Hyppää pääsisältöön

Anna laulu lahjaksi -joulukonsertti - tähtiartistit tulkitsevat radiokuuntelijoiden tarinoista syntyneitä lauluja

Anna laulu lahjaksi artistit studiokuvassa.
Anna laulu lahjaksi -konsertissa esiintyvät Mira Luoti, Irina, Aste, Arja Saijonmaa, Paula Koivuniemi, Antti Ketonen ja Kyösti Mäkimattila. Anna laulu lahjaksi artistit studiokuvassa. Kuva: Jussi Nahkuri / Yle Anna laulu lahjaksi,Mira Luoti,Irina,Paula Koivuniemi,Arja Saijonmaa,Antti Ketonen,Kyösti Mäkimattila,Aste

Uusia joululauluja, tarinoita, tähtiartisteja ja huippumuusikoista koostuva bändi. Näistä aineksista on tehty vuoden sydämellisin joulukonsertti Anna laulu lahjaksi. Konsertti pidetään Espoon kulttuurikeskuksessa lauantaina 14.12.2019 klo 19 ja kuullaan suorana lähetyksenä Radio Suomessa. Tallenne lähetetään TV1:ssä joulupäivän iltana, keskiviikkona 25.12.2019 klo 19 alkaen.

Konsertin ohjelmassa on seitsemän täysin uutta, Yle Radio Suomen kuuntelijoilta kerätyistä tarinoista ja muistoista syntynyttä joululaulua. Niiden lisäksi kuullaan myös tuttuja ja rakkaita joululauluklassikoita.

Laulujen tulkkeina on seitsemän Suomen eturivin viihdeartistia ja orkesterina huippumuusikoista koostuva Marzi & Lenni w/Espoo Gig Band. Lauluja tulkitsevat Paula Koivuniemi, Arja Saijonmaa, Antti Ketonen, Kyösti Mäkimattila, Aste, Irina ja Mira Luoti. Heistä jokainen on valinnut radiokuuntelijoiden lähettämistä tarinoista itselleen yhden, josta on tehty uusi joululaulu. Konsertin orkesteria johtavat Marzi Nyman ja Lenni-Kalle Taipale. Ja ääneen pääsee myös 24-henkinen lapsikuoro, Helsingin Kaisaniemen ala-asteen 4. luokka.

Konsertin juontaa Radio Suomesta tuttu Tarja Närhi.

Konsertin uusiin lauluihin päässeiden tarinoiden lähettäjät ovat eri puolilta Suomea: Kuopiosta, Tampereelta, Rääkkylästä, Kirkkonummelta ja Helsingistä sekä yksi Ruotsista, Skövdestä.

Anna laulu lahjaksi -joulukonsertti on Ylen joulunajan ohjelmistossa nyt toisen kerran. Ensimmäinen samanmuotoinen, Radio Suomen ja Sony Musicin yhteistyönä rakennettu konsertti järjestettiin joulukuussa vuosi sitten.

Marzi & Lenni w/Espoo Gig Bandin kokoonpano
Marzi Nyman, kitara
Lenni-Kalle Taipale, sähköpiano
Joonas Kaikko, rummut
Joonas Kasurinen, koskettimet
Osmo Ikonen, basso
Tero Lindberg, trumpetti
Jukka Eskola, trumpetti
Jay Kortehisto, pasuuna
Pope Puolitaival, saksofoni
Timo Lassy, saksofoni
Teri Mantere, laulu
Jepa Lambert, laulu

Tarinat, tarinankertojat ja niiden tulkitsijat

Paula Koivuniemi on valinnut esitettäväkseen rääkkyläläisen Airi Kulmalan tarinan. Se on pieni itse sanoitettu Joulun lahja -niminen joululaulu, joka kertoo joulun tunnelmasta ja perheestä. Airin tekstissä tuoksuu kuusi, jouluruuat maistuvat ja ihmiset ovat yhdessä. Joulu on tehty toivosta, ilosta ja rauhasta. Airi haluaa antaa laulun lahjaksi rakkaalle perheelleen.

Arja Saijonmaan tulkitseman Maailman juhlayö -laulun pohjana on kirkkonummelaisen Sakari Kuokkasen runo, jossa salaperäinen soittaja parvekkeella tuo maagisia sointuja mustaan jouluyöhön. Soittajan soitto on samalla joulun sanoma nukkuvalle kylälle. Sakari haluaa antaa laulun lahjaksi vaimolleen.

Antti Ketosen esittämä Miljoona timanttii -joululaulu on syntynyt Skövdessä Ruotsissa asuvan Seija Siitosen tarinasta, jossa muistot palaavat lapsuuden jouluun Suomessa. Seija muistaa, kuinka mummolan kynttilät sädehtivät kilpaa tähtien kanssa ja ikkunan jäätähtien läpi pieni tyttö katseli kimaltavia hankia. Ruotsissa asuva Seija haluaa antaa laulun lahjaksi isoäidilleen ja serkuille.

Kyösti Mäkimattila esittää Rakkain lahjoistani -nimisen laulun, joka on syntynyt kuopiolaisen Irja Riihisen tarinan pohjalta. Eletään joulua 1943 ja Irja on 5-vuotias. Irjan äiti on yrittänyt järjestää seitsemälle lapselle joulun tunnelmaa samalla, kun perheen isä on mukana sodan melskeissä. Aattoiltana on kuitenkin luvassa suuri yllätys, kun isä on saanut joululoman ja saapuu perheen pariin. Irja haluaa antaa laulun lahjaksi lapsen- ja lapsenlapsenlapsille.

Asteen ja Irinan yhdessä esittämän Juuret ja siivet -nimisen joululaulun pohjana ovat tamperelaisen Satu Sillanpään muistot, joissa pääosassa ovat lapset. Satu muistelee jouluaikaa synnytyssairaalassa, joulun henkeä ja lasten tärkeyttä. Lisäksi Satu muistelee adoptiolapsensa pääsyä Suomeen joulun alla. Satu haluaa antaa laulun lahjaksi kaikille Suomen lapsille ja lapsenmielisille.

Irinan laulu on syntynyt kuuntelijan lähettämästä runosta, joka kertoo lasten kanssa vietetyistä jouluista, joulun perinteistä ja siitä, kun lapset alkavat itsenäistyä ja luoda omia perinteitään. Jotakin lapsuuden jouluista kuitenkin seuraa mukana, myös kaukana kotimaasta.

Mira Luotin Unelmien joulu -nimisen laulun tarina on helsinkiläisen Risto Alajan kirjoittama. Risto kertoo tarinassaan vanhasta äidistään ja hänelle jouluna sattuneesta tapaturmasta. Samalla hän muistelee elämänpituista matkaansa äitinsä kanssa. Mieleen tulevat niin nuoruuden muistot äidistä, äidin lämpö ja hyvyys. Risto haluaa antaa laulun lahjaksi äidilleen.

Konserttipaikka ja lähetysajat

Espoon kulttuurikeskus, Tapiola-sali, Kulttuuriaukio 2, 02100 Espoo

Radiossa: Suora lähetys Radio Suomessa lauantaina 14.12.2019 klo 19.02. Toinen lähetys joulupäivänä, keskiviikkona 25.12. klo 19.02

Televisiossa: Tallenne TV1:ssä joulupäivänä, keskiviikkona 25.12.2019 klo 19.00 ja toinen lähetys tapaninpäivänä, torstaina 26.12.

Yle Areenassa: radiolähetys kuunneltavissa suorana lauantaina 14.12. ja lähetyksen jälkeen tallenteena 30 vrk:n ajan. TV 1:n lähetys katsottavissa Areenassa joulupäivänä, keskiviikkona 25.12., ja sen jälkeen tallenne jää Areenaan.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi