Hyppää pääsisältöön

Teeman lauantai-illat syksyllä 2019: diskokuumetta, kasarisoundeja, Monty Pythonin studio, Maria Callasin ääni, Peter Sellersin aave, Peter Greenawayn aakkoset, David Lynchin taide, John Lennonin Imagine ja paljon muuta

Väkijoukko palvoo kenkää. Kuva Monty Python -elokuvasta Brianin elämä.
Väkijoukko palvoo kenkää. Brianin elämä esitetään Teemalauantaissa 21.9. Väkijoukko palvoo kenkää. Kuva Monty Python -elokuvasta Brianin elämä. Kuva: Python Pictures Brianin elämä,Monty Python,Teemalauantai

Teeman lauantai-illat ovat musiikin ja elokuvan juhlaa.

Saturday Night Fever. Lauantai-illan huumaa. Kuvakaappaus elokuvasta.
Saturday Night Fever. Lauantai-illan huumaa. Kuvakaappaus elokuvasta. disko

Teemalauantait palaavat kesätauolta ruutuun hippimusikaali Hairin sävelin. Lauantait ovat muutenkin täynnä musiikkia, sillä Teeman suositut musiikkidokumentit aloittavat illat aina kello 20. Syksyllä on luvassa muun muassa Monochrome eli kolmiosainen sarja Amerikan mustan musiikin historiasta, John Lennonin Imagine-levyn tarina sekä uudet dokumentit Chuck Berrystä ja Teddy Pendergrassista.

Yllätyshitiksi Britanniassa noussutta Bros-dokumenttia After the Screaming Stops on puolestaan verrattu sekä Spinal Tap -mokumenttiin että Anvil!-dokumenttiin.

Kokonaiset teemaillat saavat kaikkien aikojen diskoelokuva Saturday Night Fever, kaikkien aikojen sopraano Maria Callas ja southern rockin suuri nimi Lynyrd Skynyrd. Luvassa on myös kasarinostalgiaa Duran Duranin, Culture Clubin ja Sing Streetin tahdissa.

Syksyllä Teemalla katsellaan brittielokuvan käsin poimittuja helmiä. Teemalauantaissa kerrotaan George Harrisonin perustaman, Monty Python -ryhmän komedioita tuottaneen HandMade Filmsin tarina, Brianin elämän kera. HandMade-studion elokuvia esitetään myös syys–lokakuun Kino Klassikossa.

Lauantain tähtiä ovat lisäksi brittimuodin kapinalliset Vivienne Westwood ja Alexander McQueen, näyttelijä Peter Sellers parhaimmillaan ja pahimmillaan sekä modernin elokuvan omaperäisimpiin mestareihin kuuluvat ohjaajat Peter Greenaway ja David Lynch.

Buddy Guy puhumassa. Kuva dokumenttisarjasta Monochrome.
Monochrome: Buddy Guy. Buddy Guy puhumassa. Kuva dokumenttisarjasta Monochrome. blues,Buddy Guy,Monochrome: mustan musiikin tarina
Moby lähikuvassa. Kuva kolmiosaisesta dokumentista Monochrome.
Monochrome: Moby. Moby lähikuvassa. Kuva kolmiosaisesta dokumentista Monochrome. musiikki,blues,Moby,Monochrome

7.–21.9. klo 20.00
Monochrome: mustan musiikin tarina Areena 30 vrk
(Monochrome: Black, White & Blue, 2016) Kolmiosainen dokumentti bluesin, rock’n’rollin ja rapin kehityksestä. Mustan Amerikan historiaa seurataan 300 vuoden ajan, orjuuden ja kansalaisoikeustaistelun kautta nykyaikaan, syvästä etelästä Chicagoon, Detroitiin ja New Yorkiin. Ohjaus Jon Brewer.
Dokumentti esitetään Teemalla kolmena peräkkäisenä lauantaina.

7.9. klo 21.00–23.55
Teemalauantai: Hipit 50
Julistamme suuren suomalaisen hippikesän alkaneeksi! ...50 vuotta sitten. Tampereen Popteatterin Hair sai ensi-iltansa elokuussa 1969, ja siitä kasvoi suuri teatteri- ja kulttuuri-ilmiö. Kesän päätteeksi palataan Hairin tunnelmiin Manhattanilla ja Suomessa.
Klo 21 Hair (12) Areena 7 vrk
(USA 1979) Maailmankuulun hippimusikaalin elokuvaversiossa maalaispoika matkustaa New Yorkiin ennen lähtöä Vietnamin sotaan. Keskuspuistossa hän törmää varakkaan perheen tyttöön sekä värikkääseen hippijoukkoon. Tšekkoslovakiasta kotoisin olevan Milos Formanin innostunut elokuvatulkinta on ylistys 1960-luvun myrskyisälle ja vapaalle hengelle, täynnä villiä energiaa, intohimoa ja musiikkia. Twyla Tharpin tekemät koreografiat antavat lisäpotkua muutenkin meneviin musiikkinumeroihin. Pääosissa John Savage, Treat Williams ja Beverly D'Angelo.
Klo 23 Supertähti Areena 6 kk
Arkistojen aarre vuodelta 1971: seurantadokumentti Tampereen Popteatterista kiertämässä Suomea Hair-musikaalin kanssa toukokuusta 1970 helmikuuhun 1971. Esko Favénin ohjaamassa dokumentissa haastatellaan esiintyjiä ja yleisöä sekä näytetään katkelmia kohutusta esityksestä. Lopussa päästään harjoittelemaan myös tulevia musikaaleja. Reijo Paukun ohjaama Hair sai ensi-iltansa Tampereen teatterikesässä elokuussa 1969. Mukana oli nuoria harrastajanäyttelijöitä sekä Matthews-yhtye. Popteatteri esitti menestysmusikaaliaan kahden vuoden aikana peräti 250 kertaa.

Hippejä puistossa. Kuva Milos Formanin elokuvasta Hair (1979).
Hair. Kulje valoon, kulje aurinkoon! Hippejä puistossa. Kuva Milos Formanin elokuvasta Hair (1979). Kuva: MGM Hair,hipit,Teemalauantai,Miloš Forman,Hair (elokuva)

14.9. klo 21.00– BBC Promsin päätöskonsertti
Suora lähetys. (Eli ei Teemalauantaita.)

21.9. klo 21.00–24.00
Teemalauantai: Käsin tehtyä / Brianin elämä 40 vuotta
Lauantaina juhlitaan 50-vuotiasta Monty Pythonia, 40-vuotiasta elokuvakomedian mestariteosta Brianin elämä sekä HandMade Films -studion lyhyttä mutta loistavaa historiaa.
klo 21 HandMade Films – satunnainen studio Areena 90 vrk
(An Accidental Studio, Britannia 2019) Dokumenttielokuva siitä, miten George Harrison ja tuhma poika nimeltä Brian pelastivat brittielokuvan. Tämä on tositarina Monty Pythonit ja monta muuta englantilaista merkkiteosta – sekä muutaman flopin – tuottaneesta HandMade Filmsistä, sen synnystä, noususta ja tuhosta. Mukana kaikki mukana olleet. Ohjaus Bill Jones, Kim Leggatt ja Ben Timlett. Ensiesitys.
Klo 22.30 Brianin elämä Areena 14 vrk
(Monty Python’s Life of Brian, Britannia 1979) Monty Python -ryhmän komedia Juudeassa vuonna nolla syntyvästä Brianista, jonka elämänkaari sivuaa kummallisesti Jeesuksen vaiheita. Ohjaus Terry Jones.
Monty Python ja HandMade Films ovat esillä myös Kino Klassikossa 19.9.–31.10.

Väkijoukko hurmoksessa. Kuva Monty Python -elokuvasta Brianin elämä.
Brianin elämä. Autuaita ovat juustontekijät. Väkijoukko hurmoksessa. Kuva Monty Python -elokuvasta Brianin elämä. Kuva: Python Pictures Teemalauantai,Monty Python,Brianin elämä

28.9. klo 20.00
John & Yoko: Above Us Only Sky Areena 60 vrk
(Britannia 2018) John Lennonin menestynein albumi Imagine julkaistiin vuonna 1971, ja sen sanoma on yhä polttavan ajankohtainen. Uusi dokumenttielokuva kertoo legendaarisen levyn teosta sekä erityisesti John Lennonin ja Yoko Onon luovasta yhteistyöstä. Mukana ennen näkemätöntä arkistomateriaalia. Dokumentin on ohjannut hienon Lennon NYC -elokuvan tekijä Michael Epstein. Ensiesitys.

John Lennon soittaa valkoista flyygeliä, Yoko Ono istuu lattialla. Kuva dokumenttielokuvasta John & Yoko: Above Us Only Sky.
John & Yoko. "Imagine there's no countries, it isn't hard to do." John Lennon soittaa valkoista flyygeliä, Yoko Ono istuu lattialla. Kuva dokumenttielokuvasta John & Yoko: Above Us Only Sky. John Lennon,Yoko Ono,musiikki,rock,Imagine,John Lennon & Yoko Ono,teeman rockdokumentit

28.9. klo 21.30–0.40
Teemalauantai: Brittimuodin kapinalliset
Kaksi komeaa dokumenttielokuvaa kahdesta kuvia ja sovinnaistapoja kumartelemattomasta muotisuunnittelijasta.
Klo 21.30 Westwood: punkkari, ikoni, aktivisti Areena 30 vrk
(Westwood: Punk, Icon, Activist, Britannia 2018) Dokumenttielokuva brittiläisestä punk-muotisuunnittelijasta Vivienne Westwoodista. 78-vuotias Westwood on aikakautensa tinkimätön ikoni, joka on säilyttänyt kapinallisen asenteensa läpi vuosikymmenten. Tämä on hänen tarinansa. Ohjaus Lorna Tucker. Ensiesitys.
Klo 22.50 McQueen: muodin kauhukakara Areena 30 vrk
(Britannia 2018) Liikuttava, tyylikäs ja voimakas dokumenttielokuva brittiläisestä muotisuunnittelijasta Alexander McQueenistä (1969–2010), joka aloitti uransa pennittömänä ja raivasi tiensä muotimaailman huipulle. McQueenin suurta lahjakkuutta varjostivat kuitenkin tummat pilvet, jotka johtivat itsemurhaan kesken säkenöivän uran. Ohjaus Ian Bohôte. Ensiesitys.

Vivienne Westwood poseeraa uhmakkaasti. Kuva dokumenttielokuvasta Westwood (2018).
Vivienne Westwood. Vivienne Westwood poseeraa uhmakkaasti. Kuva dokumenttielokuvasta Westwood (2018). Kuva: Pierre Verdy Teemalauantai,muotisuunnittelijat,muoti,dokumenttielokuvat,Vivienne Westwood,Westwood: Punk, Icon, Activist
Nuori Alexander McQueen sovittaa mallille vaatetta. Kuva dokumenttielokuvasta McQueen.
Alexander McQueen. Nuori Alexander McQueen sovittaa mallille vaatetta. Kuva dokumenttielokuvasta McQueen. muotisuunnittelijat,muoti,dokumenttielokuvat,Teemalauantai,McQueen,Alexander McQueen,McQueen: muodin kauhukakara

5.10. klo 20.00–23.10
Teemalauantai: Fever Night!
Uusi dokumentti kertoo kaikkien aikojen diskoelokuvan tarinan. Dokumentin jälkeen nähdään itse elokuva. Ah ha ha ha stayin’ alive!
Klo 20 Saturday Night Fever – 40 vuotta huumaa Areena 30 vrk
(Saturday Night Fever – The Ultimate Disco Movie, Britannia 2017) Saturday Night Fever on yksi populaarielokuvan suurimmista menestystarinoista, suunnaton diskoelokuvahitti, jonka päätyminen valkokankaalle oli kaikkea muuta kuin yksinkertaista. Elokuvaa muistellaan 40-vuotisjuhladokumentissa, jossa ovat mukana kaikki keskeiset tekijät John Travoltaa myöten. Hän kuvailee elokuvaa: "Se on Taksikuski tanssin kera." Ensiesitys.
Klo 21.10 Lauantai-illan huumaa Areena 14 vrk
(Saturday Night Fever, USA 1977) 1970-luvun diskokuumeen levittäjä, nyt jo klassikko. Elokuva nuoresta miehestä, joka etsii viikonloppuisin tietä menestykseen New Yorkin diskojen tanssikuninkaana. Pääosissa John Travolta ja Karen Lynn Gorney. Ohjaus John Badham. Musiikki Bee Gees.
Väliaikanumerona nähdään Teeman elokuvafestivaalin tanssivideo You Should Be Dancing! vuodelta 2015.

John Travolta tanssii elokuvassa Lauantai-illan huumaa. Kuvakaappaus.
Saturday Night Fever. John Travolta tanssii elokuvassa Lauantai-illan huumaa. Kuvakaappaus. disko

12.10. klo 20.00
Chuck Berry Areena 30 vrk
(Chuck Berry, USA 2019) Rock’n’rollin peruskivi Chuck Berry (1926–2017) on uuden pitkän dokumenttielokuvan aiheena. Monochrome-sarjan ohjaaja Jon Brewer on päässyt tutkimaan legendan elämää ja uraa ainutlaatuisen läheltä. Mukana on myös Chuck Berryn monia kuuluisia faneja John Lennonista ja Keith Richardsista Alice Cooperiin ja Gene Simmonsiin. Ensiesitys.

Chuck Berry -dokumenttielokuvan juliste
Chuck Berry -dokumenttielokuvan juliste Chuck Berry,elokuvajuliste,kitaristit,rock,rock and roll,teeman rockdokumentit

12.10. 21.40–0.45
Teemalauantai: Greenaway aakkosin ja numeroin
Järjettömien asioiden luetteloija, avantgardisti, elokuvaohjaaja ja provokaattori Peter Greenaway on nyt itse luokiteltavana.
Klo 21.40 Peter Greenawayn aakkoset Areena 90 vrk
(The Greenaway Alphabet, Hollanti 2017) Yllättävän lämmin ja intiimi muotokuva älykköohjaaja Peter Greenawaystä ja tämän elämän aakkosista. Leikkisän ja koskettavan dokumentin ohjasi Greenawayn puoliso, taiteilija Saskia Boddeke. Elokuvan toinen päähenkilö ja ohjaajan haastaja on 16-vuotias tytär Pip Greenaway. Ensiesitys.
Klo 22.50 Kohtalokkaat numerot
(Drowning by Numbers, Britannia 2018) Peter Greenawayn musta komedia naisista, jotka hukuttavat turhaksi käyneitä aviomiehiään. Samalla elokuvassa juoksutetaan numeroita yhdestä sataan. Pääosissa Joan Plowright, Juliet Stevenson, Joely Richardson ja Bernard Hill. Musiikki Michael Nyman. Elokuvan edellinen ja ainoa tv-esitys Suomessa oli 26 vuotta sitten.

Peter Greenaway makaa ruoholla, perhonen kasvojen yllä. Kuva dokumenttielokuvasta The Greenaway Alphabet.
Peter Greenaway ja perhonen. Peter Greenaway makaa ruoholla, perhonen kasvojen yllä. Kuva dokumenttielokuvasta The Greenaway Alphabet. Peter Greenaway,elokuvaohjaajat,Teemalauantai,Peter Greenawayn aakkoset
Kuva Peter Greenawayn elokuvasta Kohtalokkaat numerot.
Kohtalokkaat numerot. Kuva Peter Greenawayn elokuvasta Kohtalokkaat numerot. Peter Greenaway,Teemalauantai,Drowning by Numbers

19.10. klo 20.00–22.50
Teemalauantai: Lynyrd Skynyrd
Sweet Home Alabama! Teemalauantai on omistettu southern rockin suurimpiin nimiin kuuluvalle yhtyeelle. Lynyrd Skynyrd aloitti jäähyväiskiertueen vuonna 2018 mutta aikoo vielä tehdä ainakin yhden albumin. Uuden dokumentin jälkeen nähdään aiemmin esittämätön konserttitaltio vuodelta 2006.
Lynyrd Skynyrd: If I Leave Here Tomorrow Areena 60 vrk
(USA 2018) Villiä keikkaelämää viettäneen Lynyrd Skynyrdin nousukiito päättyi traagisesti 20.10.1977, kun yhtyettä kuljettanut lentokone syöksyi maahan. Onnettomuudessa saivat surmansa laulaja Ronnie Van Zant, kitaristi Steve Gaines ja taustalaulaja Cassie Gaines. Pitkän hiljaiselon jälkeen Lynyrd Skynyrd teki paluun Van Zantin pikkuveljen Johnny Van Zantin johdolla vuonna 1987. Palkittu dokumenttielokuva kertoo legendaarisesta yhtyeestä ja erityisesti alkuperäisen kokoonpanon keulakuvasta Ronnie Van Zantista (1948–1977). Ohjaus Stephen Kijak. Ensiesitys.
Lynyrd Skynyrd: Atlantic City 2006 Areena 30 vrk
(Decades Rock Live, USA 2006/2018) Nyt nähtävä konsertti kuvattiin Atlantic Cityssä USA:ssa kesäkuussa 2006 ja julkaistiin yleisölle vuonna 2018. Lynyrd Skynyrd esiintyi kokoonpanolla Johnny Van Zandt, Gary Rossington. Rickey Medlocke, Mark Matejka, Ean Evans, Billy Powell ja Michael Cartellone. Musiikkivieraina ovat 3 Doors Down, Hank Williams Jr. ja Bo Bice. Ensiesitys.

Lynyrd Skynyrd -yhtye poseeraa arkistokuvassa. Kuva dokumenttielokuvasta Lynyrd Skynyrd: If I Leave Here Tomorrow
Lynyrd Skynyrd 1970-luvulla. Lynyrd Skynyrd -yhtye poseeraa arkistokuvassa. Kuva dokumenttielokuvasta Lynyrd Skynyrd: If I Leave Here Tomorrow rockyhtyeet,Lynyrd Skynyrd,Ronnie Van Zant,teeman rockdokumentit

26.10. klo 20.00
Teddy Pendergrass: If You Don’t Know Me Areena 30 vrk
(USA 2018) Traaginen auto-onnettomuus katkaisi samettiäänisen, seksiä tihkuvan soul-laulajan Teddy Pendergrassin (1950–2010) tien tähtiin vuonna 1982. Halvaantuminen ei kuitenkaan merkinnyt uran loppua: Pendergrassin paluu lavoille tapahtui yli miljardin katsojan edessä Live Aidissä. Dokumenttielokuvan on ohjannut Olivia Lichtenstein. Ensiesitys.

Teddy Pendergrass laulaa lavalla. Julistekuvasta dokumenttielokuvaan Teddy Pendergrass: If You Don't Know Me.
Teddy Pendergrass. Teddy Pendergrass laulaa lavalla. Julistekuvasta dokumenttielokuvaan Teddy Pendergrass: If You Don't Know Me. dokumenttielokuvat,Teddy Pendergrass,Soullaulajat,teeman rockdokumentit

26.10. klo 21.45–0.50
Teemalauantai: Pahuksenmoinen Sellers
Näyttelijä, komedian mestari Peter Sellers (1925–1980) parhaimmillaan – ja pahimmillaan.
Pahuksenmoiset pirskeet Areena 7 vrk
(The Party, USA 1968) Hillitön komedia tahatonta tuhoa aiheuttavasta intialaisnäyttelijästä, joka saa vahingossa kutsun Hollywoodin seurapiirijuhliin. Ohjaus Blake Edwards. Pääosissa Peter Sellers ja Claudine Longet.
Peter Sellersin haamu Areena 2 vuotta
(The Ghost of Peter Sellers, USA 2018) Siitä piti tulla mainio merirosvokomedia. Se oli painajainen, helvetti, tragedia, täysi katastrofi… Ohjaaja Peter Medak teki dokumenttielokuvan vuosikymmeniä vaietusta kipeästä muistostaan, elokuvan Ghost in the Noonday Sun teosta Kyproksella. Sekasotkun keskiössä oli näyttelijä Peter Sellers. Ensiesitys.

Peter Sellers intialaismiehen rooliasussa puutarhaletku kädessä. Kuva elokuvasta The Party eli Pahuksenmoiset pirskeet.
Pahuksenmoiset pirskeet. Peter Sellers intialaismiehen rooliasussa puutarhaletku kädessä. Kuva elokuvasta The Party eli Pahuksenmoiset pirskeet. Kuva: MGM Peter Sellers,Teemalauantai,Blake Edwards,Pahuksenmoiset pirskeet,Pahuksenmoiset pirskeet
Peter Sellers istuu hurjan näköisenä veneessä. Kuva dokumenttielokuvasta The Ghost of Peter Sellers.
Peter Sellersin haamu. Peter Sellers istuu hurjan näköisenä veneessä. Kuva dokumenttielokuvasta The Ghost of Peter Sellers. Teemalauantai,Peter Sellers,Peter Medak,The Ghost in Noonday Sun

2.11. klo 20.00
Bros: After the Screaming Stops Areena 60 vrk
(Britannia 2018) Bros oli 1980-luvulla yksi maailman suosituimmista bändeistä – noin 15 minuuttia. Loppuunmyytyjä stadionkeikkoja, listaykkösiä, tähdenlento ja täystuho. Tämä Britanniassa katsojat riemastuttanut, yllätyshitiksi noussut dokumenttielokuva seuraa bändin keulakuvien, kaksosten Matt ja Luke Gossin paluuta yhteen, kolme viikkoa ennen loppuunmyytyä comeback-keikkaa Lontoon O2-stadionilla. Välissä on 28 vuotta välirikkoa ja mykkäkoulua. Onnistuuko paluu, pystyvätkö veljekset jättämään menneet sikseen ja astumaan yhdessä lavalle? Ohjaus Joe Pearlman ja David Soutar. Ensiesitys.
Kasariteemaa jatketaan viikon kuluttua Teemalauantaissa.

Bros: After the Screaming Stops -dokumentin julistekuva, jossa riitaisten veljesten kuvaa on käsitelty.
Bros: After the Screaming Stops. Bros: After the Screaming Stops -dokumentin julistekuva, jossa riitaisten veljesten kuvaa on käsitelty. popmusiikki,Bros,Matt Goss,Luke Goss,Bros: After the Screaming Stops

2.11. klo 21.35–0.35
Teemalauantai: Jeanne Moreau
Ranskalaisen illan tähti on sensuelli Jeanne Moreau, Miles Davisin improvisoiman jazzin säestämänä.
Hissillä mestauslavalle Areena 30 vrk
(Ascenseur pour l'échafaud, Ranska 1958) Jeanne Moreaun tunnelmallinen läpimurtoelokuva, jossa rakastavaisten juoni aviomiehen murhaamiseksi mutkistuu odottamattoman sattuman seurauksena. Ohjaus Louis Malle. Musiikki Miles Davis. (U)
Jeanne Moreau Areena 30 vrk
(Jeanne Moreau – côté cour, côté coeur, Ranska 2007) Dokumenttielokuva eurooppalaisen elokuvan kirkkaimpiin tähtiin kuuluneesta Jeanne Moreausta (1928–2017), jonka Ranskan uusi aalto nosti maailmanmaineeseen. Ohjaus Josée Dayan, Pierre-André Boutang, Annie Chevallay. (U)

Jeanne Moreau elokuvassa Hissillä mestauslavalle.
Hissillä mestauslavalle. Jeanne Moreau elokuvassa Hissillä mestauslavalle. Jeanne Moreau,elokuvat,Teemalauantai,Hissillä mestauslavalle,Louis Malle

9.11. klo 20.00–0.20
Teemalauantai: Kasaria!
Olkatoppauksia, kajalia, rumpukoneita ja mahtava meininki. Eighties is back!
Duran Duran: There’s Something You Should Know Areena 30 vrk
(Britannia 2018) 1980-luvun alun uusromantikkojen tarina, täynnä yletöntä kasarityyliä, suuria pophittejä, menestystä, ristiriitoja, jet set -elämää ja Duran Duranin jäsenten rehellistä muistelua. Bändin lisäksi dokumentissa ovat mukana Mark Ronson, Nile Rodgers, Cindy Crawford, Russell Mulcahy ja Boy George. Ohjaus Zoe Dobson. Ensiesitys.
Sing Street Areena 14 vrk
(Irlanti 2016) 1980-luvun nuhruisessa Dublinissa 14-vuotias Conor perustaa bändin tehdäkseen vaikutuksen kadulla näkemäänsä salaperäiseen tyttöön. Once-elokuvan ohjaajan John Carneyn uusi vastustamaton musiikkielokuva, jossa soi kasarimusiikki The Curesta Duran Duraniin. Pääosissa Ferdia Walsh-Peelo, Kelly Thornton ja Maria Doyle Kennedy. ”Nauroin, itkin ja ostin soundtrackin”, tunnusti The Guardianin kriitikko Mark Kermode. Ensiesitys.
Culture Club Live at Wembley Areena 30 vrk
1980-luvun hittibändin, vuonna 2014 yhteen palanneen Culture Clubin mainio tuore keikka Lontoon Wembleystä vuodelta 2016. Ensiesitys.
Kasarisoundeja myös Yle Liven Bananarama-konsertissa perjantaina 8.11.

Duran Duran -yhtye poseeraa vuonna 2018. Kuva dokumentista There's Something You Should Know.
Duran Duran. Duran Duran -yhtye poseeraa vuonna 2018. Kuva dokumentista There's Something You Should Know. Kuva: Stephanie Pistel / BBC rock,rockyhtyeet,Duran Duran,teeman rockdokumentit
Ferdia Walsh-Peelo 1980-luvun kuteissa laulamassa elokuvassa Sing Street
Sing Street. Ferdia Walsh-Peelo 1980-luvun kuteissa laulamassa elokuvassa Sing Street Teemalauantai,Sing Street,Ferdia Walsh-Peelo

16.11. klo 20.00–23.40
Teemalauantai: Maria Callas
Ilta on omistettu maailman kuuluisimmalle sopraanolle Maria Callasille, lempinimeltään La Divina, jumalainen.
Maria by Callas Areena 30 vrk
(Ranska 2018) Maria Callasin (1923–1977) tarina kerrottuna hänen omasta näkökulmastaan ja hänen oman ainutlaatuisen äänensä avulla. Dokumentissa on mukana aiemmin esittämätöntä arkistomateriaalia, entisöityjä musiikkitallenteita sekä oopperadiivaa ympäröineitä ihmisiä kuten Marilyn Monroe, Grace Kelly, Elizabeth Taylor ja Aristoteles Onassis. Pääpaino on kuitenkin upeassa musiikissa. Ohjaus Tom Volf. Ensiesitys.
Medeia Areena 14 vrk
(Medea, Italia 1969) Pier Paolo Pasolinin väkevän kuvallinen, vapaa tulkinta kreikkalaisesta tragediasta, jossa kuninkaan tytär, noita Medeia rakastuu kultaista taljaa etsivään Jasoniin traagisin seurauksin. Suuri oopperatähti ja ohjaajan ystävä Maria Callas esittää pääosaa poikkeuksellisessa roolissa rajun intensiivisesti. Ensiesitys Suomen televisiossa!

Maria Callas istuu ja poseeraa. Kuva (key image) dokumenttielokuvasta Maria by Callas.
Maria Callas. Maria Callas istuu ja poseeraa. Kuva (key image) dokumenttielokuvasta Maria by Callas. Maria Callas,Teemalauantai,oopperalaulajat,dokumenttielokuvat,Maria by Callas

23.11. klo 20.00–24.00
Teemalauantai: David Lynch
It is happening, again! Toiveuusintana Teeman kevään 2018 elokuvafestivaalin fantastisia David Lynch -elokuvia ja -faneja.
David Lynch: The Art Life Areena 90 vrk
(USA/Tanska 2016) Komea ja kohteensa näköinen dokumenttielokuva David Lynchin tiestä taiteilijaksi. Pikkukaupungin poika maalaa ja kertoo, miten hänestä tuli kuvataiteilija ja lopulta Eraserheadin ohjaaja. Ohjaus Jon Nguyen.
Twin Peaks – tuli kulje kanssani (16) Areena 30 vrk
(Twin Peaks – Fire Walk with Me, USA 1992) David Lynchin Twin Peaks -sarjan johdannoksi tekemä elokuva Laura Palmerin viimeisistä päivistä. Pääosissa Sheryl Lee, Kyle MacLachlan, Ray Wise, Chris Isaak, Mädchen Amick, David Bowie.
Illan välikkeinä Festivaalipuhetta-jaksoja, joissa suomalaiset fanit avautuvat suhteestaan David Lynchiin.

Kyle MacLachlan on agentti Dale Cooper elokuvassa Twin Peaks: Tuli kulje kanssani
Kyle MacLachlan. Kyle MacLachlan on agentti Dale Cooper elokuvassa Twin Peaks: Tuli kulje kanssani Twin Peaks – Tuli kulje kanssani,Teeman elokuvafestivaali,David Lynch,Kyle MacLachlan,twin peaks
David Lynch -fani Iida Sofia Hirvonen kurkistaa punaisen verhon takaa. Festivaalipuhetta-kuvauksista Teeman elokuvafestivaalille keväällä 2018.
Lynch-fani. David Lynch -fani Iida Sofia Hirvonen kurkistaa punaisen verhon takaa. Festivaalipuhetta-kuvauksista Teeman elokuvafestivaalille keväällä 2018. Kuva: Kati Sinisalo / Yle David Lynch,Teeman elokuvafestivaali,teeman elokuvafestivaali 2018

27.11.–1.12.
Teeman elokuvafestivaali
Teeman elokuvafestivaali valtaa kanavan viideksi päiväksi. Lauantaina 30.11. ohjelmistossa Lucky ja Keskiyön Cowboy.

Rattopoika ja pummi kadulla eli päähenkilöt elokuvasta Keskiyön cowboy. Kuvassa Teeman elokuvafestivaalin logo.
Rattopoika ja pummi kadulla eli päähenkilöt elokuvasta Keskiyön cowboy. Kuvassa Teeman elokuvafestivaalin logo. Keskiyön cowboy,Teeman elokuvafestivaali,Teeman elokuvafestivaali 2019

7.12. klo 20.00–0.55
Teemalauantai: Jazzia!
Teemalauantaissa soi jazz ikivihreästä Ellasta sähköiseen Milesiin. Ja ensi viikolla jatketaan! Jazz soi myös Yle Livessä 6.–20.12.
Ella Fitzgerald: Just One of Those Things Areena 83 vrk
(Britannia 2019) Tuore dokumenttielokuva laulaja Ella Fitzgeraldin (1917–1996) elämästä ja ainutlaatuisesta urasta, joka käynnistyi Harlemin Apollo-teatterista vuonna 1934. Pelokas, kovia kokenut 16-vuotias tyttö astui amatöörien kykyjenetsintäkilpailussa lavalle likaisessa mekossaan. Yleisö ilkkui ja nauroi. Tyttö oli aikonut tanssia mutta puhkesikin laulamaan. Yleisö ihastui. Siitä alkoi puoli vuosisataa kestänyt ura. Ellaa muistelevat mm. hänen poikansa Ray Brown Jr, Smokey Robinson, Jamie Cullum, Laura Mvula, Tony Bennett ja Norma Miller, joka istui Apollon katsomossa, kun Ella astui ensi kertaa estradille. Ohjaus Leslie Woodhead.
Miles Davis: Birth of the Cool Areenassa 20.12. asti
(USA 2019) "Musiikki on aina ollut mukanani kuin kirous". Stanley Nelsonin uusi dokumenttielokuva alkaa trumpetisti Miles Davisin sanoin ja piirtää kokonaiskuvan jazzin mestarista, alati liikkeessä olleesta suunnannäyttäjästä. Myytistä, miehestä, maineesta, muutoksista sekä ennen kaikkea fantastisesta musiikista.
Miles Electric Areena 60 vrk
(USA 2004) Miles Davisin yhtyeen sähköisen kauden tarunhohtoinen keikka Isle of Wightin festivaalilta 1970 kokonaisuudessaan. Dokumenttielokuvan täydennyksenä on maestron itsensä kommentteja 1980-luvulta ja 2000-luvulla tehtyjä muusikkohaastatteluja. Miles Davisin merkityksestä, fuusiojazzista ja Bitches Brew’sta puhuvat mm. Herbie Hancock, festivaalikeikalla soittaneet Chick Corea, Keith Jarrett, Dave Holland, Jack DeJohnette, Gary Bartz ja Airto Moreira sekä Carlos Santana ja Joni Mitchell. Ohjaus Murray Lerner.

Ella Fitzgerald står i en jazzklubb och sjunger
Ella Fitzgerald. Ella Fitzgerald står i en jazzklubb och sjunger Kuva: Wikimedia Commons Ella Fitzgerald
Miles Davis poseeraa kädet ristissä, ranteessa iso kultaketju ja silmillä suuret aurinkolasit
Miles Davis. Miles Davis poseeraa kädet ristissä, ranteessa iso kultaketju ja silmillä suuret aurinkolasit Miles Davis,Teeman elokuvafestivaali

14.12. klo 20.00
Count Basie omin silmin Areena 60 vrk
(Count Basie: Through His Own Eyes, Britannia 2018) "King of the Swing Kings", William "Count" Basie (1904–1984) oli yksi maailman kuuluisimmista jazzpianisteista ja orkesterinjohtajista. Silti hänen yksityiselämästään ei tiedetty paljonkaan. Jeremy Marren tuore dokumentti kertoo Basien omin sanoin muun muassa tämän vaimon mittavasta kansalaisoikeusaktivismista ja siitä, miten Basie omistautui kehitysvammaisen tyttärensä hellimiseen. Mukana runsaasti ennennäkemättömiä kotielokuvia sekä ystävien ja muusikkotovereiden kertomuksia.

Count Basie pianon ääressä. Arkistokuva dokumenttielokuvasta Count Basie omin silmin.
Count Basie. Count Basie pianon ääressä. Arkistokuva dokumenttielokuvasta Count Basie omin silmin. Kuva: Eagle Rock Films Production Count Basie,jazz,Teemalauantai,count basie omin silmin

14.12. klo 21.15–1.25
Teemalauantai: Nick Cave
Toiveuusintana tunteikas musiikki-ilta Nick Caven seurassa: pitkä dokumenttielokuva Skeleton Tree -albumin teosta sekä Bad Seedsin Kööpenhaminan-konsertti koko komeassa pituudessaan.
Nick Cave: One More Time with Feeling Areena 30 vrk
(Britannia 2016) Nick Cave ja The Bad Seeds oli aloittanut Skeleton Tree -levyn äänitykset, kun tuli tieto, että Nick Caven 15-vuotias poika oli kuollut tapaturmassa. Andrew Dominikin dokumenttielokuva on kertomus tuskasta, surutyöstä ja musiikin tekemisestä tämän kaiken keskellä. Lopputulos on ihmeellinen – tuskainen ja ahdistunut, mutta myös oudon rauhoittava ja lohduttava.
Distant Sky: Nick Cave Kööpenhaminassa Areena 30 vrk
(Distant Sky – Nick Cave & The Bad Seeds Live in Copenhagen, Britannia 2017) Kööpenhaminan Royal Arenalla lokakuussa 2017 taltioitu konserttielokuva. Suurenmoisessa vedossa oleva yhtye esittää koko Skeleton Tree -albumin sekä Nick Caven parhaita biisejä vuosien varrelta. Lavalla myös sopraano Else Torp. Ohjaus David Barnard.

Nick Cave lähikuvassa, dokumenttielokuvan One More Time with feeling kuvauksissa.
One More Time with Feeling. Nick Cave lähikuvassa, dokumenttielokuvan One More Time with feeling kuvauksissa. Nick Cave,Teemalauantai,One More Time with Feeling,teeman rockdokumentit
Nick Cave lavalla 2017. Kuva konserttielokuvasta Distant Sky.
Distant Sky. Nick Cave lavalla 2017. Kuva konserttielokuvasta Distant Sky. Nick Cave,Teemalauantai,konsertit,Distant Sky – Nick Cave & The Bad Seeds Live in Copenhagen

21.12. klo 20.00
Rockin klassikkolevyt: Amy Winehouse Areena 60 vrk
(Classic Albums: Amy Winehouse: Back to Black, Britannia 2018) Classic Albums -sarjaan tehty erinomainen dokumentti käsittelee Amy Winehousen vuonna 2006 ilmestynyttä studioalbumia Back to Black. Hieno laulaja suuren läpimurron kynnyksellä. Ohjaus Jeremy Marre. (U)

Amy Winehouse
Amy Winehouse: Back to Black. Amy Winehouse Kuva: Eagle Rock Entertainment Amy Winehouse,Teemalauantai

21.12. klo 21.00–
Yö pitkä, elokuva lyhyt
Lyhytelokuvan ilta. (Ei Teemalauantaita.)

28.12. klo 20.00–22.00
Teemalauantai: Pekka Myllykoski
Vuoden viimeinen Teemalauantai on omistettu Freud Marx Engels & Jung -orkesterin perustajajäsenelle, laulaja-sanoittaja Pekka Myllykoskelle (1959–2017), joka olisi 13.12.2019 täyttänyt 60 vuotta.
Mystinen metsätyömies
Viekää minut baariin! Pekka Myllykoski oli Freud Marx Engels & Jung -yhtyeen sanoittaja ja solisti, mutta myös superälykäs lukutoukka, luonnonsuojelija ja melkein valmis lääkäri, joka kirjoitti lauluihin kohtalonsa. Arkistomateriaaleista ja artistin bändikavereiden, sukulaisten ja ystävien kertomuksista piirtyy kuva alkoholin riivaamasta, kohtalonuskoisesta taiteilijasta. Ohjaus Mikko Mattila. Ensiesitys. (Suomi 2019)
Freud Marx Engels & Jung lavalla 1999
Freud Marx Engels & Jung -yhtyeen keikka Tavastia-klubilla 1999. Karvaisten miesten suomenkielistä kantria vahvistettuna Olli Haaviston kitaroinnilla ja Honky Tonk Engelsin taustalaululla. Hittiparaati kaikille hienojen sanoitusten ja aikuisrockin ystäville.

Pekka Myllykoski stetson päässä. Arkistokuva dokumenttielokuvasta Mystinen metsätyömies.
Pekka Myllykoski. Pekka Myllykoski stetson päässä. Arkistokuva dokumenttielokuvasta Mystinen metsätyömies. Kuva: Olli Nurmi Pekka Myllykoski,Teemalauantai,Mystinen metsätyömies

Ohjelmistomuutoksia 4.10.: The Commitments on valitettavasti jäänyt pois syysohjelmistosta. Sen tilalla 2.11. on Jeanne Moreaulle omistettu teemailta. Loppuvuoden ohjelmisto täydennetty 13.12.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa