Hyppää pääsisältöön

Muutoksen matkaopas: Vahvista vahvuuksiasi – niiden käyttö tuo iloa, onnea ja menestyksen kokemuksen elämään

Satu Uusiautti ja Maria Jyrkäs.
Sekä Satu Uusiautin että Maria Jyrkäksen yksi erityisvahvuuksista on huumori. Satu Uusiautti ja Maria Jyrkäs. Kuva: Inkeri Kuisma / Yle Satu Uusiautti,Lapin yliopisto,hyvinvointi ,Yle Radio Suomi,Omat vahvuudet,Muutoksen matkaopas,maria jyrkäs

On hieno tunne, kun saa toteuttaa niitä asioita, joissa on vahvoilla, joissa itsellä on eniten annettavaa ja joissa kokee todella olevansa omassa elementissään.

Satu Uusiautin mukaan vahvuuksien hyödyntäminen tuo suurta tyydytystä, onnea ja menestystä. Satu, joka on kasvatustieteen, erityisesti kasvatuspsykologian professori Lapin yliopistossa, oli vieraanani Muutoksen matkaopas -ohjelman toisessa jaksossa.

Hänen näkemyksensä ovat mielestäni radikaaleja.

Perinteisesti opetetaan, että kannattaa tunnistaa heikkouksiaan ja pyrkiä pääsemään niistä eroon. Sadun mukaan kannattaa pikemminkin vahvistaa vahvuuksiaan, koska sitä kautta pystyy todella kehittymään ja lisäämään merkityksen tunnetta omassa elämässään.

Satu paljasti, että hänen omia erityisvahvuuksiaan ovat perspektiivisyys eli näkökulman ottokyky ja huumori. Itsekin tein vahvuuksia haarukoivan testin, ja sen perusteella kaksi voimakkainta vahvuuttani ovat sinnikkyys ja huumori. Kuulostaa osuvalta.

Vahvuuksia voivat olla esimerkiksi harkitsevaisuus, innokkuus, ryhmätyö, henkisyys, itsesäätely, uteliaisuus, oppimisen ilo, anteeksiantavaisuus, johtajuus, toiveikkuus, luovuus, urheus, nöyryys, kauneuden ja erinomaisuuden arvostus, arviointikyky, rakkaus, reiluus, ystävällisyys, näkökulmanottokyky, sosiaalinen älykkyys, rehellisyys, sinnikkyys, huumori ja kiitollisuus.

Todellinen menestys on itsetuntemusta ja sisäistä kokemusta elämän mielekkyydestä

Vahvuudet eivät ole erikoistaitoja tai -lahjakkuuksia vaan persoonan ominaisuuksia. Erityisvahvuuksia on jokaisessa meissä taustasta riippumatta. Jos tuntuu, että elämästä puuttuu jotain, vastaus voi löytyä, kun etsii aktiivisesti vahvuusalueitaan.

Sadun mukaan vahvuudet voi tunnistaa vaikka tarkkailemalla itseään silloin, kun kokee toteuttavansa itseään.

– Kun erityisvahvuuksia hyödyntää, kokee täyttymyksen tunnetta, iloa. Voi päästä ns. flow-tilaan eli saada täydellisen uppoutumisen kokemuksen. Työnteosta voi tulla nautinnollinen kokemus, Satu kertoi.

Vahvuuksiin satsaaminen työssä, parisuhteessa tai vapaa-aikana säteilee hyvinvointina muillekin elämän alueille.

Satu ei määritäkään menestystä palkkapussin suuruutena. Todellinen menestys on hänelle itsetuntemusta ja sisäistä kokemusta elämän mielekkyydestä.

Haluatko kuulla lisää? Kuuntele keskustelumme kokonaisuudessaan Areenassa: Miten hahmotan mahdollisuuksiani ja löydän asioita, joissa menestyn?

Sadun mainitsema testi löytyy verkosta: Tunnista vahvuutesi -testi Values in Action. Testin kielen voi vaihtaa suomeksi.

Muutoksen matkaopas Radio Suomessa ja Areenassa joka maanantai klo 19.05.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi