Hyppää pääsisältöön

Yhdysvalloissa nuori voi korvata pitkän tuomionsa äärimmäisen rankalla kurileirillä

Vogue Williams nuorten kurileirillä
Vogue Williams nuorten kurileirillä vankilat,Vogue Williams

Yhdysvalloissa Floridassa sijaitsee Miami-Daden kurileiri, jossa asuu vartijoiden mukaan "tekoganstereita". He ovat nuoria rikollisia, joita odottaa yli 20 vuoden tuomio. Puoli vuotta kestävän, helvetilliseksi rääkiksi kuvaillun kurileirin avulla he voivat välttää pitkän tuomionsa.

Vogue Williams: Pahat tytöt -dokumentissa julkkistoimittaja on saapunut pahamaineiselle Miami-Dade -kurileirille Floridaan. Williams astuu sisään kurileirin harmaaseen huoneeseen. Seinien vieressä on rivissä kerrossänkyjä, jotka muistuttavat asetelmaltaan domino-palikoita. Jos yksi heilahtaisi, kaatuisiko koko rivi?

Sänkyjen päällä on muovisia pehmusteita. Pedit näyttävät siltä, että niissä on juuri nukuttu. Sänkyjen edustalla seisoo joukko kaljuja ihmisiä vaaleansinisissä t-paidoissa. Heidän kasvonsa ovat vakavat.

Halusin leirille.― Nuori vanki Miami-Dadessa
Vogue Williams nuorten kurileirillä
Vogue Williams nuorten kurileirillä vankilat,Vogue Williams

Yksi nuorista vangeista kertoo Williamsille saaneensa syytteen aseellisesta ryöstöstä, myöhemmin kahdesta autovarkaudesta. Alimmillaan hänen huomionsa olisi kestänyt 10 vuotta, pahimmillaan 25.

– Kun puolustusasianajaja kertoi leiristä, tartuin tilaisuuteen. Halusin leirille, nuori mies kertoo.

Puoli vuotta huutoa

Suurin osa kurileirin vanginvartijoista on naisia. Heidän huutonsa on käsky, jota jokaisen vangin on kunnioitettava. Kurileirillä ei rentouduta.

Sinun pitää muuttaa elämäsi. Nyt on aika kasvaa aikuiseksi!― vanki kertoo ensimmäisestä päivästään leirillä

– Ensimmäinen päivä oli kuin läimäytys kasvoille; sinun pitää muuttaa elämäsi. Nyt on aika kasvaa aikuiseksi, vanki kertoo avoimesti Williamsille ensimmäisestä päivästään leirillä.

Kurileirin päivä alkaa aamuneljältä armottomalla treenillä. Williams liikkuu vankien mukana. Hypyt, juoksut ja voimaliikkeet eivät lopu, kun naisvartjiat karjuvat vieressä.

Rankka urheilusuoritus ja kuuma ilma hikoiluttavat. Vangin rooliin tekeytyvä Williams kohottaa kättään pyyhkiäkseen hikeä silmistään. Se on virhe. Vartija säntää hänen luokseen huutaen:

– Kädet pois selän takaa! Vauhtia!

Tunsin olevani kuin pitbullin jahtaama jänö.― Toimittaja Vogue Williams

Williams tekee työtä käskettyä. Naisvartija tivaa, onko Williamsilla joku ongelma. Onko tämä hänen mielestään hauskaa? William vastaa "ei", mutta se ei riitä. Käden nostoa pidetään leirillä aggressiona, joten siitä seuraa rangaistus.

Vogue Williams nuorten kurileirillä
Vogue Williams nuorten kurileirillä vankilat,Vogue Williams

Williams passitetaan juoksemaan kenttää ympäri niin, että yksi vangeista juoksee hänen perässään.

– Tunsin olevani kuin pitbullin jahtaama jänö, Williams kuvailee tunnettaan.

Huutoa ja kovaa kuria, miksi?

Kurileirillä huuto on normaalia. Vartijat karjuvat vankien vieressä kaiken aikaa. Vanginvartija Pierre-Louis avaa Williamsille, miksi he tekevät niin.

Kun vangit saapuvat leirille, heillä ikävä asenne, eivätkä he halua puhua vartioille. He käyttäytyvät vartijan mukaan kuin maailmanomistajat.

– Murramme heidät ja opetamme kuria sekä kunnioitusta, joita he tarvitsevat yhteiskunnassa todellisessa maailmassa, Pierre-Louis perustelee kurileirin käytösmalleja.

Urheilurääkin jälkeen vangit komennetaan sisälle aamiaiselle. Williams noudattaa myös käskyä.

Vogue Williams: Pahat tytöt (Bad Girls) Areenassa

Yle Areena: Vogue Williams Investigates

Artikkelia korjattu 13.8.2019 klo 12.41. Sinun pitää muuttaa elämäsi. Nyt on aika kasvaa aikuiseksi! Vanki kertoo ensimmäisestä päivästään leirillä

Lue myös - yle.fi:stä poimittua