Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Nosteessa radio pääkuva

YleX Nosteessa: Vepu on jälleen osoitus siitä, että tämän hetken kenties kiinnostavin urbaani soundi tulee Jyväskylästä

Nuori mies vihreässä kalastajalakissa katsoo vasemmalle melko ilmeettömänä. Päällä on valkoinen paita ja hän seisoo vaalean seinän edessä.
Nuori mies vihreässä kalastajalakissa katsoo vasemmalle melko ilmeettömänä. Päällä on valkoinen paita ja hän seisoo vaalean seinän edessä. Kuva: Promokuva Nosteessa (YleX),musiikki

Uuden musiikin X -ohjelman Anne Lainto ja Ida Karimaa valitsevat viikoittain soittoon yhden bändin tai artistin, jolla ei ole vielä levytyssopimusta, tai jonka on sopimus pienen levy-yhtiön tai julkaisijan kanssa. Tällä viikolla vuorossa on Vepu.

Vepu tekee hyväntuulista urbaania rytmimusiikkia.

Ida Karimaa ja Anne Lainto kommentoivat:

– Jyväskylä toimittaa jälleen: Vepu on tuorein lisä kotimaisen räppipyhätön inspiroiviin tekijöihin. Nuoren tekijän ura on vasta alkutaipaleella, mutta jo nyt melodiat, rytmi ja fiilis ovat kohdillaan Vepun modernia r'n'b:tä ja räppiä sekoittelevassa soundissa. On hienoa, että myös meillä tehtaillaan yhä enemmän tyylikästä ja freesiydessään äärettömän viileää, mutta sanoituksiltaan lämmintä ja herkkää rytmimusaa. Vepu on oivallinen lisä soittolistoille niille, jotka fiilistelevät esimerkiksi YleX:n Nosteesta tuttua Louie Blueta tai JKL:n toista nousevaa tähteä Lauri Haavia.

Mikä sai sinut aloittamaan musiikin tekemisen?

– Ystäväni Onni oli ladannut Fruity Loopsin koneelleen ja alkanut opetella biittien tekemistä. Yhtenä yönä Onni kysyi lupaanko äänittää hänen kanssaan, jos hän ostaa mikin. Vastasin myöntävästi.

Mistä artistinimesi tulee?

– Oikea etunimeni on Veikka. Isäni kutsui mua nuorempana Vepuksi. Se on mukavan lyhyt ja mieleenpainuva nimi, joten ajattelin, että se sopisi hyvin artistinimeksi.

Miten kuvailisit musiikkiasi?

– Vepu on melodista ja rytmikästä uuden aallon musiikkia, joka ottaa vaikutteita aina vähän milloin mistäkin. Biisit kertovat yleisesti ottaen vähän väritettyjä tarinoita omasta elämästäni.

Mikä musiikkiasi on inspiroinut?

– Muiden hyvä musiikki, ihmissuhteet ja kuolettava tylsyyden tunne autotallin varastossa, joka saa mut kysymään Onnilta ”tehäänkö vaikka biisi?”.

Onko Vepu yhden miehen projekti vai onko kyseessä bändi?

– Vaikka Vepu on artistinimeni, koen, että suuri osa Vepun soundista on myös Onnin käsialaa.

Oletko jo keikkaillut? Jos olet, mitä keikkaa jännitit eniten?

– Mulla on nyt kaksi keikkaa takana. Ensimmäinen jännitti helposti eniten. Olen aika ujo, enkä ole ikinä pitänyt itseäni minään esiintyjänä. Jännitin vielä lukiossakin esitelmien pitämistä. Keikan bäkkärillä tärisin pelosta, mutta kun pääsin lavalle, jotenkin se jännitys vaan pikkuhiljaa katosi.

Mikä olisi unelmiesi keikkapaikka?

– Paikalla ei ole niin väliä, kunhan yleinen tunnelma on vaan kohdallaan!

Mitä bändiä tai artistia haluaisit päästä lämppäämään? Miksi?

– Vaikeaa valita vain yksi. Ehkä Still Woozy, koska Svenin musiikki on piristänyt monena harmaampana päivänä. Se on myös toiminut inspiraation lähteenä. Vahva suositus, jos et ole vielä kuunnellut!

Jos Yksin soisi elokuvassa, mitä kohtauksessa tapahtuisi?

– Se soisi jossain geneerisessä amerikkalaisessa high school -elokuvassa. Kohtauksessa teinipoika tai -tyttö kuuntelisi biisiä omassa huoneessaan kuulokkeet päässä, silmät kiinni tanssien musiikin tahtiin.

Miten biisi syntyi?

– Siitä fiiliksestä, että haluaa olla hetken yksin. Varmaan jokaiselle tuttu. Biisillä halusin muistuttaa yksinolon tärkeydestä ja sen ihanuudesta. Minusta jokaisen pitää saada välillä tuulettaa aivojaan ilman mitään häiriötekijöitä.

Minkälaisia suunnitelmia ja haaveita sinulla on artistiurallesi?

– En osaa sanoa tulevaisuuden suunnitelmista vielä, mutta sen tiedän, että tässä ollaan vasta alussa. Haluan tehdä musiikkia, joka tuntuu hyvältä kun sitä on tekemässä ja kuulostaa hyvältä kun sitä kuuntelee. Myös keikkailu ja musiikkivideoiden tekeminen kiinnostaa.

Onko sinusta Nosteessa-artistiksi? Lähetä demo musatoimittajille täältä!