanssittavia elektopop-hittejä niiden taustalla soi Robynin Dancing On My Own.

Ruotsalaistähden tavaramerkin lailla rytmiä takovat syntetisaattorin iskut kuuluvat Taylor Swiftin vuonna 2014 julkaisemalla albumilla.

Tai miten Robynin tunteileva tanssipop viime vuosina innoittanut Lorden ja Carly Rae Jepsenin kaltaisten artistien musiikkia.

Vaaraa ja turvallisia hittejä

Tyylillisesti keikka on tiivis läpileikkaus Robynin urasta. Se onnistuu yllättämään, mutta myös pitämään otteessaan takuuvarmasti toimivilla yhteislaulubiiseillä. Keikan aloitus ja päätös kietoutuvat nostalgianystyröitä herättelevien klassikoiden ja uudempien hittien ympärille.

Keskiosassa tunkeudutaan syvämmälle hikisiin ja hiostaviin klubitunnelmiin. Don’t Fucking Tell Me What To Do -kappaleen viileästi jyskyttävä biitti saattaa Flow-teltan värikkäissä valoissa kylpevään klubitunnelmaan, jossa on intiimiyttä ja jopa vaarantunnetta.

Ehkä se on tarkoituskin, jotta yleisö olisi valmis ottamaan vastaan kanveesiin lyövän kappalekolmikon.

Ruotsalaistähti Robyn esiintyi Flow'ssa vuonna 2019.
Keikan huipentuma oli yleisön yhteislauluhetki Dancing On My Own -hitin aikaan. Ruotsalaistähti Robyn esiintyi Flow'ssa vuonna 2019. Kuva: Nelli Kenttä / YleX Robyn,Flow Festival

Koko keikka tiivistyy siihen pieneen hiljaisuuteen, kun musiikki taukoaa hetkeksi. Se on kuin tyyni hetki ennen myrskyä, kunnes tuttu intro alkaa soida moukarimaisella taonnalla ja yleisö riemastuu Dancing On My Ownin ensisekunneille.

Vielä hurmoksellisemmaksi tunnelma nousee, kun Robyn päästää yleisönsä ääneen. Kun kappale etenee kertosäkeeseen, musiikki lakkaa ja yleisö laulaa kertosäkeen a cappellana. Kuoronjohtajan elkein Robyn ohjastaa kertosäettä huutavaa yleisöä.

Lähes kymmenen vuoden takaisesta hitistä hypätään suoraan viime vuonna julkaistun Honey-levyn avauskappaleeseen Missing U. Levyn nimikkobiisin ja Ever Againin ohella se on yksi uuden levyn harvoista kappaleista, jotka kuulostavat tyypillisemmältä Robynilta, jonka tanssipopin tahdissa katkerat kyyneleet vaihtuvat iloon.

Yhteislaulu ja -tamppausklassikoiden putken viimeistelee Call Your Girlfriend. Henkeäsalpaava sikermä on Robynia parhaimmillaan: elämäntäyteistä iloa sekoittumassa katkeriin kyyneliin.

Vaikka Robynin taustayhtye on hyvässä iskussa, tuntuu siltä kuin artistin energia ja olemus riittäisivät yksinään kantamaan koko show’n. Ainoastaan äänentoiston vuoksi laulun ajoittainen puuroutuminen epäselväksi ja hiljaiseksi häiritsee.

Tarkalleen tunninmittaiseksi suunniteltu keikka alkaa ja päättyy ajallaan, mutta encoren esittämiselle se ei jätä tilaa. Aiemmilla keikoilla encorena esitettyä With Every Heartbeat -hittiä ei kuulla tällä kertaa.

Festivaalin aikataulutus on kuitenkin tiukka ja viimeisten keikkojen kohdalla melulupia pyritään noudattamaan, sillä niiden rikkomisesta rapsahtaisi tuntuvat sakot. Siksi esimerkiksi Solangen perjantai-illan keikka sai omituisen päätöksen, kun artisti esitti viimeisen kappaleensa ilman äänentoistoa.

Jos takaraja soiton loppumiselle on ehdoton, niin miksei joustovaraa voisi hakea ohjelma-aikataulusta ennen esitystä?

Yleisön puolesta artisti olisi voinut jatkaa vielä toisenkin tunnin, sillä niin hyvin Robyn onnistuu pitämään yleisönsä hyppysissään. Edes encore olisi tarjonnut riittävää tyydytystä.

Yleisöä Robynin keikalla Flow-festivaaleilla vuonan 2019.
Yleisöä Robynin keikalla. Yleisöä Robynin keikalla Flow-festivaaleilla vuonan 2019. Kuva: Nelli Kenttä / YleX Robyn,Flow Festival