Kansallispuistot kuuluvat kaikille – luonnonsuojelun ehdoilla
Suomen kansallispuistoihin kätkeytyy luonnonvoimien mylläämiä rotkolaaksoja, häkellyttävää saaristoa, kanjoneita, kuruja, aarnimetsiä, loputtomia erämaita ja mykistäviä kansallismaisemia. Maassamme on kaikkiaan neljäkymmentä kansallispuistoa, joista kahdeksaan voit tutustustua Elävän arkiston koostamin välähdyksin. Tervetuloa retkelle!
Pitkäjänteisen luonnonsuojelun johdosta perustetut kansallispuistot ovat suuria luonnonsuojelualueita, joiden tehtävänä on turvata luonnon monimuotoisuus ja tarjota ihmisille mahdollisuus rentoutua maaäidin kauneimmissa sopukoissa.
Retkeilijä voi jaloitella mukavakulkuisilla pitkospuilla tai kadottaa itsensä viikoiksi selkosten oudoille maille. Metsähallitus ylläpitää myös liikuntaesteisille soveltuvia reittejä.
Urho Kekkosen kansallispuisto
Urho Kekkosen kansallispuisto on pohjoinen erämaa, kaira, jonka päihittää koossa ainoastaan Lemmenjoen kansallispuisto. Rinkan paino unohtuu, kun vaeltelee Uskelmapäällä, Paratiisikurulla tai Nuorttin kanjonissa hämmästelemässä suomalaisen luonnon jylhyyttä.
Keskon kämpän pehmeät löylyt pyyhkäisevät maallisen murheen ja pölyt pois.
Reissumies Olli Järvenkylä vaelsi UKK:ssa ohjelmassaan 100 päivää kansallispuistossa. Kairankulkijaa hemmoteltiin erämaasaunalla ja pulahduksella jäätävässä tunturipurossa.
UKK:n erämaissa voi liikkua jääkauden muovaamilta tunturialueilta mukavakulkuisiin kangasmetsiin, jotka ovat jatkuvassa muutoksessa vuodenaikojen myllerryksessä.
Repovesi
Repoveden vetonaula, jylhä Olhavanvuori, vetää paikalle kalliokiipeilijöitä, mutta puistossa voi myös meloa, tähystellä maisemia Mustalamminvuoren näkötornista tai kadottaa itsensä Kirnuhuo’on solaan.
Todellinen geologinen taidenäyttely!
Olhavanvuoren seinämää kelpaa ihailla alaperspektiivistä sekä ilmasta käsin, kuten Meidän maamme – Vårt land -ohjelmassa tehtiin.
Toimittaja Kimmo Ohtonen lähti voittamaan lievää korkeanpaikan pelkoaan Olhavanvuoren seinämälle. Mukaansa hän otti geologi Jussi Heinosen, joka kertoi Suomen kiipeilymekkana tunnetun seinämän olevan yli 10 000 vuotta vanha graniittinen muodostuma.
Saaristomeri
Merimatkan päässä lepäävä, maailman kauneimmaksikin saaristoksi kuvailtu Saaristomeri vie retkeilijän karuista kallioluodoista eloisiin pikkukyliin. Veneettömät kulkijat pääsevät kansallispuistoon ympäri vuoden liikennöivillä yhteysaluksilla.
Karu kalliokko tai käppyrämännikkö voi äkkiä vaihtua vaikkapa pähkinälehdoksi.
Vuonna 1994 valmistunut dokumentti Saaristomerellä on sievä kuvaus Saaristomeren luonnosta, eläimistä ja ihmisen puuttumisesta herkkään ekosysteemiin.
Saaristomeren kansallispuiston maisemaa hallitsevat laajat, kallioluodoista, metsäisistä saarista ja suurista selkävesistä koostuvat saaristot. Puistoon voi tutustua useiden luontopolkujen ja Saaristokeskus Korpoströmin avulla.
Seitseminen
Seitsemisen sydän on jo vuonna 1910 suojeltu Multiharjun aarnimetsä, josta kohoaa neljänsadan vuoden ikää lähenteleviä kilpikaarnaisia mäntyvaareja. Yösijan voi vuokrata Pitkäjärven savottakämpältä, ja aikamatkailija suuntaa tietenkin Koveron perinnetilalle nuuhkimaan entisajan torpparielämää.
Suojelullisesti tärkein juttu on metsien ja soiden mosaiikki.
Metsäradion toimittaja Risto Salovaara jututti puistonhoitaja Pekka Vesteristä Seitsemisen erityispiirteistä pääkallopaikalla puiston komeimassa osassa, Multiharjun aarnimetsässä.
Metsähallituksen omistamassa Koveron kruununmetsätorpassa ei kaivata koneita tai sähköä. Wenzel Hagelstam haastatteli talon emäntää Kirsti Niinimäkeä, tutustui tilan eläimiin ja tarttui viikatteeseen.
Seitsemisen metsissä on myös joogattu. Vetäjä Johanna Väkeväisen mukaan metsän ja joogan rauhoittava vaikutus tuplaavat toisensa. Hyttyskarkote kehotetaan kuitenkin ottamaan mukaan.
Kolovesi
Koloveden kulkijan ottaa vastaan Saimaan välkehtivät vedet ja esi-isien muinaiset tervehdykset, kalliomaalaukset. Onnekas retkeilijä saattaa saada seuraa uteliaasta saimaannorpasta. Talviaikaan Koloveden saarissa on liikkumiskielto.
Täällä ovat asuneet menninkäiset vihreässä hämärässä.
Vuoden 1989 dokumentti Kolovesi, järvierämaa kuvaa kokonaisen vuodenkierron monimuotoisen korpipuiston kätköissä.
Koloveden kansallispuiston perustaminen ei ollut yksiselitteinen operaatio. Ehdotusta oli käsitelty pitkin 1980-lukua, ja puiston perustamista vastustettiin etenkin sen vaikutuspiirin kunnissa Enonkoskella, Heinävedellä ja Savonkoskella.
Koloveden alue on säilynyt luonnonmukaisena pääasiassa hankalien kulkuyhteyksien ja asetettujen hakkuukieltojen takia.
Helvetinjärvi
Helvetinjärven kansallispuiston ensisijaiset hämmästelyn aiheet ovat kaksi muinaista rotkolaaksoa ja silmänkantamattomiin jatkuva kapeiden rotkojärvien jono, mutta löytyypä alueelta myös luonnontilaisia salometsiä ja hiekkaranta.

Akustiikka toimii niin kuin viidentenä soittimena.
Kesäkuussa 1995 neljän pasunistin muodostama Art Trombo -yhtye soitti Helvetinjärven kesäyön jylhässä maisemassa. Nelikko sävelsi esittämänsä musiikin paikan päällä. "Akustiikka toimii niin kuin viidentenä soittimena", pohtii puhaltaja Esa Fagerholm.
Isojärvi
Matka Isojärven kansallispuistoon on matka menneille ajoille. Miljoonien vuosien ikäiset rotkovanhukset, Huhtalan torppa ja jätkien käsin tasoittamat polkupyörätiet kuiskivat tarinoita useammalta sivulta historiankirjaa. Puistossa ahkeroi tätä nykyä vielä yksi metsuri, salaperäinen majava.

Isojärven kalliometsistä löytyy kokonainen tekojärvi, jonka on rakentanut puiston kuuluisin jyrsijä. Luontotyyppi kävi ihastelemassa vahvahampaisen ahertajan rakennustaitoja.
Otsikkokuvat:
Pääkuva (Koli): Pentti Kallinen, 1996
Urho Kekkosen kansallispuisto: Pekka Kauranen, 2013
Repovesi: Maarit Siitonen, 2017
Saaristomeri: Seppo Sarkkinen, 2011
Seitseminen: Arja Lento, 1980
Kolovesi: Markus Thomelius, 2019
Helvetinjärvi: Pekka Leppänen, 1983
Isojärvi: Seppo Sarkkinen, 1988
Lähteet: www.luontoon.fi/kansallispuistot, www.metsa.fi/kansallispuistotaulukot
Muita kansallispuistoaiheisia ohjelmia
Strömsön Elisabeth Morney on vieraillut useammassa kansallispuistossa, milloin ametistikaivoksessa, milloin Olhavanvuoren seinämillä.
Artikkelia muokattu 3.11.2020: Savonranta korjattu aikaisemmin kirjoitetun Savonkosken sijaan