Hyppää pääsisältöön

Sanna Niemikunnas: Nautin RSO:n sallivasta ja kannustavasta ilmapiiristä

“Orkesterisoitto on elävää ja hetkessä tapahtuvaa tiimityötä. Jos jokainen soittaisi lavalla vain oman stemmansa, se olisi aikamoista sillisalaattia. Pitää koko ajan kuunnella mitä muut tekevät, mukautua, ohjata johonkin suuntaan, saada muut mukaan tai mennä itse mukaan.”

Sanna Niemikunnas on soittanut Radion Sinfoniaorkesterissa RSO:ssa oboeta ja englannintorvea 30 vuotta. Lapsena hänen ensisoittimensa oli viulu ja myöhemmin huilu – oboe valikoitui hänen instrumentikseen loppujen lopuksi sattumalta.

“Musiikkiopiston rehtori ehdotti kaikenlaisia soittimia, kuten kontrabassoa, alttoviulua ja pasuunaa, mutta oboe oli ensimmäinen, joka mahtui reppuun. Siten se päätyi soittimekseni”, Sanna nauraa.

Oboe oli ensimmäinen, joka mahtui reppuun.

Sibelius-Akatemian opintojen loppuvaiheessa Sanna pääsi soittamaan myös englannintorvea, johon hän rakastui soittimelle kirjoitettujen hienojen orkesterisoolojen vuoksi.

Nainen valmistaa puhallinsoittimen suukappaletta.
Sanna valmistaa itse puhaltimiensa röörit eli suukappaleet. Nainen valmistaa puhallinsoittimen suukappaletta. Kuva: Jani Mattsson / Janin Paja Oy valmistus,Radion sinfoniaorkesteri,Suukappale,sanna niemikunnas

Konsertti on soittajien työn huipennus, jonka takana on lukemattomia harjoitustunteja.

“Konserttia edeltävät kolmen tai neljän päivän yhteissoittoharjoitukset, joissa on kapellimestari mukana. Hänen tehtävänään on sitoa kaikki yksittäiset stemmat yhteen ja muokata niistä haluamansa kokonaisuus.”

“Ensimmäiseen harjoitukseen tullessaan soittaja on toki tehnyt jo ison työn harjoiteltuaan oman stemmansa niin hyvin, että pystyy keskittymään yhteissoittoon. Lisäksi on jatkuvasti pidettävä huolta omasta soittokunnosta ja -tasosta.”

Konsertti on soittajien työn huipennus.

Sanna nauttii RSO:n sallivasta, tukevasta ja kannustavasta ilmapiiristä sekä monipuolisesta työnkuvasta.

“Soitamme sekä uutta että perinteistä musiikkia, käymme kiertueilla ja levytämme. Jokainen viikko on erilainen, ja se tekee työstä tosi kiinnostavaa. Lisäksi Musiikkitalon myötä orkesteri on kehittynyt laadullisesti paljon.”

Lähikuva oboesta
Lähikuva oboesta Kuva: Jani Mattsson / Janin Paja Oy soittimet,muusikko,soittajat,oboe

RSO on koko Suomen orkesteri, Sanna muistuttaa.

"Kaikki meidän konsertit radioidaan ja lähes kaikki televisioidaan. Konsertit lähetetään myös suorana verkossa, ja ne jäävät tallenteina Yle Areenaan. Kiertueilla käymme eri puolilla Suomea, viimeksi Kauhajoella ja Pietarsaaressa.”

“Yle on ymmärtänyt sen, että orkesteriin pitää satsata, jos halutaan tuloksia. Mielestäni RSO on esikuva ja suunnannäyttäjä suomalaisessa kulttuurikentässä.”