Hyppää pääsisältöön

Saudinaisten pako - Naiset pakenevat perheen sisäistä väkivaltaa

Saudi-Arabiasta paennut Salwa Zahrani Montrealissa.
Saudi-Arabiasta paennut Salwa Zahrani Montrealissa. Saudi-Arabiasta paennut Salwa Zahrani Montrealissa. Kuva: Ghadi Boustani / Yle henkilökuvat (valokuvat),ulkolinja: saudinaisten pako

Vuosi sitten naiset Saudi-Arabiassa saivat luvan hankkia ajokortin ja päästä auton rattiin. Elokuvat ja viihdetapahtumat ovat heille auki. Kuningashuone kannustaa naisten etenemistä työelämässä. Samaan aikaan yhä kasvava joukko nuoria naisia uskaltautuu vaarallisille pakomatkoille ja hakemaan turvapaikkaa ulkomailta. He hakevat suojaa perheiden, eli miespuolisten huoltajien väkivallalta ja suljetun yhteiskunnan pikkutarkoilta säännöiltä. Ulkolinjan Pirkko Pöntinen tapasi paossaan onnistuneita saudinaisia Kanadassa.

Salwa Zahrani luistelee kauppakeskuksessa Montrealissa.
Salwa Zahrani luistelee kauppakeskuksessa Montrealissa. Salwa Zahrani luistelee kauppakeskuksessa Montrealissa. Kuva: Pirkko Pöntinen / Yle luistelu,ulkolinja: saudinaisten pako

Montreal, Kanada.

Tummat hiukset hulmuavat Kanadan kevättalven jäätävässä pakkasaamussa, hupputakin napit ovat auki ja tennareissa vilkkuvat paljaat nilkat.

Salwa Zahrania selvästi paleltaa, mutta ei hän siitä puhu.

Hän kyselee meiltä kaukaa Suomesta tulleilta, mihin suuntaan Montrealin vanhassa kaupungissa olisi käännyttävä.

Hän on asunut kaupungissa vuoden päivät, mutta juuri tässä osassa Montrealia hän ei ole ehtinyt vielä käydä.

Hän osaa miljoonakaupungissa vasta muutaman reitin ilman, että tarvitsee käyttää kännykän karttasovellutusta.

Sen sijaan 24-vuotias Salwa Zahrani osasi vuosi sitten tehdä matkan synnyinmaastaan Saudi-Arabiasta Saksan kautta Kanadaan.

Pelastava lenkki oli älypuhelin ja internet ja keino päästä saudihallinnon sivuille.

Grafiikka, jossa näytetään matka Riad-Frankfurt-Montreal
Salwa Zahrani pakeni kotoaan toiselle puolelle maailmaa. Grafiikka, jossa näytetään matka Riad-Frankfurt-Montreal Kuva: Jouni Koponen / Yle karttapohjat,ulkolinja: saudinaisten pako

Pikkutarkkaa, riskialtista suunnittelua

Salwa Zahrani onnistui järjestämään itselleen ja viisi vuotta nuoremmalle sisarelleen maastapoistumisluvat, suunnitella pakoreitin, hankkia lentoliput ja puhua matkan tarkoitusta tivanneet saudivirkailijat hiljaisiksi.

Kaikkea tätä ennen hänen piti varastaa veljensä hallussa olleet passit.

Yksityiskohdat pakojärjestelyistä hän haluaa pitää salassa, jotta muiden pakoa suunnittelevien saudinaisten mahdollisuudet eivät vaarannu.

Salwa Zahrani kertoo päättäneensä jo kuusi vuotta sitten, että jättää kotimaansa.

- Tein ratkaisun, kun täytin 18 vuotta ja tulin täysi-ikäiseksi. Vanhempani kohtelivat minua kuin lasta ja isä oli väkivaltainen.

Vanhemmat pakottivat Salwa Zahranin saudinaisille tyypilliseen koulutusmuottiin. Isän ja häntä tottelevan äidin mielestä opettajan ammatti olisi paras.

Salwa itse innostui terveydenhuollon opinnoista. Se ei käynyt vanhemmille, koska sairaalassa naiset ja miehet saattavat joutua tekemään töitä yhdessä.

Salwa Zahrani osoitti rohkeuttaan heti opettajaopintojen alussa.

Vuoden ajan hän karkasi sieltä työharjoitteluun läheiseen sairaalaan ja onnistui pitämään kaiken salassa perheeltään.

Saudi-Arabiassa perheen miehen sana on naisen laki. Mieshuoltaja, isä, aviomies tai veli, hallitsee äidin ja siskojen elämää täydellisesti.

Kodin ulko-ovi ei aukea ilman miehen suostumusta. Nainen saa passin vain huoltajansa hakemuksesta.

Ulkomaille pääsevä naisopiskelijakin tarvitsee mukaansa perheen miehen valvomaan arkea.

Väkivalta on perheen sisäinen asia

Saudi-Arabian valtion tarjoama apu perheväkivallan uhreille on rajallista ja jopa muodollista.

- Jos nuori nainen päättää jättää maan, se johtuu useimmiten perhesyistä. Ratkaisu ei kuulu hallitukselle, selvittää Riadissa shuran naisjäsen, tohtori Mody Alkhalaf.

Shura on kuninkaalle neuvoa-antava,150-jäseninen elin.

- Apua on kyllä saatavissa, vakuuttaa Mody Alkhalaf.

Kanadaan paenneet saudinaiset kokivat puhelinpalvelun kysymykset nöyryyttävinä.

He sanovat sosiaaliviranomaisten suojelevan väkivallan tekijää.

- Pahoinpitely perheessä katsotaan yksityisasiaksi. Viranomaisten mukaan se on osa kasvatusta. Apua hakeva nainen joutuu itse entistä suurempiin vaikeuksiin ja siksi moni välttää avun hakemista, naiset selittävät.

Uudistuksia tulee, mutta paot lisääntyvät

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan naisten paot Saudi-Arabiasta ovat viime vuosina selvästi lisääntyneet.

Vuonna 2012 rekisteröityjä naisturvapaikanhakijoita oli alle 200. Viisi vuotta myöhemmin heidän määränsä oli noussut yli 800:aan.

Lähi-idän talous- ja yhteiskuntapolitiikkaan erikoistunut kanadalaisprofessori Bessma Momani Waterloon yliopistosta toteaa, että naisia on aina paennut Saudi-Arabiasta. Heistä ei ole vain puhuttu.

- Erikoista on, että paot ovat alkaneet yleistyä samaan aikaan kun Saudi-Arabian kuningashuone on alkanut tehdä uudistuksia ja vapauttaa niin naisten kuin miestenkin arkielämän säädöksiä.

Mm. kansalaisten uskonnollista käyttäytymistä valvovan uskontopoliisin valta on käytännössä lakkautettu.

Perheet viettävät aikaa yhdessä Riadin keskustan tuntumassa.
Perheet viettävät aikaa yhdessä Riadin keskustan tuntumassa. Perheet viettävät aikaa yhdessä Riadin keskustan tuntumassa. Kuva: Ghadi Boustani / Yle Riad,ulkolinja: saudinaisten pako

Pakenevien määrä on nyt lähtenyt nousuun, koska tieto ulkopuolisesta maailmasta on internetin avulla levinnyt koko kansan saataville.

Maan sisällä media on tiukasti konservatiivisen kuningashuoneen hallinnassa, mutta tiedonkulkua rajojen yli hallitus ei voi estää.

Saudit saavat vaivatta selville, että heille kotimaassa tarjoiltu maailmankuva sukupuolten tiukasta jaosta ei olekaan ainoa elämisen malli eikä islamin määräämä totuus.

- Saudiarabialaiset ovat väkilukuun suhteutettuna yksi maailman verkostoituneimmista kansoista, sanoo professori Momani.

Tieto länsimaailman vapauksista ja arvoista leviää myös Saudi-Arabian hallituksen tukeman opiskelun kautta.

Valtion stipendeillä on ulkomailla opiskellut jo n. 400 000 saudinaista ja -miestä. Esimerkiksi Yhdysvalloissa opiskelee nytkin n. 90 000 saudia lukuvuodessa.

Saudiopiskelijat Kanadassa joutuivat pelinappuloiksi

Vuosi sitten Kanada ajautui kauaskantoiseen ihmisoikeuskiistaan Saudi-Arabian kanssa.

Ulkoministeri Chrystia Freeland twiittasi elokuussa 2018, että saudien olisi vapautettava Badawin sisarukset Raif ja Samar. Raifin vaimo on lasten kanssa turvassa Kanadassa.

Saudi-Arabian reaktio oli nopea ja raju.

Se katkaisi diplomaattisuhteet, määräsi molempien maiden suurlähettiläät kotiin, katkaisi lentoyhteydet, keskeytti uudet kauppaneuvottelut Kanadan kanssa ja määräsi Kanadassa opiskelevat kymmenisen tuhatta saudia ja heidän perheenjäsentään palaamaan kotiin tai etsimään uudet opiskeluvaltiot.

Opiskelijat saivat aikaa lähtöönsä kuukauden. Kaaos oli valtava, sillä syyslukukausi oli juuri alkamassa.

Nyt tuhannet saudiopiskelijat ovat kadonneet kuin maan alle. Osa on onnistunut saamaan uuden opiskelupaikan Yhdysvalloista ja Britanniasta, suuri osa on palannut takaisin kotimaahansa.

Vain muutamat onnistuivat jäämään Kanadaan.

Kruununprinssi vaatii kaiken huomion

Jokainen haastateltu saudipakolainen Kanadassa kertoi pettyneensä nuoren kruununprinssin, Mohammad bin Salmanin toimiin.

Hän on kiristänyt sisäistä valvontaa ja hän pidätyttää aktivisteja.

Silti 34-vuotias tuleva kuningas on virallisesti Saudi-Arabian ihailluin mies. Kuningashuoneesta kukaan ei saa sanoa poikkipuolista sanaa.

Saudipakolaiset myöntävät, että talousuudistukset ja naisten aseman muutokset ovat hyvästä. Elokuussa ilmoitettiin, että Saudi-Arabia olisi lopulta höllentämässä naisten matkustusrajoituksia. Hallituksen mukaan yli 21-vuotiaat naiset voisivat vastaisuudessa hankkia passin ja matkustaa ulkomaille ilman miespuolisen valvojan suostumusta. Toistaiseksi ei ole tiedossa kuinka uusi asetus toimii käytännössä.

Ongelma on, että muutokset auttavat vain osaa kansasta. Niistä on hyötyä heille, joiden perheissä hyväksytään esimerkiksi naisten ajo-oikeus tai työssäkäynti.

Kanadaan jäänyt saudiopiskelija Ali ei palaa ennenkuin Saudi-Arabiassa on tapahtunut perustavanlaatuinen muutos:

- Saudi-Arabiassa ei ole ilmaisunvapautta eikä päätöksiin voi itse vaikuttaa. Toivon sydämestäni, että nämä asiat muuttuvat. En halua maalleni mitään pahaa.

Teksti: Pirkko Pöntinen, ohjaaja

Ulkolinja: Saudinaisten pako Yle TV1 15.8. klo 22.05. Yle Areenassa 12.8.